Ο «καυτός» χειμώνας της Δικαιοσύνης

Ιστορικές δίκες που σίγουρα θα δοκιμάσουν τον μηχανισμό της Δικαιοσύνης, αλλά και τον «πυρήνα» του κράτους δικαίου θα διεξαχθούν το νέο δικαστικό έτος που ξεκίνησε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενώ προοιωνίζονται ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις.

Της Αγγελικής Κοσμποπούλου

Η κορυφαία ίσως πρόκληση για τη δικαστική εξουσία αποτελεί η επικείμενη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η πρώτη δίκη στο είδος της με ναζιστικά χαρακτηριστικά, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει κοντά στα Χριστούγεννα.

Σε αυτή τη δίκη δικαστές μέλη Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα κληθούν να απονείμουν δικαιοσύνη σε μια υπόθεση με πολιτικό πρόσημο «πατώντας» σε μια δικογραφία-μαμούθ αποτελούμενη από χιλιάδες σελίδες. Δυνατό κρας-τεστ όμως για το πολιτικό σύστημα της χώρας θα αποτελέσει και η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Και αυτό διότι, αν τελικώς το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση για παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο, τότε θα είναι η δεύτερη φορά από το 1989 και τη δίκη του Γιώργου Κοσκωτά που κορυφαίο πρώην κυβερνητικό στέλεχος θα παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Σοβαρό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη αλλά και σε διάφορα κέντρα εξουσίας, αναμένεται να έχει όμως και η έκβαση της δίκης για την υπόθεση της Proton Bank με βασικό κατηγορούμενο τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ανάλογης βαρύτητας θεωρείται και η υπόθεση του μεγάλου σκανδάλου υπεξαίρεσης Energa-Hellas Power και ενώ στην αναμονή βρίσκονται, προκειμένου να πάρουν τον δρόμο για το ακροατήριο, πολλές ακόμη σοβαρές υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων. Πάντως, την ερχόμενη Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου, αρχίζει στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται όμως και η τελική ετυμηγορία του Αρείου Πάγου για το θέμα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, δίκη που έχει προσδιοριστεί για τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Ψάχνουν χώρο για τη δίκη

Αίθουσα που θα τηρεί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας προκειμένου να διεξαχθεί η δίκη για τη Χρυσή Αυγή αναζητούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μέχρι στιγμής τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση ανέρχονται στα 77, εκ των οποίων τα 30 βρίσκονται στη φυλακή υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης.

Οι βουλευτές του ναζιστικού κόμματος σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ανέρχονται στους 18 και βαρύνονται με το κακούργημα της διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση. Για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής από ώρα σε ώρα αναμένεται η σχετική πρόταση του εισαγγελέα Εφετών κ. Ισίδωρου Ντογιάκου προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο και θα κρίνει πόσοι από τους νυν κατηγορούμενους και για ποιες κατηγορίες θα παραπεμφθούν τελικώς σε δίκη.

Υπολογίζεται ότι οι παράγοντες της ακροαματικής διαδικασίας μπορεί και να ξεπερνούν τους 500. Αρκεί να αναφερθεί ότι οι μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν μπορεί να φτάσουν τους 200, ενώ οι δικηγόροι που θα παρασταθούν στο δικαστήριο μπορεί να ξεπερνούν τους 100. Η δίκη αυτή αναμένεται να διαρκέσει μήνες και όπως κάποιοι προεξοφλούν θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Ειδικό Δικαστήριο ξανά;

Για την περιβόητη υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» με κεντρικό πρόσωπο τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο εισαγγελέας του δικαστικού συμβουλίου εισηγείται την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου βαρύνεται με δύο κακουργηματικά αδικήματα (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και ένα πλημμεληματικού χαρακτήρα (παράβαση καθήκοντος) για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο κ. Πλιώτας εισηγείται να παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο και τα ξαδέλφια του, Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμέων Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης (σύζυγος της εξαδέλφης του πρώην υπουργού Μαρίνας), καθώς από την αρχική «λίστα Λαγκάρντ» «χάθηκαν» 1,222 εκατ. δολάρια

Ο κ. Πλιώτας υπέβαλε την πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει για να εκδώσει αμετάκλητο βούλευμα για την υπόθεση. Σε περίπτωση κατά την οποία το βούλευμα παραπέμπει τον κ. Παπακωνσταντίνου σε δίκη, ο πρόεδρος της Βουλής θα κληρώσει, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, 13 τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου. Νομικοί πάντως που είναι σε θέση να γνωρίζουν τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ζήσει ξανά σκηνές Ειδικού Δικαστηρίου, όπως το 1989.

Αναζητείται ο ένοχος για υπεξαίρεση των 700 εκατ. ευρώ

Στο δικαστήριο οδηγείται και η υπόθεση της Proton Bank, με κατηγορούμενους τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στενούς του συνεργάτες και μέλη της διοίκησης της τράπεζας. Η σχετική δίκη έχει προσδιοριστεί για τις 23 Μαρτίου του 2015 με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση να «κεντράρει» σε δανειοδοτήσεις που κρίθηκαν παράνομες, ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ από την τράπεζα. Τα επίμαχα δάνεια φέρονται να δόθηκαν το διάστημα που ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ήταν στο «τιμόνι» της τράπεζας, ενώ τα χρήματα σύμφωνα με το κατηγορητήριο διοχετεύτηκαν προς διάφορες εταιρείες συμφερόντων του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης έχει αποφυλακιστεί λόγω παρέλευσης του 18μήνου προσωρινής κράτησής του, με περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων να μην απομακρύνεται από το σπίτι του και να διανυκτερεύει πάντα σε αυτό. Παράλληλα, ο επιχειρηματίας αποφυλακίστηκε και για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας με χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα.

Ο Μηλιώνης στο εδώλιο

Για τις 16 Ιανουαρίου του του 2015 έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης της Energa και Hellas Power που στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν 19 άτομα, μεταξύ των οποίων οι νόμιμοι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών και συγκεκριμένα οι Αριστείδης Φλώρος, Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Στέφανος Σιαφάκας και Νίκος Δεκόλης. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι κατά περίσταση είναι συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία, υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν.1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Όπως έχει αποκαλύψει η «Α», οι κατηγορούμενοι –σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 365/2014 βούλευμα του συμβουλίου Εφετών– μέσα από ένα πλέγμα off shore εταιρειών και ξένων τραπεζών διακίνησαν παράνομα περίπου 270 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά είχαν εισπράξει από τους καταναλωτές ως ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (το λεγόμενο χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά δεν το απέδωσαν ποτέ στο Δημόσιο.

Απόφαση για καθαρίστριες

«Πιλότο» και για άλλες ανάλογες υποθέσεις αναμένεται να αποτελέσει η τελική ετυμηγορία του Αρείου Πάγου για το θέμα των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Η σχετική συζήτηση της υπόθεσης έχει αναβληθεί για τις 24 Φεβρουαρίου του 2015, με αποτέλεσμα μέχρι τότε να παραμένει στον αέρα η επαναπρόσληψη των εργαζομένων στο υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Μαΐου 2014 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ακύρωσε τις απολύσεις 393 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και διέταξε την προσωρινή επαναπρόσληψή τους. Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου ήταν προσωρινά εκτελεστή, κάτι που σημαίνει πως το υπουργείο Οικονομικών ήταν υποχρεωμένο να τοποθετήσει ξανά τις εργαζόμενες στις θέσεις τους μέχρι η Δικαιοσύνη να αποφασίσει τελεσίδικα την υπόθεση. Τελικώς, το υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας την προσωρινή αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Πάντως, η εισήγηση του αρεοπαγίτη Χριστόφορου Κοσμίδη στο αρμόδιο Εργατικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι να μην επαναπροσληφθούν οι καθαρίστριες. Την τελική απόφαση θα λάβουν τα μέλη του Εργατικού Τμήματος.

Εξοπλιστικά, έπεται και συνέχεια

Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται και η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τα εξοπλιστικά και τις μίζες με κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο, μέλη της οικογένειάς του και συνεργάτες του. Η δίκη αυτή έχει προσδιοριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ το ίδιο διάστημα θα αρχίσει και η άλλη δίκη για τα εξοπλιστικά με βασικό εμπλεκόμενο τον Ιωάννη Σμπώκο, άλλοτε στενό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Τον δρόμο για το ακροατήριο θα πάρουν μέσα στον χειμώνα και άλλες υποθέσεις εξοπλιστικών που βρίσκονται στο στάδιο της ανάκρισης και τώρα ερευνώνται εξονυχιστικά από έμπειρους δικαστικούς λειτουργούς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα