ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Οι συνεχείς γκάφες πλήττουν (και) τη δημοφιλία…

Επίσκεψη στη Μαριούπολη, η γκάφα του με τα λεγόμενα του Λαβρόφ, η πρόταση για μεσολαβητή της Ρωσίας, στα Ελληνοτουρκικά, η επίσκεψη στη Σενεγάλη όταν οι Ρώσοι έκαναν την εισβολή, θολώνουν την εικόνα του Νίκου Δένδια

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης-ενημέρωσης της Βουλής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη το πρωί, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε δημοσιεύματα από διάφορες πηγές σχετικά με το ρήγμα που υπάρχει στις σχέσεις του Μαξίμου με τον Νίκο Δένδια. Κάτι το οποίο διέψευσε ο υπουργός Εξωτερικών ότι υπάρχει διάσταση απόψεων.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όμως, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά όπως λέει και μία παροιμία. Και σε γενικές γραμμές, ο Νίκος Δένδιας μετά τον «καβγά» που είχε στη συνέντευξη Τύπου με τον Τσαβούσογλου στην Άγκυρα και την έκρηξη δημοφιλίας του, έχει υποπέσει σε αρκετές άστοχες κινήσεις με αποκορύφωμα την επίσκεψή του στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ. Μία συνάντηση που θα μείνει στην ιστορία από τη δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ, που επείσθη από τα όσα του είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θεωρείται αλεπού στη διπλωματία και λέει ψέματα ακόμη και στον καθρέφτη του.

Επίσης, εντύπωση έχει προκαλέσει ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ασχολήθηκε μόνο με την ελληνική παροικία της Μαριούπολης, και για κάποιον περίεργο λόγο δεν συναντήθηκε με τον ομόλογό του της ουκρανικής κυβέρνησης. Μία κίνηση που σχολιάστηκε από όλους τους ομολόγους του στην Ε.Ε., την ώρα που η επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βολοντίρ Ζελένσκι είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση. Λες και ο Νίκος Δένδιας διαφωνεί με την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για να στοιχηθεί με τη γραμμή ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Λες κι επιθυμεί τις ίσες αποστάσεις.

Πίστεψε τον Λαβρόφ που λέει ψέματα ακόμη και στον καθρέφτη του ότι οι Ρώσοι δεν θα εισβάλουν στην Ουκρανία

Ως άλλη μία αστοχία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών μπορεί να εκληφθεί και το ότι μετέφερε στην κυβέρνηση ότι οι Ρώσοι δεν σκοπεύουν να επιτεθούν (επειδή του το είπε ο Λαβρόφ), την ώρα που το Μαξίμου είχε πληροφορίες από όλες τις πλευρές ακόμη και για την ημέρα της εισβολής των Ρώσων.

«Διπλωματική αστειότητα»

Επίσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με συνέντευξή του στην ΕΡΑ-1 έκανε λόγο για διπλωματική αστειότητα σχετικά με την «πρόταση εν μέσω τέτοιας κρίσης στην Ουκρανία να αναλάβει πρωτοβουλία η Ρωσία για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, που τη διατύπωσε δυστυχώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Δείχνει παντελή έλλειψη αίσθησης του χρόνου και των συνθηκών. Ευτυχώς δεν δόθηκε συνέχεια, έγινε αντιληπτό ότι ήταν παντελώς άσχετο με τη στιγμή και τον συσχετισμό δυνάμεων». Και βέβαια, δεν μάθαμε ποτέ από το υπουργείο Εξωτερικών εάν υπήρξε αντίδραση εκ μέρους του Έλληνα υπουργού στα όσα είπε αργότερα μετά τη συνάντησή τους ο Λαβρόφ για το ανύπαρκτο Τουρκικό Κράτος της Βόρειας Κύπρου.

Μία άλλη αστοχία του Νίκου Δένδια ήταν ότι τα κρίσιμα 24ωρα, που στην κυριολεξία κρτινόταν η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, επέλεξε να επισκεφθεί τη Σενεγάλη και εν συνεχεία ετοιμαζόταν να μεταβεί από το Ντακάρ στο Πράσινο Ακρωτήριο. Επίσης, έχει δίπλα του κάποιους καθηγητές πανεπιστημίου, τους οποίους συμβουλεύεται και οι οποίοι θεωρούνται person non grata για το Μαξίμου.

Φυσικά, όλοι στην κυβέρνηση το διαψεύδουν, αλλά την ίδια ώρα τού ζητούνται εξηγήσεις, επειδή ακόμη δεν έχει αποσταλεί στον ΟΗΕ απαντητική επιστολή σχετικά με την επιστολή της Τουρκίας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Κι έχουν ήδη περάσει έξι μήνες. Και βέβαια αυτό που δικαιολογημένα προκάλεσε εντυπώσεις είναι ότι ο Νίκος Δένδιας δεν κλήθηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου, όταν ελήφθη η απόφαση για την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία. Η δικαιολογία ότι την ίδια ώρα ο κ. Δένδιας βρισκόταν σε τηλεδιάσκεψη με τον Έλληνα πρόξενο στη Μαριούπολη Πρέσβη Φραγκίσκο Κωσταλένο, τον γενικό πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη και τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση, με θέμα βεβαίως την ελληνική ομογένεια, το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηριστεί είναι ανεπαρκής. Για να μην πούμε αστεία.

Ο σχεδιασμός

Το πώς θα κινηθεί η ελληνική διπλωματία το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση ήδη έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατ’ αρχάς, υπάρχει πλήρης εναρμόνιση με τις θέσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, όπως είπε και στη Βουλή ο πρωθυπουργός, τάσσεται σταθερά κατά κάθε αναθεωρητισμού και απόπειρας διά της βίας αλλαγής συνόρων.

Ήδη δύο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν για δεύτερη φορά δρομολόγιο προς την Πολωνία, προκειμένου να μεταφέρουν περίπου 20.000 τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, πυρομαχικά και εκτοξευτήρες RPG για την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας. Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό την Κυριακή, ωστόσο δύο ημέρες νωρίτερα είχε δοθεί εντολή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας να εντοπιστούν εάν υφίστανται συστήματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ουκρανικό στρατό. Ειδικά τα καλάσνικοφ είχαν κατασχεθεί από το Λιμενικό Σώμα το 2013 ως φορτίο πλοίου που τα μετέφερε στη Λιβύη για χρήση των εκεί εμπολέμων.

Απεγκλωβισμοί

Ήδη έχουν γίνει κάποιοι απεγκλωβισμοί ομογενών από τα πολεμικά μέτωπα, αλλά η πλειοψηφία επιθυμεί να παραμείνει στα σπίτια της. Ήδη έχουν αποχωρήσει περίπου 30 άτομα από την Οδησσό προς τη Μολδαβλία, ενώ το ίδιο έγινε και την Τετάρτη από τη Μαριούπολη. Κι εκεί ακολουθήθηκε ο δρόμος προς τα σύνορα της Μολδαβίας μέσω της Ζαπορίζια με επικεφαλής τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο χρησιμοποιώντας ιδιωτικά αυτοκίνητα. Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο γενικό προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προχώρησε σε απαγόρευση της Ελλάδας όλων των αεροσκαφών ρωσικών συμφερόντων. Η οδηγία εφαρμόζεται μετά την απόφαση της Ε.Ε. να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Συγκεκριμένα, αεροσκάφη ρωσικής ιδιοκτησίας, ρωσικών αεροπορικών εταιρειών (AOC) ή ρωσικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ, απαγορεύεται να προσγειωθούν, να απογειωθούν, να εισέρχονται και να πραγματοποιούν διελεύσεις στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας. Της αεροπορικής οδηγίας εξαιρούνται οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, νοσοκομειακές πτήσεις και πτήσεις για σκοπούς έρευνας και διάσωσης κατόπιν έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και οι πτήσεις αεροσκαφών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα