Ο Ανδρέας «αγιάζει» το ΚΙΝ.ΑΛ. και διώχνει τους… βρικόλακες

Μέσω και της εκδήλωσης για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ το Κίνημα Αλλαγής προσπαθεί να επιτύχει ενοποίηση, ενότητα και συσπείρωση στο 2ο συνέδριό του

Οι βρικόλακες, σύμφωνα με την επιστήμη είναι δημιουργήματα της λαϊκής φαντασίας, τα οποία στην ελληνική και χριστιανορθόδοξη παράδοση έχουν ποικίλα χαρακτηριστικά. Πώς συνδέεται αυτό με το Κίνημα Αλλαγής; Η απάντηση στο ρεπορτάζ που ακολουθεί…

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κατά τις διάφορες δοξασίες, πρόκειται για σώματα νεκρών που για κάποιες αιτίες εξέρχονται από τους τάφους τη νύκτα και μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές ζώων, π.χ. άγριου σκύλου. Έτσι συνδέονται άμεσα με το κακό και τον σατανά. Κατά τους μύθους πέθαιναν από ένα παλούκι ξύλου στην καρδιά. Επίσης, σε πολλά βιβλία αναφέρεται ότι μπορούν να εκδιωχθούν είτε με τον σταυρό, αγιασμό, ή ακόμη και με σκόρδο.

Αυτοί, λοιπόν, είναι οι βρικόλακες, οι οποίοι διαφέρουν από τους μύθους για τα βαμπίρ της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν δικές τους παραδόσεις. Σύμφωνα με τη λογοτεχνία, τα βαμπίρ τρέφονται με το αίμα των ζωντανών. Μένουν στους τάφους τους κατά τη διάρκεια της μέρας και βγαίνουν από αυτούς μόλις νυχτώσει, εξαιτίας της αδυναμίας τους στο φως του ήλιου. Επίσης, είναι ευάλωτα στο ασήμι, στο σκόρδο και στα θεία αντικείμενα όπως στον σταυρό και τον αγιασμό.

Αυτοί οι μύθοι και οι δοξασίες για τους βρικόλακες έχουν γίνει πολύ της μόδας το τελευταίο διάστημα στη Χαριλάου Τρικούπη, ειδικά όταν αναφέρονται στον ΣΥΡΙΖΑ και στους πρώην συντρόφους τους που έχουν μετακομίσει στο κυβερνών κόμμα. Και θεωρούν ότι με κάθε τρόπο επιβουλεύονται το Κίνημα Αλλαγής, θέλοντας να καπηλευθούν την πολιτική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο από τη μία το χλευάζουν, αλλά από την άλλη αγωνιούν για τα προικιά του.

Έτσι, στο 2ο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής που θα διεξαχθεί σήμερα κι αύριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, βρήκαν το αντίδοτο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν είναι άλλο από μια γερή δόση Ανδρέα Παπανδρέου, που τα πάντα νικά και τα πάντα διαλύει, ή όπως λέει το ευαγγέλιο είναι «διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν». Στην προκειμένη περίπτωση, ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο αγιασμός του ΚΙΝΑΛ για να εκδιώξει όσους θέλουν να αρπάξουν τα ιερά και τα όσια του ΠΑΣΟΚ, για τα οποία ο δευτερότοκος υιός του ιδρυτή θα καταθέσει πρόταση στο συνέδριο, όπως επιστρέψουν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Δηλαδή, το όνομα ΠΑΣΟΚ στην ταμπέλα και ο πράσινος ήλιος για να φωτίσει τα ψηφοδέλτια και τα πρόσωπα, ενώ από τα μεγάφωνα θα ακούγεται «θα τον μεθύσουμε τον ήλιο» του Μάνου Λοΐζου, και άσε τη Μυρσίνη να βγάλει άκρη με τη σύνταξη της μαμάς της και πιθανά με νέο εξώδικο που θα της επιβάλουν από το Μαξίμου να στείλει στη Χαριλάου Τρικούπη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι με αυτό τον τρόπο το ΚΙΝΑΛ μαντρώνει όλους τους ψηφοφόρους και στέλνει σαγηνευτικό σάλπισμα (ανάλογο με αυτό των σειρήνων στον Οδυσσέα) προς τους ψηφοφόρους που λάκισαν.

Αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν οι πρώην αρχηγοί, οι πλατφόρμες των Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου, αλλά και η πρόταση για επαναφορά του «πράσινου ήλιου» από τον Νίκο Παπανδρέου

Αποφασίζουν τη ρότα

Θεωρητικά, στο έκτακτο κι εξπρές συνέδριο που θα διεξαχθεί το διήμερο, στόχος είναι η ενοποίηση υπό το ΚΙΝΑΛ, όλων των κομμάτων και των κινήσεων που απαρτίζουν αυτό το μόρφωμα, αλλά και η ενότητα, ώστε να επιτευχθεί η επανεκκίνηση που ζήτησε η κα Γεννηματά. Πέραν των διαδικασιών που θα αναδείξουν τα νέα εκτελεστικά όργανα της παράταξης, κύριος στόχος του κινήματος είναι να αποτυπωθούν ξεκάθαρα οι πτυχές της πορείας που έχει χαράξει τον τελευταίο χρόνο και μετά την αποχώρηση του Ποταμιού (τον Ιούνιο του 2018) και μεγάλου τμήματος της ΔΗΜ.ΑΡ. (τον Φεβρουάριο).

Αυτή την πολιτική των ίσων αποστάσεων θα υποστηρίξει εκ νέου η κα Γεννηματά στην ομιλία της στο συνέδριο, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το ΚΙΝΑΛ αποτελεί την αυθεντική έκφραση της Κεντροαριστεράς, σε μια περίοδο που, μετά το διαζύγιο των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κλιμακώσει την προσπάθεια προσέγγισης με τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Οι διοργανωτές πιστεύουν ότι οι Σύνεδροι είναι αποφασισμένοι, διά των εκπροσώπων τους που θα ανέβουν στο βήμα, να στείλουν ηχηρό μήνυμα προς την οργανωμένη βάση, αλλά και την κοινωνία ότι το Κίνημα Αλλαγής επανέρχεται ενωμένο και ανανεωμένο να ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και να διαμορφώσει τις συνθήκες για μια προοδευτική διακυβέρνηση κατά την μετεκλογική περίοδο.

 

Οι πρώην αρχηγοί και ο Νίκος

Όπως γίνεται αντιληπτό, πέραν της ομιλίας της Φώφης Γεννηματά, το ενδιαφέρον των συνέδρων, των μελών, των ψηφοφόρων, των φίλων, αλλά και των αντιπάλων στρέφεται σε άλλες πέντε ομιλίες. Των δύο πρώην αρχηγών και πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην αρχηγού Ευάγγελου Βενιζέλου, του φαβορί για την πρώτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο Νίκου Παπανδρέου, αλλά και του υποψήφιου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

 

Η κάθε μία ομιλία έχει το δικό της πολιτικό βάρος και αναμφίβολα θα κρύβει και τις μύχιες σκέψεις των ομιλητών. Σκέψεις, τις οποίες κάποιες θα εξωτερικεύσουν στη δημόσια διαβούλευση, και κάποιες άλλες θα σταλούν ως μηνύματα για τους προχωρημένους, οι οποίοι πολλές φορές κρίνουν τις διαδικασίες. Βέβαια, η Χαριλάου Τρικούπη διαρρέει ότι όλες οι παρεμβάσεις θα είναι στην κατεύθυνση της ολόθερμης στήριξης στο πολιτικό εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ, με στόχο να σταλεί ένα μήνυμα συσπείρωσης προς τους ψηφοφόρους του κεντροαριστερού χώρου, ως απάντηση στις προσπάθειες Τσίπρα για εισχώρηση σε αυτόν.

Είναι όμως αληθές αυτό; Ο Κώστας Σημίτης, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του, θα είναι ξεκάθαρος, όπως άλλωστε έκανε και προ ημερών στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Είναι αντίθετος με την προσπάθεια της «Γέφυρας», παρά το γεγονός ότι μετέχουν εκεί πολλά δικά του παιδιά (από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ). Είναι αντίθετος στο θεώρημα της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων καθώς, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του: «Ο πρόεδρος είναι αντίθετος παρ’ ότι πρόκειται για πρωτοβουλία που κυριαρχείται από προσωπικότητες της ανανεωτικής Αριστεράς, οι οποίες ταυτίστηκαν στο παρελθόν με τον πρώην πρωθυπουργό, διότι θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ ένα λαϊκίστικο μόρφωμα».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως ισχυρίζονται από το ΚΙΔΗΣΟ, δηλαδή το κόμμα του, θα καταθέσει μέσω της ομιλίας του τη δική του πλατφόρμα. Δηλαδή, αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής σε ευρωεκλογές κι εθνικές εκλογές, και μετά συζήτηση και με τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία σε μια πλατιά έννοια της λεγόμενης προοδευτικής συνεργασίας. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν ανησυχούν μήπως προκληθούν ρήγματα από την πλατφόρμα του Γιώργου Παπανδρέου, κι όπως έλεγαν «ο Γιώργος όταν θέλει να πει κάτι απλό, αλλά δεν επιθυμεί να δυσαρεστήσει αυτούς που θα το ακούσουν το κάνει τόσο περίπλοκο, που στο τέλος δεν τον καταλαβαίνει κανείς».

Τουναντίον, η πλατφόρμα του Ευάγγελου Βενιζέλου θα είναι σαφέστατα πιο ξεκάθαρη. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφενός μεν θα θυμίσει ότι αυτός δεν άφησε ποτέ το ΠΑΣΟΚ (αιχμή για τον ΓΑΠ), αφετέρου θα ζητήσει το ΚΙΝΑΛ να κινηθεί με στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ: «Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγική νίκη του KΙΝΑΛ. Πρώτον, γιατί χωρίς εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τον συνεκτικό του ιστό. Και δεύτερον, γιατί το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτό που μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης υπευθύνου, προοδευτικού, ρεαλιστικού». Επίσης ο κ. Βενιζέλος, για να επιχειρηματολογήσει εναντίον της οιασδήποτε συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να υπενθυμίσει το τι έλεγε η Κουμουνδούρου από το 2010 έως το 2015 και το πώς λοιδορήθηκαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο όνομα του αντιμνημονιακού μετώπου. «Τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψεύτικα, ανεύθυνα, επικίνδυνα, απατηλά, αλλά και πολιτικά ανήθικα. Το τίμημα που καταβλήθηκε για να βλέπουμε ως κοινωνία τα πράγματα πιο ώριμα τώρα, είναι τραγικά μεγάλο. Ο λαϊκισμός όμως αναζητά καταφύγιο σε άλλο αφήγημα εξίσου θρασύ, ανεύθυνο και αδιέξοδο. Χρειάζεται συνεπώς συνεχής αγώνας κατά του λαϊκισμού, δηλαδή του ψέματος, της δημαγωγίας, της ανευθυνότητας».

 

Η πρόταση Νίκου

Αναμφίβολα, εκτός του αφιερώματος στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, η κορυφαία στιγμή που αναμένουν οι πάντες είναι η ομιλία του Νίκου Παπανδρέου, υποψήφιου ευρωβουλευτή, ο οποίος όπως έχει ανακοινώσει πολλάκις θα προτείνει την επαναφορά του ονόματος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του πράσινου ήλιου. Μία πρόταση, που καθημερινά κερδίζει υποστηρικτές στη Χαριλάου Τρικούπη και για την οποία η κα Γεννηματά έχει ρίξει νερό στο κρασί της. Θετικός είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ αρνητικός ο Γιώργος Παπανδρέου, κάτι που έκανε γνωστό μέσω του Δημήτρη Ρέππα προ ολίγων 24ώρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό στα ψηφοδέλτια του κόμματος, κάτω από το σύμβολο του ΚΙΝΑΛ θα βρίσκεται ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα σύμβολα του ΚΙΔΗΣΟ και της ΕΔΕΜ.

Επίσης, ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει τριβές είναι και οι δηλώσεις του Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος έθεσε ως στόχο το 11% στις ευρωεκλογές, θεωρώντας εφικτό τον στόχο εκλογής δύο ευρωβουλευτών, ενώ δεν αποκλείει να περάσει τον πήχη και ένας ακόμη. Ο κ. Παπανδρέου, όπως λένε οι συνομιλητές, εξάγει αυτό το συμπέρασμα, διότι από τις περιοδείες του διαπιστώνει εικόνες ενότητας και συσπείρωσης. Ο Νίκος Παπανδρέου ήδη προηγείται στις δημοσκοπήσεις και όπως λέγεται στη Χαριλάου Τρικούπη «θα είναι μακράν του δεύτερου». Μάλιστα, κάποιοι περιμένουν να εξαγάγουν συμπεράσματα με βάση τους σταυρούς που θα πάρει ο Γιώργος Παπανδρέου με τις ψήφους που θα λάβει το ΚΙΝΑΛ. Και βέβαια θα δημιουργηθούν ζητήματα εάν το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ είναι κάτω του πήχη που έβαλε ο κ. Παπανδρέου.

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ανέβασε τον πήχη στους τρεις ευρωβουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να λάβει ποσοστό ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. Ο κ. Ανδρουλάκης, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, αναμένεται να είναι στη δεύτερη θέση και να εξασφαλίσει την επανεκλογή του. Το φόρτε του Ανδρουλάκη είναι στην Κρήτη.

Αύριο Κυριακή οι 4.000 σύνεδροι (3.000 εκλεγμένοι και 1.000 αριστίδην) θα ψηφίσουν γα να αναδειχθούν τα 250 μέλη της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Η νέα ΚΠΕ θα συνεδριάσει το επόμενο διάστημα, προκειμένου να εκλέξει τον νέο γραμματέα και τη νέα Εκτελεστική Γραμματεία του κινήματος.

Με Τίμερμανς, Ανδριόπουλο και Μητσιά η εκδήλωση για τον Ανδρέα

Το κλου του συνεδρίου θα είναι την Κυριακή το πρωί, ειδικά εάν γίνει δεκτή η πρόταση του Νίκου Παπανδρέου, καθώς υπάρχει το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1919-2019). Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για τις 13.30.

Στην εκδήλωση για τον Ανδρέα, πέραν της κας Γεννηματά θα μιλήσει και ο Φρανς Τίμερμανς, ο υποψήφιος εκ μέρους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ε.Ε. Ο Ολλανδός πολιτικός, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση, καθώς δεν είναι φαν της ιδέας για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα.

Στην εκδήλωση υπάρχει μουσικό αφιέρωμα με τη Συμφωνική Μαντολινάτα Ελλάδος, την οποία διευθύνει ο μαέστρος Π. Μπαρμπάτης και τραγουδούν οι Α. Κορωναίος, Ε. Δάβου, Π. Κοντός.

Μετά τους χαιρετισμούς (Γεννηματά και Τίμερμανς) θα προβληθεί ταινία για τη ζωή και το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ θα υπάρξει και συμμετοχή στην εκδήλωση της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» με τη συμμετοχή του Ηλία Ανδριόπουλου, ενώ θα τραγουδήσει ο Μανώλης Μητσιάς.

 

 

 

Διαβάστε επίσης