Ο Αλέξης κατσάδιασε τον Στέφανο

Γονυπετής ο Κασσελάκης παρακαλούσε τον Τσίπρα για συνάντηση μπας και διασωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από νέα διάσπαση -Η ομάδα Αχτσιόγλου ζήτησε διευθυντήριο και απομάκρυνση Πολάκη, Τζάκρη, Αυγέρη, Γ. Τσίπρα

Η μεγαλύτερη μάχη του πολέμου στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και την οριστική ρήξη των «νεοπροεδρικών» με την Ομπρέλα και την αποχώρηση μίας μεγάλης τάσης του κόμματος.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αυτό το Σαββατοκύριακο, λοιπόν, συνεδριάζει η κίνηση της Έφης Αχτσιόγλου οι «6+6», για να ληφθεί απόφαση για το ποια στάση θα κρατήσουν. Με βάση την ανακοίνωση που υπέγραψαν προ μίας εβδομάδας όλοι εκτιμούν πως είναι απίθανο να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Μερόπη Τζούφη, η Θεανώ Φωτίου και η Σία Αναγνωστοπούλου. Μιλάμε για επτά βουλευτές, οι οποίοι εάν αποχωρήσουν θα κοντύνουν ακόμη περισσότερο την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.  Μαζί τους είναι και οι Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Μιχάλης Σαμπατακάκης και Νίκος Μπίστης, οι οποίοι δεν είναι βουλευτές, αλλά συνυπέγραψαν ένα πολύ σκληρό κείμενο κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Μπίστης εκπροσωπεί το εκσυγχρονιστικό σημιτικό ΠΑΣΟΚ εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπότε και ο πλέον αδαής μπορεί να συνειδητοποιήσει την σημασία που έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ και το πρόεδρο του η πιθανή αποχώρηση της Έφης Αχτσιόγλου και των συνοδοιπόρων της. Έτσι επί ένα τριήμερο ο άνθρωπος που ανέλαβε να ανακόψει το νέο κύμα φυγής ήταν ο πρώην πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας που επιδίωξε και είδε και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και το Νάσο Ηλιόπουλο και τον Διονύση Τεμπονέρα.

Κατσάδα στον Κασσελάκη

Φυσικά μετά από παρακάλια του Στέφανου Κασσελάκη τον δέχθηκε στο νέο γραφείο του επί της λεωφόρου Αμαλίας. Μία συνάντηση στην οποία κατσάδιασε τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Του ζήτησε μεταξύ άλλων (όπως αναφέρουν συνομιλητές του πρώην προέδρου) να τηρείται πιστά  το καταστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τσίπρας επέπληξε τον Κασσελάκη  για την ιδέα του για το δημοψήφισμα. Επίσης ζήτησε χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος, όπως λειτουργία των κομματικών οργάνων χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση.

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να πείσει την Έφη Αχτσιόγλου και τους «6+6» να μην αποχωρήσουν. Όμως Αχτσιόγλου και Τσίπρας έχουν κόψει την καλημέρα. Οι σχέσεις των δύο πάγωσαν, όταν κατά την προεκλογική περίοδο κυκλοφόρησε από τα troll του Κασσελάκη πως «η Αχτσιόγλου απέστειλε sms στον Τσίπρα την ημέρα μετά την δεύτερη ήττα  ζητώντας του να παραιτηθεί». Τότε η πρώην υπουργός το διέψευσε και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέσει, κάτι που δεν έκανε ο πρώην πρόεδρος. Από τότε έκοψαν και την καλημέρα.

Έτσι από τη στιγμή που δεν είναι εύκολη η επικοινωνία του κ. Τσίπρα με την Αχτσιόγλου επέλεξε να συναντηθεί με το Νάσο Ηλιόπουλο (που εκπροσωπεί την ομάδα Αχτσιόγλου). Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας ζήτησε την παραμονή της ομάδας στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως από την άλλη πλευρά του ζητήθηκε, όπως αλλάξει όλη η ηγετική ομάδα. Δηλαδή παραμεριστούν Πολάκης, Τζάκρη, Αυγέρη και αξιοποιηθούν νέοι όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Επί της ουσίας η πρόταση της ομάδας Αχτσιόγλου είναι να υπάρξει ένα διευθυντήριο στην Κουμουνδούρου και ο Κασσελάκης να κάνει τον πρόεδρο.

Και οι γραμματείς

Πριν από τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με Σακελλαρίδη (εάν περάσει η πρόταση για διευθυντήριο θα αξιοποιηθεί), Κασσελάκη, Ηλιόπουλο, Τεμπονέρα, η πλευρά Κασσελάκη άπλωσε χείρα φιλίας στην ομάδα Αχτσιόγλου, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Οι δύο γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης συναντήθηκαν με Νάσο Ηλιόπουλο και Αλέξη Χαρίτση, αναλύθηκε η κατάσταση, αλλά δεν προέκυψε κάτι θετικό. Και πώς να προκύψει όταν την ίδια ώρα που οι γραμματείς έκαναν την απέλπιδα προσπάθεια πολλοί εκ των «νεοπροεδρικών» έκαναν λόγο για «αποχωρήσεις χωρίς καμία ουσία και προσχηματικές».

Σχολιάζοντας τις εσωκομματικές αντιθέσεις, ο κ. Βασιλειάδης υποστήριξε πως οι αντιθέσεις που χωρίζουν τα στελέχη δεν είναι ανυπέρβλητες, απευθύνοντας έκκληση να κυριαρχήσουν η ωριμότητα και η ψυχραιμία. Μίλησε, επίσης, για εκφορές λόγου στο πλαίσιο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης που «ξενίζουν», λέγοντας την ίδια ώρα ότι υπήρξαν ανήκουστες επιθέσεις ενάντια σε μία νεοεκλεγείσα ηγεσία.

Τα γύρισε ο Κασσελάκης

Μετά την κατσάδα από τον Τσίπρα ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε μέσω νέας ανάρτησης του να αποκλιμακώσει την εσωκομματική κρίση  υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσωσε τη χώρα, ξεχνώντας τι είχε πει για τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ μαξιλάρι.

Έτσι εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση της ρύθμισης του χρέους και της εξόδου από τα μνημόνια», αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Αναλυτικά, η ανάρτηση:
«Διπλή επίδειξη πολιτικής ανηθικότητας από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη.
– Δια στόματος κυβερνητικού εκπρόσωπου θεωρεί ότι όποιος έχει εργαστεί στη Goldman Sachs είναι εν δυνάμει υποστηρικτής της δικτατορίας στην Ελλάδα!

– Και αυτοπροσώπως, αποκαλώντας «μόρφωμα» τον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση της ρύθμισης του χρέους και της εξόδου από τα μνημόνια.
Ακόμα και ένα κόμμα που κυβερνάει χέρι-χέρι με την Ακροδεξιά εσωτερικού (Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης) και εξωτερικού (Βελόπουλος), προσωπικά δε θα το αποκαλούσα ποτέ μόρφωμα, σεβόμενος τη δημοκρατική ψήφο των πολιτών. Όμως αυτή είναι η διαφορά μας».

Πριν από την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου άλλαξε το τροπάριο για το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ είχε προηγηθεί ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει νερό στο κρασί του, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η Έφη Αχτσιόγλου και η ομάδα της θα παραμείνουν Στον ΣΥΡΙΖΑ.  «Δεν νομίζω πως είναι δρομολογημένη κάποια αποχώρηση», ανέφερε αρχικά ο κ. Αποστολάκης. «Η αλήθεια είναι πως είναι μεγάλη η φουρτούνα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε με μια θυελλώδη συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής, την αποχώρηση της Ομπρέλας. Παρ’ όλο που οι θέσεις του νέου προέδρου είναι ενωτικές, σε όλους τους τόνους λέει “τείνω χείρα φιλίας και θέλω να συνεργαστώ”. Είχε δημιουργηθεί μια ένταση στην Επιτροπή, η οποία είχε μια κατάληξη λίγο συγκρουσιακή. Τώρα αν γυρίσουμε πίσω στις εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν και στον τρόπο που μίλησε ο κ. Κασσελάκης, μπορούμε να πούμε πολλά. Όταν ένα κόμμα αρχίζει και γίνεται κομμάτια, δεν είναι ευχάριστο για κανέναν. Εδώ υπήρχαν τάσεις που είχαν δημιουργηθεί πολύ καιρό πριν και πιστεύω πως κατέληξε να ξεχειλίσει το ποτήρι εκείνη την ημέρα», πρόσθεσε ο κ. Αποστολάκης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα