Μονά – ζυγά κερδισμένο το Mαξίμου για τον εκλογικό

Συναντήσεις, παρασκηνιακές πιέσεις και πολιτικές υποχωρήσεις σκιαγραφούν την τακτική της κυβέρνησης για τον πολυπόθητο στόχο: την ψήφιση του εκλογικού νόμου. Και το αποτέλεσμα να κρίνεται στον τερματισμό. Με τη διαφορά ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για το αποτέλεσμα όσο για τη… διαδρομή!

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Είτε κερδίσει είτε χάσει στο θέμα του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση και πάλι κερδισμένη θα είναι. Το γιατί γίνεται εύκολα αντιληπτό αν εξετάσει κανείς τη διαδρομή μέχρι το αποτέλεσμα. Φυσικά και ο Αλέξης Τσίπρας θα επιθυμούσε να υπερψηφιστεί από τους πολυπόθητους 200 βουλευτές. Αυτό θα τον ισχυροποιούσε ειδικά εν όψει της φθινοπωρινής αξιολόγησης. Αν εκείνος εξαναγκαζόταν σε παραίτηση και η χώρα οδηγείτο σε εκλογές με το νέο εκλογικό σύστημα, τότε η ακυβερνησία θα ήταν το πιθανότερο σενάριο. Και αυτό δεν το επιθυμούν ούτε οι δανειστές. Επιπλέον θα έδειχνε πως με τους κατάλληλους χειρισμούς όλα είναι εφικτά.

Αν πάλι χάσει, τότε θα στοχοποιήσει την αντιπολίτευση, περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία και λιγότερο το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ειδικά στην περίπτωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως ακόμα και αν περάσει ο νόμος, εκείνος θα τον ξαναλλάξει. Ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να δείξει πως «το παλιό», κατά την προσφιλή του ορολογία, δεν θέλει να αλλάξει τίποτα. Εκείνος θα έχει ικανοποιήσει το κομματικό ακροατήριο, ο νόμος και πάλι θα έχει περάσει έστω και αν θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές και όλα θα είναι μια χαρά.

Μεταγραφή βουλευτών;
Προς ώρας το βάρος έχει ριχθεί σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, ώστε αν καταστεί εφικτό να επιτευχθεί ακόμα και… μεταγραφή βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει συναντήσεις ακόμα και με βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης οι οποίοι υπό όρους θα αποχωρούσαν από το κομματικό μαντρί για έναν πιο ασφαλή προορισμό. Πρώτος στόχος είναι οι εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, οι οποίοι βλέπουν το πολιτικό μέλλον των κομματικών τους σχηματισμών σκοτεινό και αντιλαμβάνονται πως ένα πιο αναλογικό σύστημα θα εξασφάλιζε την επιβίωσή τους καθώς ακόμα και με μικρότερο ποσοστό τότε τα κόμματά τους θα εξέλεγαν αρκετούς εκπροσώπους.

Τα ραντεβού έχουν πυκνώσει την τελευταία εβδομάδα και το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου προσπαθεί να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς. «Εμείς κάνουμε το καθήκον μας… Εάν δεν ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος θα πάρουμε τις 50 έδρες, γιατί εμείς θα τις πάρουμε», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του. Ο Αλ. Τσίπρας με στόχο πάντα τους 200 άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο μείωσης του πλαφόν 3% για είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, αλλά και το ενδεχόμενο να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς.

Απευθυνόμενος σε Ποτάμι, και κυρίως ΠΑΣΟΚ, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι ιστορική πρόκληση». «Σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται πώς σκεφτόταν η Φώφη, αλλά τι έκανε. Η στάση τους είναι αδικαιολόγητη, η αναλογική τους βάζει στο πολιτικό σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως «θέλουμε να πείσουμε τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα. Το ίδιο λάθος έκανε η Αριστερά το 1989».

«Δεν κάνουμε μικροϋπολογισμούς… Πάμε με τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που κάναμε με τα άλλα κόμματα, κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17. Συζητάμε και τα ανοιχτά θέματα όπως οι ομογενείς. Δεν έχουμε δογματική προσέγγιση για το κατώφλι», εξήγησε. Για το 3% παρατηρεί ότι «στην Ελλάδα δεν υπήρχε πάντοτε κατώφλι. Ο Κύρκος, ο Στεφανόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εξελέγησαν βουλευτές με πολύ χαμηλό ποσοστό. Αν συμφωνούσαν και άλλοι, μπορεί να το καταργούσαμε. Αλλά δεν θεωρώ πιθανόν να αλλάξει».

Επεξηγήσεις από τον Τέρενς Κουίκ  
Ειδικά για το 3% η κυβέρνηση είχε αποσαφηνίσει τη θέση της διά του Τέρενς Κουίκ. «Το θέμα του ορίου δεν έχει να κάνει με πόσα κόμματα θα μπουν ή όχι στη Βουλή, αλλά με τα εθνικά γνωστά θέματα. Τα αυτονόητα», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σε συνέντευξή του ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του ορίου εισδοχής στη Βουλή.

Εξειδικεύοντας, ο κ. Κουίκ σημείωσε πως στην περιοχή της Θράκης «το όριο ασφαλείας είναι αναμφίβολα το 2,5%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουμε ζητήσει το 3%, αλλά επαναλαμβάνω ότι το “όριο ασφαλείας” είναι το 2,5%. Το έχω συζητήσει με ανθρώπους του πολιτικού πεδίου, που ξέρουν τα πράγματα. Το συζητούσα πρόσφατα και με τον κ. Φώτη Κουβέλη. Ήθελα να πάρω την άποψή του. Το κουβέντιασα σε μία τυχαία συνάντηση και με βουλευτή του ΚΚΕ».

Και προσέθεσε ο κ. Κουίκ: «Για εμάς και ως κυβέρνηση και ως ΑΝ.ΕΛ., το θέμα του ορίου δεν μπαίνει σε επίπεδο “δούναι και λαβείν” με τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα