Μνημείο αλαζονείας από Κοτζιά και Τόσκα

Το να ζητήσει ένας πολιτικός συγνώμη για δικό του λάθος είναι μία πράξη που η κοινωνία την θεωρεί θεμιτή κι επιβεβλημένη. Πολλές φορές μία συγνώμη δίνει και αέρα στον πολιτικό που θα τολμήσει να την προφέρει για μία λάθος απόφαση, για μία λάθος ενέργεια.

Βέβαια στην περίπτωση της εθνικής καταστροφή στο Μάτι με την εκατόμβη νεκρών εάν ζητήσεις συγνώμη αναγνωρίζοντας το λάθος σου, τότε οφείλεις ταυτόχρονα να παραιτηθείς και να επιμείνεις σε αυτή την απόφαση. Ο κ. Νίκος Τόσκας ισχυρίστηκε ότι έθεσε την παραίτηση του στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν την έκανε αποδεκτή. Όμως ποτέ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν ζήτησε μία έστω τυπική συγνώμη.

Την επιχείρησε μέσω της ανακοίνωσης της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, στην οποία ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μία μισή συγνώμη, όμως, όπου οι δύο υπουργοί σε μία επίδειξη αλαζονείας, ισχυρίζονται ότι δεν είχαν χρόνο να ασχοληθούν με το πώς θα προστατεύσουν τους πολίτες επειδή ασχολούνταν με το μνημόνιο. Λες και είναι υπουργοί Οικονομικών και δεν προλάβαιναν από τα Eurogroup και τις επαφές με τους δανειστές.

Και πιο σωστά οι δύο αλαζόνες υπουργοί ζήτησαν συγνώμη, όχι γιατί έγιναν λάθη, αλλά γιατί ήταν απασχολημένοι με τα μνημόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είχε πει συγνώμη στον κόσμο, καθώς δεν είχε εντοπίσει κάποιο λάθος στις επιχειρήσεις στο Μάτι.

Η ανακοίνωση

Ας δούμε την ανακοίνωση “μνημείο αλαζονείας” από την Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ: “Εκφράζουμε την βαθιά θλίψη και οδύνη μας για τα θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή Μάτι Αττικής, καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες για τους οποίους πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα τα ανακοινωθέντα μέτρα ανακούφισής τους. Μέτρα τα οποία θα πρέπει να αφορούν και όλους τους άλλους πληγέντες από καταστροφές όπως της Κινέττας και της Μάνδρας.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε τις ευχαριστίες και τον σεβασμό μας προς τους απλούς ανθρώπους και τους εθελοντές που με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια συνέβαλαν και συμβάλλουν στην υποστήριξη των πληγέντων και την υποστήριξή μας προς τους πυροσβέστες, αστυνομικούς, μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Η καταστροφική πυρκαγιά ανέδειξε τα διαχρονικά προβλήματα της κοινωνίας μας, από την σκοτεινή μεταεμφυλιακή δομή έως σήμερα, με λάθη, παραλείψεις, ωφελιμισμό, με ασυνέχεια του κρατικού μηχανισμού και των θεσμικών οργάνων διαχείρισης του κράτους.

Οφείλουμε να ζητήσουμε μία ειλικρινή συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό, που στη διάρκεια της προσπάθειάς μας για υπέρβαση των μνημονίων,  δεν καταφέραμε να αλλάξουμε όπως οφείλαμε και έχει ανάγκη ο τόπος, εκείνες τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις που το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της συνενοχής και της διαπλοκής, είχαν μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε συνυπεύθυνη στην παρανομία και ταυτόχρονα το νομιμοποιούσε .

Η Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ αναλαμβάνει την Πολιτική Ευθύνη που της αναλογεί ως συγκυβερνώσα Κίνηση. Ο επιμερισμός της Πολιτικής Ευθύνης πρέπει να είναι άμεσος και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Πρωθυπουργού να το ασκήσει.

Η σημερινή τραγωδία μας επιβάλλει να προχωρήσουμε άμεσα με γενναίες αποφάσεις, σε ριζικές αλλαγές, αποτελεσματικές λύσεις έστω και αν επιφέρουν συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα ενός αραχνιασμένου μηχανισμού, της διαφθοράς, της διαπλοκής και της σιωπηρής συνενοχής.

Ζητήματα όπως αυτά  της πολεοδομίας, του σχεδιασμού πόλεων, της προστασίας περιβάλλοντος, εκπαίδευσης και Πολιτισμού, των Μεταφορών και Οικοδομής, τίθενται με επιτακτικότατα στην ημερήσια διάταξη για άμεσες και μεγάλες αλλαγές.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ενεργοποιηθεί ήδη όλες οι δυνάμεις της Κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, με στόχο τη συμμέτοχη όλης της κοινωνίας και όλων των πολιτών προκείμενου να υλοποιηθούν οι μεγάλες αλλαγές”.

Και η επίθεση στην Πυροσβεστική

Στην φετινή ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ ο κ. Τόσκας αποθεώνει τους πυροσβέστες. Όμως πέρυσι μετά τις φωτιές του Καλάμου, όπου αναδείχθηκε για πρώτη φορά η ανεπάρκεια του συντονισμού και της διαχείρισης κρίσεων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε χαρακτηρίσει ως τον «πιο στρεβλό μηχανισμό του ελληνικού Δημοσίου» αμφισβητώντας και την επιχειρησιακή επάρκεια των πυροσβεστών.

Αυτό έγινε τον Αύγουστο 2017, όταν ο κ. Τόσκας απαντούσε σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη. O υπουργός, μάλιστα είχε αναφέρει ακόμη ότι στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος «έμπαιναν από τα παράθυρα», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «όλοι αυτοί δεν μπορούν να βρεθούν στον δρόμο. Στηρίζονται από εμάς». Από την πλευρά του, ο κ. Κατσώτης είχε πει πως «δεν μπορούμε να λέμε στρεβλό ένα Σώμα που ρίχνεται στη μάχη της φωτιάς χωρίς εξοπλισμό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα