Ντου από… παντού στους διαιτητές

Είκοσι ημέρες αποχή οι διαιτητές. Τους υποσχέθηκαν προστασία, και μόλις ξανασφύριξαν είχαμε το bullying από ΠΑΟΚ και Ατρόμητο

Συσκέψεις, υποσχέσεις, παρεμβάσεις, μεγάλες κουβέντες. Η «απάντηση» της ΕΠΟ στους διαιτητές, προκειμένου ν’ ανατραπεί η απόφαση για αποχή που πάρθηκε όταν με τον ξυλοδαρμό του Θανάση Τζήλου ξεχείλισε το ποτήρι της οργής.

Το ροκάνισμα της καρέκλας του Έλληνα διαιτητή δεν είναι νέο φρούτο. Στην παρούσα φάση όμως όσο ποτέ άλλοτε νιώθει μόνος, βλέπει ότι δεν έχει έμπρακτη στήριξη από πουθενά. Μπήκε στον σβέρκο του ο ξένος ζυγός. Ήλθε η τρόικα των μεγάλων δυνάμεων να φέρει την… εξυγίανση.

Ο Πορτογάλος Βίτορ Μέλο Περέιρα έγινε γνωστός και ως ο καταστροφέας της ελληνικής διαιτησίας. Γιατί μπορεί οι συνεργοί του στο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος των διαιτητών, Χουάν Αντόνιο Φερνάντεζ Μαρίν (αναπληρωτής πρόεδρος) και Λιφ Λίντμπεργκ (μέλος), να μετέχουν στους ορισμούς και τις επιλογές, αλλά ένας ήταν ο πρωτομάστορας που χαράζει την πολιτική.

Ο Περέιρα βέβαια λογικό είναι να θέλει να μείνει για… πάντα στην Ελλάδα, καθώς μισθό 22.000 ευρώ τον μήνα δύσκολα θα τον βρει αλλού. Συνεπώς οι Έλληνες διαιτητές θα πρέπει να κάνουν λάθη για να υπάρχει αυτός που θα τα διορθώνει, αυτός που θα φέρνει ξένους προκειμένου να διευθύνουν τα ντέρμπι και θα κάνει τον σχεδιασμό για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των ελληνικών διοργανώσεων.

Τα προβλήματα ήταν τεράστια και είχαν εντοπιστεί. Όχι μόνο από τους παράγοντες που έβλεπαν τους διαιτητές σαν σάκο του μποξ, αλλά κυρίως από την αόρατη Ομοσπονδία που δεν φρόντιζε καν για τα στοιχειώδη. Ο βασιλιάς τα έπαιρνε… όλα και στην ώρα τους, οι αξιωματικοί του εισπράττουν τους παχυλούς μισθούς τους, αλλά αυτούς που καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά στους αγωνιστικούς χώρους, τους επιβλήθηκε να έχουν τον ρόλο του ζητιάνου.

Αντί να βγει η τρόικα της ΚΕΔ και να πει «μπαίνουμε μπροστά, επιτέλους πληρώστε τους ανθρώπους, δώστε τους εν ανάγκη τα δικά μας και τα παίρνουμε στη συνέχεια εμείς», τους άφησε να σύρονται και να διασύρονται στα μάτια παραγόντων, προπονητών, ποδοσφαιριστών, οπαδών…

Για τους διαιτητές της Football League βέβαια δεν γίνεται λόγος, καθώς αυτοί έχουν ξεχάσει το χρώμα του χρήματος. Στη συγκεκριμένη κατηγορία οι ρέφερι είναι απλήρωτοι ολόκληρη την περσινή σεζόν συν τις 11 αγωνιστικές που ήδη έχουν γίνει για την τρέχουσα σεζόν.

Αλλά στην… αφρόκρεμα τι γίνεται; Οι ΠΑΕ προκαταβάλλουν τις αποζημιώσεις των διαιτητών, ανά μήνα, αλλά αυτές για να φθάσουν στους δικαιούχους τους, περνούν από χίλια μύρια κύματα. Οι διαιτητές της Super League έχουν λαμβάνειν αμοιβές από την 6η αγωνιστική και μετά. Στις 24 Οκτωβρίου ο Περέιρα απάντησε σε επιστολή των διαιτητών ότι «το θέμα με την καταβολή των αμοιβών θα πρέπει να έχει διευθετηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Περισσότερο από τον Περέιρα εκτέθηκε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος, καθώς στις 4 Ιανουαρίου τους διαβεβαίωσε ότι θα πληρωθούν άμεσα!!! Στην αρχή ήταν το εργόσημο, μετά οι διαδικασίες, πλέον είναι άξιο απορίας τι συμβαίνει με τις αποζημιώσεις των διαιτητών που η Ομοσπονδία παίρνει από τις ομάδες και για να τις αποδώσεις πρέπει να… σκάσει τους άρχοντες των αναμετρήσεων.

Ο ξυλοδαρμός του Θανάση Τζήλου στη Λάρισα οδήγησε τους διαιτητές στην απόφαση για αποχή. Αντί οι φορείς να μπουν μπροστά, αναγκάστηκαν να το πράξουν οι διαιτητές και να στείλουν το μήνυμα ότι δεν πάει άλλο.

Η απληρωσιά, η ατιμωρησία και η χείριστη αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι Έλληνες διαιτητές αποτέλεσε το τρίπτυχο της βάσης του ξεσπάσματος. Η επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους των διαιτητών έγινε με το… ζόρι. Η απόφαση για άρση της αποχής έλαβε 42 ψήφους, ενώ υπήρξαν 31 ψήφοι για συνέχισή της, με το ποσοστό για επιστροφή στα γήπεδα να είναι μεγαλύτερο στους διαιτητές απ’ ό,τι στους βοηθούς. Η πλειοψηφία των τελευταίων είπε «όχι» στην επιστροφή, καθώς, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, είδαν πίσω από τις συσκέψεις και τα μέτρα ότι αυτό που θα γίνει είναι… μια τρύπα στο νερό. Δυστυχώς δικαιώθηκαν πολύ γρήγορα.

Ντου από… παντού

Η αποχή των διαιτητών ουσιαστικά πήγε στον βρόντο, καθώς με την επιστροφή τους στην ενεργό δράση συνέβησαν τα ίδια και… χειρότερα. Η εικόνα της διαιτησίας στα παιχνίδια της 16ης αγωνιστικής ήταν ικανοποιητική με δεδομένο πως δεν υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος. Ωστόσο, η συμπεριφορά των αξιωματούχων των ομάδων ήταν τέτοια που απέδειξε πως όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν.

Αυτά που έγιναν στην Τρίπολη στο ημίχρονο του αγώνα του Αστέρα με τον ΠΑΟΚ, αναδεικνύουν πού είναι η πηγή του προβλήματος, την ώρα που η στόχευση της Πολιτείας είναι τα δημοσιεύματα που προκαλούν… βία. Προφανώς ο Λουτσέσκου, ο Σαϊραδάρης, ο Κωνσταντινίδης και ο… 4Χ4 γενειοφόρος, με σωματοδομή Καρπόζηλου, που την έπεσαν στον διαιτητή Μανώλη Σκουλά και στον βοηθό Κωνσταντόπουλο, δεν παρακινήθηκαν από κάποια τηλεοπτική εκπομπή όπως αυτές που υπήρχαν τύπου Τσουκαλά-Βαρδαλάκη.

Ήταν αρκετό ένα οριακό οφσάιντ που καταλογίστηκε από τον βοηθό και κακώς ακυρώθηκε γκολ του ΠΑΟΚ για να γίνει η… μπούκα της χρονιάς. Μπορεί όπλα να μη βγήκαν, αλλά όλη η κουστωδία του «δικέφαλου του βορρά» έφθασε με χαρακτηριστική άνεση μια ανάσα από τον διαιτητή.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ Ραζβάν Λουτσέσκου έχει παράδοση σε επιθέσεις εναντίον διαιτητών. Ο Παντελής Κωνσταντινίδης φρόντισε να συνδράμει την προσπάθεια του προπονητή. Ο πρώην αρχιδιαιτητής Δημήτρης Σαραϊδάρης προφανώς αντικαθιστά επάξια τον Λούμπος Μίχελ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώην διαιτητές επιτίθενται εναντίον διαιτητών. Θα έχουν τη βεβαιότητα πως αυτό παίζει καταλυτικό ρόλο για την εξέλιξη του αγώνα.

Έχει προφανώς ουσιαστικά αποτελέσματα. Κοντά σε αυτούς ήταν ακόμη ένας άνθρωπος του πάγκου του ΠΑΟΚ, ιδιαίτερα ευτραφής, που έδειχνε τέσσερα δάχτυλα στον διαιτητή και τον βοηθό του. Τώρα μόνο οι πρωταγωνιστές και οι αυτήκοοι μάρτυρες θα γνωρίζουν τι ακριβώς εννοούσε. Έπρεπε να κρατηθούν τέσσερα λεπτά καθυστέρηση, θα τους βάλουν στα τέσσερα, θα τους… πάρουν τέσσερις, τέσσερις να είναι οι ώρες τους, κάλυπταν τον Μπίσεσβαρ τέσσερις παίκτες, ποιος ξέρει; Το τέσσερα πάντως είναι σημαδιακό.

Το παράδοξο είναι πως στο πρώτο του ματς ως διεθνής, καθώς επίσημα έγινε στις αρχές του χρόνου, ο Μανώλης Σκουλάς (Θεσσαλίας) απέτυχε. Στην Τρίπολη μπορεί μεν να έκανε καλή εμφάνιση, με σωστές αποφάσεις σε δύσκολες φάσεις, σε ένα ματς που μέχρι το 65΄ ήταν στο 0-0, αλλά στο… ντου του Λουτσέσκου, του Σαραϊδάρη, του Κωνσταντινίδη και άλλων παραγόντων του ΠΑΟΚ, δεν απέβαλε κανέναν!!! Η προσωπικότητα είναι βασικό στοιχείο για έναν διαιτητή και όταν αποτυγχάνεις εκεί, τότε δεν μπορείς να πας ψηλά.

Αν ήταν ξένοι οι διαιτητές, υπήρχε ποτέ περίπτωση να έχουν αντίστοιχη συμπεριφορά οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ; Η απάντηση είναι αυτονόητη, όπως αυτονόητο ήταν ότι θα τους έδειχναν την άγουσα για τ’ αποδυτήρια.

Ανάλογο περιστατικό έντονης διαμαρτυρίας έως ανάρμοστης συμπεριφοράς υπήρξε στο Περιστέρι, όπου ο προπονητής του Ατρόμητου Νταμίρ Κάναντι, μετά το τελευταίο σφύριγμα, έτρεξε στον διεθνή διαιτητή Τάσο Παπαπέτρου και του διαμαρτυρήθηκε σε υπέρμετρο βαθμό, υποστηρίζοντας πως δεν σεβάστηκε την ομάδα του και είπε «σκάσε» στον Κιβρακίδη, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο ρέφερι έπρεπε να κρατήσει καθυστερήσεις επτά λεπτών.

Ο Κιβρακίδης πάντως πήγε μετά το τέλος του παιχνιδιού στ’ αποδυτήρια και είπε στον διαιτητή ότι πήγε πολύ καλά. Συνεπώς… ο Κάναντι πήρε μαθήματα στην Ελλάδα από αντίστοιχες συμπεριφορές και υπέθεσε ότι έτσι θα πρέπει να συμπεριφερθεί για να έχει αποτελέσματα.

Ο Τάσος Παπαπέτρου ήταν μεταξύ αυτών που εκπροσώπησαν τους διαιτητές στην περίφημη συνάντηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Στο ίδιο τραπέζι υπό τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, είχαν καθίσει και συζήτησαν μετά την επίθεση στον Θανάση Τζήλο, εκτός από τον Παπαπέτρου ο διαιτητής Γιάννης Παπαδόπουλος, οι επόπτες Πολυχρόνης Κωσταράς και Λάζαρος Δημητριάδης.

Την Ε.Π.Ο. εκπροσώπησε στη σύσκεψη ο πρόεδρος Ευάγγελος Γραμμένος, ενώ παρέστησαν ακόμα ο αναπληρωτής πρόεδρος Νικόλαος Βακάλης, ο εκτελεστικός γραμματέας Αλέξης Δέδες, τη Super League ο πρόεδρoς  Ευάγγελος Μπαταγιάννης, την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ο πρόεδρoς Βίτορ Μανουέλ Ντε Μέλο Περέιρα και τα μέλη της Χουάν Μάριν και Λιφ Λίντμπεργκ, τις FIFA και UEFA ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας Πετρ Φούσεκ, και την Ελληνική Αστυνομία ο ταξίαρχος Δημήτριος Αθανασόπουλος.

Στη σύσκεψη ζητήθηκε από τον πρόεδρο της Super League, οι Π.Α.Ε.-μέλη της «να ρίξουν τους τόνους».

Τα αποτελέσματα της σύσκεψης φάνηκαν την αμέσως επόμενη αγωνιστική που πραγματοποιήθηκε. Όχι ότι δεν το περίμεναν άπαντες και ειδικά τα πρόσωπα που θίγονται, αλλά ουσιαστικά δεν είχαν περαιτέρω περιθώρια να κηρύξουν επανάσταση, καθώς ήδη υπήρχαν δημοσιεύματα για μετάκληση ξένων διαιτητών, προκειμένου το πρωτάθλημα να μην τιναχτεί στον αέρα και τα κανάλια που έχουν πάρει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων να μην ενεργοποιήσουν ρήτρες.

Ο Πορτογάλος Βίτορ Μέλο Περέιρα αυτό που είχε να… πει στους διαιτητές ήταν: «Καταγγείλτε, μη φοβάστε και θα δείτε την αντίδραση μας. Οι διαιτητές είναι καλοί και επαρκείς για το πρωτάθλημα αλλά δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στο  ποδόσφαιρο.  Όταν δέχονται μπούλινγκ πριν και μετά τον αγώνα και δεν ξέρουν τι κάνουν στο σπίτι οι γυναίκες και τα παιδιά τους, κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Οι διαιτητές εξασφάλισαν κατ’ ουσίαν μόνο… υποσχέσεις ότι θα τηρούνται οι κανονισμοί και οι νόμοι.

Κούγιας – Πασπαϊωάννου τα πρώτα θύματα

Τα… μέτρα στήριξης των διαιτητών άρχισαν από τον Αλέξη Κούγια και τον ισχυρό άνδρα της Λαμίας Πανουργιά Παπαϊωάννου, στους οποίους άσκησε δίωξη ο αναπληρωτής αθλητικός εισαγγελέας Γ. Λαΐνης.

Ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ μάλιστα είναι υπότροπος και κινδυνεύει τόσο με απαγόρευση συμμετοχής σ’ οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο τουλάχιστον τριών μηνών και στις επιβαρυντικές περιπτώσεις τουλάχιστον έξι μηνών, όπως αναφέρουν τα άρθρα 20Α παρ.1, 2, 3γ, δ, 25 παρ. 1, καθώς και με χρηματικό πρόστιμο μεγαλύτερο από 100.000 ευρώ.

Ο Αλ. Κούγιας τόλμησε να μιλήσει για τον διεθνή διαιτητή Τάσο Σιδηρόπουλο. Τι είχε δηλώσει;

«Και ο Σιδηρόπουλος, όμως, δεν βγήκε από τον σωλήνα, δεν ήταν άφθαρτος. Όταν εξελίχθηκε διαιτητικά, όχι απλώς προσκύνησε τον βεζύρη αλλά ήταν από τους ανθρώπους σε σόκαραν. Όταν ήμουν με τον γιο μου σε έναν τελικό, γύρισε και μου είπε “με γ…” και του είπα “καλά σου έκανα”. Άκουσα πως ο Σιδηρόπουλος θα ζητήσει και απαγόρευση των δηλώσεων. Τι θέλει να είναι οι διαιτητές υπεράνω κριτικής; Μου κάνει εντύπωση πως παραμένει στον πίνακα διαιτητών και εμένα μου έβαλαν πρόστιμο 30.000 ευρώ».

Πλέον απ’ ό,τι φαίνεται, ο Αλ. Κούγιας θα πληρώσει ξανά πολύ ακριβά τον Σιδηρόπουλο.

Ο αναπληρωτής άσκησης δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων Γ. Λαΐνης άσκησε δίωξη και στον ισχυρό άνδρα της Λαμίας Πανουργιά Παπαϊωάννου για «δυσμενείς δηλώσεις και δυσφήμιση ποδοσφαιρικών αρχών», ο οποίος κινδυνεύει με πρόστιμο.

Τι τόλμησε να πει ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου;

«Οι μεγάλες ομάδες κοιτούν να βάζουν στο χέρι την ΕΠΟ και να διοικήσουν το ποδόσφαιρο. Κάποιες το έχουν καταφέρει, κάποιες όχι. Με την ΕΠΟ κερδίζουν την εύνοια της διαιτησίας και σε θέματα ποδοσφαιρικά. Την ΕΠΟ την εκλέγουν οι ΕΠΣ. Παίρνουν τις ΕΠΣ. Οι ΕΠΣ πάνε με το δυνατό».

Ο Βαγγέλης Γραμμένος, εξάλλου, διαβεβαίωσε τους διαιτητές ότι «η Ε.Π.Ο. παραπέμπει στα πειθαρχικά όργανα το σύνολο των δυσμενών κρίσεων προς κρίση» και πως «θα εντατικοποιηθεί η προσπάθεια να καταλάβουν όλοι ότι αυτές οι συμπεριφορές σκοτώνουν καθημερινά το ποδόσφαιρο». Με τις διώξεις Κούγια-Παπαϊωάννου προφανώς για τον πρόεδρο της ΕΠΟ το ποδόσφαιρο μένει ζωντανό.

Αυτούς ξέρει, αυτούς εμπιστεύεται

Πολλές απαντήσεις έχει δώσει με τις πράξεις του ο Βίτορ Μέλο Περέιρα. Μετά τον ξυλοδαρμό του Θανάση Τζήλου, τι έκανε ο αρχιδιαιτητής; Επανέφερε τον περιβόητο διαιτητή Αλέξανδρο Τσαμούρη, τον οποίο αντί να στείλει σπίτι του για το πέναλτι που δεν έδωσε σε βάρος του ΠΑΟΚ στο… βόλεϊ του Βιεϊρίνια στη Λαμία, τον όρισε στο ματς της Λάρισας με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Ο Πειραιώτης ρέφερι, στη Θεσσαλία τα έβλεπε… όλα και είχε εύκολο έργο.

Σε άλλη περίπτωση βέβαια στο ματς Πανιώνιου-ΠΑΟΚ, όταν ο τότε διεθνής βοηθός Καμπούρης έχασε τη φάση με τον Τσούμπα Ακπόμ και τον υπέδειξε κακώς σε θέση οφσάιντ, είχαμε καρατομήσεις. Η διαφορετική αντιμετώπιση βέβαια δεν… γεννά βία.

Οι διαιτητές προχώρησαν σε ομόφωνη απόφαση για αποχή μετά τον ξυλοδαρμό του διεθνή διαιτητή Θανάση Τζήλου. Ήταν μια κίνηση απόγνωσης, που ξεμπρόστιασε όλο το σύστημα. Γιατί αντί η Πολιτεία, η FIFA ή η ΕΠΟ να παρέμβουν άμεσα όπως συνέβαινε στο παρελθόν, έκαναν όλοι το… κορόιδο. Όχι μόνο αυτό, αλλά πίεζαν προς την κατεύθυνση να γίνουν κανονικά τα παιχνίδια.

Η ποδοσφαιρική δραστηριότητα την τελευταία τετραετία, πριν τα όσα αποφάσισαν οι διαιτητές διαμαρτυρόμενοι για τον ξυλοδαρμό του Τζήλου, είχε διακοπεί έξι ακόμη φορές. Στις πέντε περιπτώσεις υπήρξε παρέμβαση της Πολιτείας, καθώς οι αναβολές προέκυψαν από τον εκάστοτε υφυπουργό Αθλητισμού (τρεις ο Κοντονής, από μία Ανδριανός και Βασιλειάδης), ενώ σε μια ακόμη περίπτωση είχε κινηθεί όργανο του ποδοσφαίρου (ΠΔΕ/ΕΠΟ). Για πρώτη φορά μπήκαν μπροστά οι διαιτητές…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα