Ο Αλέξης καλεί σε πρωινό καφέ όλες τις φυλές του ΣΥΡΙΖΑ

Τις ημέρες των μεγάλων συγκρούσεων του Αυγούστου του 2009 θυμήθηκαν όσοι αντιδρούν στα σχέδια Τσίπρα

Όλοι στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν τα παιχνίδια εξουσίας του πρώην πρωθυπουργού και τον τρόπο που χρησιμοποιεί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Του Χρήστου Αλεξάνδρου

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα είναι ειλημμένη: Επιθυμεί διακαώς να μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει κι άλλα βήματα προς τη Σοσιαλδημοκρατία, εκτιμώντας πως με αυτό τον τρόπο το κόμμα του θα διατηρήσει επί μακρόν την πρωτοκαθεδρία στον χώρο και θα εναλλάσσεται στην εξουσία με τη Ν.Δ. Δυστυχώς, όμως γι’ αυτόν, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Τουναντίον, έχει πολλά αγκάθια και το σημαντικότερο η παλιά φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενη από το ΚΚΕ-Εσωτερικού και τη νεολαία του Ρήγα Φεραίου, δεν δείχνει διατεθειμένη να επιτρέψει αυτό το σάλτο.

Έτσι με διαφόρους τρόπους ο ισορροπιστής Τσίπρας προσπαθεί να τα έχει με όλους καλά, να διατηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες, να βαδίσει με συνοχή στην επόμενη ημέρα, να ενώσει όλες τις απόψεις και, το σημαντικότερο, να αποφύγει τυχόν αποχωρήσεις και νέες διασπάσεις, όπως έχουν συμβεί αρκετές επί ημερών του (ο Κουβέλης ίδρυσε τη ΔΗΜ.ΑΡ.  και ο Λαφαζάνης τη ΛΑΕ).

Στο πλαίσιο αυτό επανέφερε τον πρωινό καφέ στην Κουμουνδούρου, εκεί όπου θα μετάσχουν όλες οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινή συνισταμένη. Στον πρωινό καφέ θα μετάσχουν εκπρόσωποι των «προεδρικών», των «αριστερών»,  «της ομάδας των 53», αλλά και εκπρόσωποι από την Προοδευτική Συμμαχία. Κάθε πρωί δίπλα στον Τσίπρα θα αναλύουν την επικαιρότητα και θα εξετάζουν τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν οι Αλέξης Χαρίτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Παππάς, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και ο Νίκος Μπίστης.

Με τον πρωινό καφέ ελπίζει ο πρώην πρωθυπουργός να βάλει φραγή στην επαναστατική διάθεση του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος έχει σηκώσει το λάβαρο της αριστεροσύνης και αντιδρά στην ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας, όπως λέγεται, και την παλιά φρουρά, η οποία εξακολουθεί να παραμένει σιωπηλή.

Έχουν μάθει

Αυτά τα παιχνίδια εξουσίας του Αλέξη Τσίπρα τα γνωρίζουν όλοι πολύ καλά στην Κουμουνδούρου. Πάνω-κάτω τα ίδια είχαν συμβεί αυτές τις ημέρες πριν από 10 χρόνια, το 2009. Τότε ο Αλέξης Τσίπρας, νέος σχετικά στην ηγεσία, βρισκόταν στα μαχαίρια με τον Αλέκο Αλαβάνο. Το διήμερο 29-30 Αυγούστου του 2009 είχε συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του ΣΥΝ. Ο Τσίπρας εμφανίστηκε στην ομιλία του έτοιμος για την τελική σύγκρουση με τον Αλαβάνο, ζητώντας τη στήριξη των μελών της ΚΠΕ, καλώντας τα να υπερψηφίσουν την πρότασή του για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Απευθυνόμενος στα μέλη της ΚΠΕ και περιγράφοντας έμμεσα τον Αλέκο Αλαβάνο είχε πει: «Εγώ ποτέ δεν χτύπησα κανέναν ούτε πάνω, ούτε κάτω από τη ζώνη. Κι ας δέχθηκα χτυπήματα από παντού. Και στη διαδρομή αυτή δεν πρόλαβα να αποκτήσω σύνδρομο προέδρου. Και εκ χαρακτήρος, ούτε πρόκειται ποτέ να αποκτήσω».

Η τότε πρόταση του Τσίπρα για έκτακτο συνέδριο απορρίφθηκε, ο πρόεδρος του ΣΥΝ έχασε τη μάχη, καθώς η αποδόμησή του από το Αριστερό Ρεύμα και την Ανανεωτική Πτέρυγα (δηλαδή τη μεγάλη και τη μικρή τάση του ΣΥΝ) είχε ξεκινήσει και ήταν θέμα χρόνου να τεθεί ζήτημα ηγεσίας. Κανείς, όμως, δεν είχε προβλέψει τότε τη σωτήρια συνδρομή του Κώστα Καραμανλή. Στις 30 Αυγούστου του 2009 απορρίφθηκε η πρόταση Τσίπρα για έκτακτο συνέδριο και στις 2 Σεπτεμβρίου ο Καραμανλής προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Τότε, πολλοί στον ΣΥΝ χτύπησαν το κεφάλι τους στον τοίχο. Μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος (του ΣΥΝ) Παναγιώτης Λαφαζάνης, επειδή δεν κατάφερε να επαναφέρει τον Αλέκο Αλαβάνο, αλλά και ο επικεφαλής της Ανανεωτικής Πτέρυγας Φώτης Κουβέλης.

Ο Αλέξης Τσίπρας θυμάται το 2009 (εξάλλου, δεν είναι και πολύ μακρινό), γνωρίζει ότι στην πορεία που ξεκινά από εδώ και εμπρός δεν διαθέτει πλέον αρκετούς «νέους και άπειρους» συνεργάτες για να τον στηρίξουν με ενθουσιασμό. Και φαίνεται ότι έχει στερέψει από πρόσωπα, αφού έχει απομακρύνει όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες ικανά στελέχη. Ξέρει επίσης ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Χρήστος Σπίρτζης δεν μπορούν να συμβιβάσουν τους «παλιούς» με μια υπόσχεση για το μέλλον. Και το σημαντικότερο, δεν μπορείς να τους χαρακτηρίσεις και… παλικάρια (λόγω προχωρημένου ηλικίας).

Επίσης ο κ. Τσίπρας, μετά από δέκα χρόνια, έχει γίνει προβλέψιμος. Τόσο στις κινήσεις του, όσο και στον τρόπο που ασκεί την εξουσία. Γι’ αυτό και μια σειρά στελεχών, όπως ο Σκουρλέτης, αναμένεται να μην ακολουθήσουν την τύχη τόσων και τόσων στελεχών, τα οποία αφού ο μηχανισμός του αρχηγού τούς χρησιμοποίησε, τους πέταξε στην άκρη σαν στυμμένες λεμονόκουπες.

Ομιλητής στο Κόμο

Πάντως σήμερα κι αύριο ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί σε ένα μαγευτικό γι’ αυτόν περιβάλλον στη λίμνη του Κόμο. Εκεί όπου θα δώσει το «παρών» στο ετήσιο φόρουμ «Νοημοσύνη για τον κόσμο, την Ευρώπη και την Ιταλία», που διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οίκος – Ambrosetti (ιδρύθηκε το 1965) στη λίμνη Κόμο στη Villa d’Este. Μάλιστα, σήμερα θα μιλήσει με θέμα τον μετασχηματισμό της Ευρώπης.

Πρόκειται για ένα φόρουμ, ετήσια εκδήλωση διεθνούς εμβέλειας, όπου αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, κορυφαίοι εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, υπουργοί, βραβευμένοι με Νόμπελ, επιχειρηματίες, διευθυντές και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο συναντώνται κάθε χρόνο από το 1975 για να συζητήσουν επίκαιρα ζητήματα μείζονος σημασίας για την παγκόσμια οικονομία και την κοινωνία.

Το σημαντικότερο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι θα βρεθεί μαζί με προβεβλημένα στελέχη της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, που φαίνεται ότι τον γοητεύουν. Όπως για παράδειγμα είναι ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας Μάριο Μόντι και Ενρίκο Λέτα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.

 

Διαβάστε επίσης