Μυστικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ρωσία εξαπλώνει ραδιενέργεια στην Ευρώπη! (φωτό+βίντεο)

Γιατί η ρωσική κυβέρνηση αρνείται την ύπαρξη της κρυμμένης εργοστασιακής μονάδας;

Της Βίκυς Καλοφωτιά

Ήταν το έτος 2017, εκεί γύρω στα τέλη Σεπτέμβρη, όταν ένα μυστηριώδες σύννεφο πυρηνικής ακτινοβολίας έκανε ξαφνικά την εμφάνισή του διασχίζοντας την ηπειρωτική Ευρώπη. Όχι, το σκηνικό δεν αποτελεί την εισαγωγή μιας κινηματογραφικής ταινίας που φιλοδοξεί να… σπάσει τα ταμεία και να εξαργυρώσει την επιτυχία της με πολλές χιλιάδες εισιτηρίων!

Η παραπάνω εικόνα είναι μια πραγματικότητα, της οποίας το «γρίφο» έρχεται μετά από δύο χρόνια να λύσει μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, στο πλαίσιο έρευνας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, στο περιοδικό «Proceedings», της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Σύμφωνα με τα σχετικά αποτελέσματα που ήρθαν στο φως, οι ίδιοι υποστηρίζουν μια εκδοχή, που θα προκαλέσει τους γεννημένους «λαγωνικά» να το αντιμετωπίσουν ως έναυσμα για να… ξεσκονίσουν τα βιβλία και τα σύνεργά τους και να ξεχυθούν εκεί έξω για το γνωστό κυνήγι «φαντασμάτων»(!).

Η πιθανή προέλευση του μυστηριώδους ραδιενεργού σύννεφου -που είχε σκορπίσει τον τρόμο όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά κάνοντας πολλούς να διατυπώνουν εξαιρετικά ευφάνταστες θεωρίες συνωμοσίας για δήθεν επίθεση εξωγήινων ή γνωστών και άγνωστων σκοτεινών δυνάμεων- προέρχεται από θανατηφόρα πυρηνική καταστροφή, στην οποία συμμετείχε ρωσικό πυρηνικό εργοστάσιο, το έτος 1957.

Όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα που συμμετείχε στην έρευνα, το εργοστάσιο ήταν επτασφράγιστο μυστικό και βρισκόταν στα νότια Ουράλια Όρη, κοντά στην πόλη Μάγιακ, την λεγόμενη (κατά πολλούς) και «απαγορευμένη πόλη», γνωστή και με την κωδική ονομασία «Πόλη 40», που θεωρείται η γενέτειρα του σοβιετικού πυρηνικού προγράμματος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η περιοχή αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο μολυσμένα μέρη του πλανήτη μας και επί δεκαετίες, η πόλη αυτή των 100.000 κατοίκων δεν εμφανιζόταν ούτε καν στους χάρτες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Γιατί η Ρωσία αποσιωπούσε την ύπαρξη αυτής της πόλης και του εργοστασίου; Γιατί αρχικά δεν παραδεχόταν ούτε την παραμικρή υπόνοια ότι το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της περιοχής, ήταν αυτό που -σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα- ευθυνόταν για την εξάπλωση του σύννεφου-κινητή «βόμβα», το οποίο εγκυμονούσε κινδύνους για την ανθρωπότητα;

Ήταν μια δεξαμενή υγρών πυρηνικών αποβλήτων στην εργοστασιακή μονάδα Μάγιακ, αυτή που εξερράγη και οδήγησε στην εξάπλωση ραδιενεργών σωματιδίων που σχημάτισαν ένα ραδιενεργό ρεύμα καπνού, το οποίο απλώθηκε πάνω από εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα.

Παρ’όλα αυτά, μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει εκδηλώσει καμία ουσιαστική αντίδραση σε όσα της «καταλογίζουν» τα αποτελέσματα της έρευνας του περιοδικού «Proceedings», ωστόσο σε μια σχετική δημοσίευσή του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου στο Αννόβερο της Γερμανίας, Georg Steinhauser, γράφει πως «έστω κι αν δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια επίσημη δήλωση, οι μελέτες και οι έρευνές μας μάς επιτρέπουν να έχουμε ένα επαρκές δείγμα του τι είναι αυτό που τελικά συνέβη και οδήγησε σε αυτήν την καταστροφή».

Μετά από τις τότε αλλεπάλληλες προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας προκειμένου να αραιωθεί αρκετά η πυκνότητα του ραδιενεργού σύννεφου και να αποφευχθεί η όποια βλάβη στους ανθρώπους, η ζημιά είχε ήδη γίνει, αφού όπως επίσης αποκαλύπτει ο G.Steinhauser, η συνολική ραδιενέργεια που αυτό πρόλαβε να εκπέμψει, ήταν ανάμεσα σε 30-100 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που απελευθερώθηκε μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία το 2011(!).

Ποιο, όμως είναι το κυρίαρχο επιχείρημα που εξακολουθεί να προβάλλει η Ρωσία έτσι ώστε παρά τα ευρήματα που ήρθαν στη δημοσιότητα, να επιμένει να παραδέχεται ότι ναι μεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας αλλά την ίδια στιγμή να αρνείται να αποκαλύψει την τοποθεσία όπου αυτό έλαβε χώρα όπως επίσης και ότι συνέβαλε στην καταστροφή που προκλήθηκε εξαιτίας αυτής, στο περιβάλλον;

Και πάνω σε αυτό, ο καθηγητής Steinhauser έχει την απάντηση αναφέροντας ότι «οι Ρώσοι από την πλευρά τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τάχα χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις…», και προσθέτει πως «οποιαδήποτε σχετική πληροφορία από την Ρωσία θα βοηθούσε σημαντικά να εμβαθύνουμε στην έρευνά μας και να ρίξουμε επιπλέον φως στην υπόθεση αντί να βασιζόμαστε μόνο στη συγκέντρωση στοιχείων από τις μετρήσεις της ραδιενέργειας από επιστήμονες άλλων χωρών».

Άλλη μια περίπτωση όπου η αλήθεια θυσιάζεται στο βωμό συμφερόντων, πολιτικών παιχνιδιών(;) και ιδιοτέλειας, με τελικό αποδέκτη το φυσικό περιβάλλον, το οξυγόνο μας, τον άνθρωπο, την ίδια τη ζωή. Ως πότε θα φοβόμαστε να την κοιτάξουμε κατάματα και να παραδεχτούμε τα λάθη μας; Ως πότε θα μεταθέτουμε τις ευθύνες σε άλλους και θα κουκουλώνουμε την ανάμειξή μας σε κάθε είδους καταστροφές;

Σήμερα είναι η Ρωσία που κρύβει τα «άπλυτά της κάτω από το χαλί», αύριο θα είναι κάποια άλλη χώρα, χθες ήταν άλλη, και πάει λέγοντας.

Ως πότε θα συμβαίνει αυτό;  Μέχρι να τολμάμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.

«Η πρόθεσή μας είναι να μάθουμε από αυτό το ατύχημα, και όχι να κατηγορήσουμε τη Ρωσία. Αυτό που μετράει, είναι ο καθένας μας να πάρει το μάθημά του…», καταλήγει ο καθηγητής G.Steinhauser.

Και συμφωνούμε. Απόλυτα.

Παρακολουθήστε στο βίντεο που ακολουθεί, ένα σχετικό ρεπορτάζ από το αγγλόφωνο ειδησεογραφικό κανάλι «TRT World»:

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα