Ο Κυριάκος «πουσάρει» το άγχος του Αλέξη

Η σκληρή αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής για το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών για τους άνω των 60 ετών και το μηνιαίο πρόστιμο για τους αντιεμβολιαστές περισσότερο έμοιαζε με σκηνές από ταινία προσεχώς, παρά στο ότι είχαν έντονη διαφωνία για την υποχρεωτικότητα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ένας ψύχραιμος θεατής των αντεγκλήσεων Μητσοτάκη-Τσίπρα κατάλαβε ότι και οι δύο κεντρικοί πρωταγωνιστές του πολιτικού σκηνικού επί της ουσίας συμφωνούν για την αναγκαιότητα της επιβολής της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Όμως ο καθένας για δικούς του λόγους αποφάσισε να συγκρουστεί με τον πολιτικό αντίπαλό του προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Και εάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι (σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις) για τον Αλέξη Τσίπρα τα πράγματα δεν είναι το ίδιο ρόδινα. Αφενός μεν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει τους πολίτες να τον εμπιστευθούν, αφετέρου δε ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι του ξημερώνει με τον νέο αρχηγό τού ΚΙΝΑΛ. Αν μάλιστα εκλεγεί ένας εκ των κ.κ. Παπανδρέου και Λοβέρδο είναι πολύ λογικό η ομιλία του νέου αρχηγού τού ΚΙΝΑΛ, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, να προκαλέσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ότι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τρέμει μάλιστα στην πρώτη ομιλία του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ να υπάρξει κι ένα πουσάρισμα από τον πρωθυπουργό.

Οπότε πολύ λογικά ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να «κατοχυρώσει» τη θέση του έναντι του νέου αρχηγού προσευχόμενος να εκλεγεί ο κ. Ανδρουλάκης που δεν είναι βουλευτής και έτσι ως αντ’ αυτού θα μιλήσει ο Κώστας Σκανδαλίδης. Δηλαδή, ένα ονειρεμένο –στην κυριολεξία– σενάριο. Για παν ενδεχόμενο, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας παίζει τα ρέστα του μέχρι τις εκλογές τού ΚΙΝΑΛ, θέλοντας να ανοίξει νέους λογαριασμούς με τον κ. Μητσοτάκη, που θα τον κρατήσουν ζωντανό στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να χαρίζεται στον κ. Τσίπρα. Ανταπαντά με σκληρό τρόπο, δείχνοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά τους εκκωφαντικούς ήχους του σκληρού ροκ και στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα πως η επόμενη προεκλογική περίοδο θα έχει πολλές εκπλήξεις. Και φυσικά σε καμία πε  ρίπτωση, όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου «ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αφήσει καμία αναπάντητη πρόκληση εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά όσο προσπαθεί να προσωποποιήσει την κόντρα και όχι να αντιπαρατεθούν για ζητήματα πολιτικής».

Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι εκτιμούν πως «τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υποχρεωμένοι να χορεύουν ταγκό μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές». Κι όπως εξηγούν και οι δύο «έχουν κάποια ανησυχία για το ποιος θα εκλεγεί νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ». Και σίγουρα θα περιμένουν και την αποδοχή που θα έχει και από τον κόσμο, αλλά και από τα ΜΜΕ. Και φυσικά θα τον «ζυγίσουν» για το πόσο ικανός είναι να επαναπατρίσει ψηφοφόρους του παλιού ΠΑΣΟΚ στη νέα του Version, δηλαδή στη μετά-ΚΙΝΑΛ εποχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ τις έχει προσέξει. Και δεν μιλάμε μόνο για τους κορυφαίους που αξιοποιήθηκαν είτε ως υπουργοί, είτε σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις. Μιλάμε και για πολλά μικρά και μικρομεσαία στελέχη, τα οποία τα καλοδέχτηκαν. Από την άλλη και ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε τους ΠΑΣΟΚφερμένους πρώην υπουργούς, όμως δεν ενσωμάτωσε τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Αντί, λοιπόν, να περιμένουν διαρροές προς το ΚΙΝΑΛ, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανεβάσουν τους τόνους για να διατηρήσουν τη θέση τους.

 

Η εμμονή του Τσίπρα

Στο Μαξίμου γνωρίζουν την εμμονή του συστήματος Τσίπρα για απ’ ευθείας αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό. Και λέμε για εμμονή, καθώς από το 2016 που εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ. οι περί τον κ. Τσίπρα συστηματικά υποτιμούσαν τον κ. Μητσοτάκη και πήραν το μάθημά τους σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Και τώρα στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι αποτελεί προνομιακό γήπεδο για τον κ. Τσίπρα η απ’ ευθείας προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη. Κάτι που δεν κατανοούν οι πολίτες και γι’ αυτό σε όλες μα όλες τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τσιμπάει ψήφο.

Αλλά και αυτή την προσωπική αντιπαράθεση τη θέλει και ο πρωθυπουργός. Στο Μαξίμου διαπιστώνουν το εμφανές άγχος του κ. Τσίπρα και στην κυριολεξία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περιμένει στη γωνία. Όπως έγινε και την Τετάρτη στη Βουλή. Εκεί που ξαφνικά εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός ο Παύλος Πολάκης και η αντιπαράθεση των δύο έληξε εκεί. Ο κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε άλλη μία γκέλα του στενού φίλου του Τσίπρα και όλα όσα ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα πέρασε στο ντούκου.

Στο Μαξίμου θέλουν να υπενθυμίζουν συχνά-πυκνά το κυβερνητικό παρελθόν του κ. Τσίπρα. Και όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, δεν είχε ποτέ, αλλά ούτε και τώρα κανένα απολύτως σχέδιο για το πώς θα πρέπει να βαδίσει η χώρα στη νέα εποχή». Ο πρωθυπουργός από τη μία θα εξακολουθεί να βρίσκει πάτημα σε «διχαστικές ή αναχρονιστικές», όπως πιστεύει, αναφορές προσωπικά του Τσίπρα, στον οποίο αποδίδει όλο και πιο σκληρούς χαρακτηρισμούς. Επίσημο σύνθημα γι’ αυτό δόθηκε, σύμφωνα με στελέχη από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. όταν ο Μητσοτάκης κατακεραύνωσε τη «λαϊκιστική αξιωματική αντιπολίτευση του ψέματος», αναδεικνύοντας το χάσμα με τη «μεγάλη, φιλελεύθερη, λαϊκή Ν.Δ.».

Από την άλλη, θέλει να αποφεύγει ως διαχωριστική γραμμή τον άξονα Δεξιά-Αριστερά, επενδύοντας σε άλλες έννοιες, όπως αυτή της προόδου την οποία διεκδικεί για την κεντροδεξιά παράταξη απέναντι στη συντήρηση που χρεώνει στους πολιτικούς αντιπάλους του. Κι αυτήν τη στρατηγική υπηρετεί διότι όπως τονίζουν χαρακτηριστικά «καλύτερα να φυλάς τα ρούχα σου, παρά να τα έχεις μισά». Με αυτό τον τρόπο θέλει να απονευρώσει οποιοδήποτε σχέδιο για πιθανή συνεργασία κεντροαριστερών κομμάτων. Και γι’ αυτόν τον λόγο έχει υιοθετήσει περιοδείες που έκανε ο Μπιλ Κλίντον, προκειμένου να προωθήσει το  θετικό κυβερνητικό μήνυμα. Το μότο «για όλους» συνδυασμένο με τη λέξη «ευημερία» (και με άλλες αντίστοιχες, όπως η πρόοδος, η προοπτική) θα αναδειχθεί ως κυρίαρχο στο κυβερνητικό λεξιλόγιο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα