Ο Κυριάκος το Ελληνικό, ο Γραμμένος Babylino…

Θα ξεσπιτωθεί η Εθνική από το προπονητικό κέντρο στον Άγιο Κοσμά, ενώ ακυρώθηκε το σενάριο να φτιάξει η ΕΠΟ δικό της στα Σπάτα, γιατί ήθελε… τζάμπα το οικόπεδο, ενώ δεν έβαζε ούτε ένα ευρώ για να ξεκινήσουν τα έργα

Οι προεκλογικές εξαγγελίες τού τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πως από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του θα ήταν η αξιοποίηση του Ελληνικού, δεν ήχησαν καλά στα αυτιά του προέδρου της ΕΠΟ, Ευάγγελου Γραμμένου, και των συνεργατών του.

Και τι θα γίνει με το προπονητικό κέντρο της Εθνικής ομάδας στον Άγιο Κοσμά; Πού θα προπονείται η Εθνική, όταν θ’ αρχίσουν να ξηλώνονται τα πάντα;

Μέχρι που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία, εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του μπλόκαρε το έργο του Ελληνικού, για το οποίο είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, τα πάντα έβαιναν καλώς για την ΕΠΟ.

Τώρα, όμως; Ένας ακόμα πονοκέφαλος, που δεν θεραπεύεται με… ασπιρίνες. Η Εθνική που δεν έχει και γήπεδο, αφού θεωρείται αδύνατη η μετακόμισή της στο «Παγκρήτιο» στο Ηράκλειο, συν τοις άλλοις δεν θα έχει και προπονητικό κέντρο.

Θυμίζουμε ότι στις 12 Μαρτίου είχε δοθεί  το σύνθημα για τα πανηγύρια. Στις 19 Απριλίου ακολούθησε η έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο Σπάτων – Αρτέμιδος για την παραχώρηση του οικοπέδου στην ΕΠΟ. Έκτοτε ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.

Η υπόθεση μπερδεύτηκε ακόμα περισσότερο στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ. Ούτε ο Ευάγγελος Γραμμένος, ούτε κάποιος από τους συνεργάτες του αναφέρθηκαν στην προοπτική να αποκτήσουν οι Εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου το δικό τους σπίτι και, μάλιστα, μια ανάσα από το αεροδρόμιο.

Όμως, την περασμένη εβδομάδα, στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Γραμμένου, ο Κωνσταντίνος Βρακάς, επανέφερε το θέμα για κατασκευή προπονητικού κέντρου στα Σπάτα.

Είχαν γίνει σχετικές συζητήσεις τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά άκρη δεν βρήκε, για τον απλούστατο λόγο ότι η ΕΠΟ δεν μπόρεσε να μιλήσει με οικονομικά νούμερα. Τι είχε διαμειφθεί;

Κατ’ αρχάς, ζήτησε μια έκταση 60 στρεμμάτων από τον δήμαρχο, Δημήτρη Μάρκου, όταν μόλις τα 16 από αυτά είχαν άδεια για χρήση αθλητικού κέντρου.

Ο Βρακάς, που είχε την εντολή του Γραμμένου να διαπραγματευτεί, τόνισε στον Μάρκου ότι το συνολικό έργο αναμενόταν να στοιχίσει περί τα 12 εκατ. ευρώ, αλλά η ΕΠΟ δεν είχε μία να βάλει για αρχή!

Περίμενε 4-5 εκατ. ευρώ από την UEFA με το πρόγραμμα χρηματοδότησης «Hat trick» και τα υπόλοιπα θα ήταν χρήματα των χορηγών. Εκεί τελείωσαν όλα.

Όσο καλή διάθεση κι αν είχε να φιλοξενηθεί εκεί και η Εθνική, μετά την ΑΕΚ, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η συμφωνία, χωρίς την ύπαρξη εγγυημένων κεφαλαίων από την ΕΠΟ.

Κι επί πλέον ο Μάρκου, αν παραχωρούσε δωρεάν την έκταση αυτή, θα κινδύνευσε να πάει φυλακή για απιστία. Υπήρχαν και οι φόβοι ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα έκαναν προσφυγές στα αρμόδια όργανα, για τη μη υλοποίηση του έργου.

Στην τελευταία επικοινωνία του Μάρκου με την ΕΠΟ, μπήκε  στο τραπέζι το ενδεχόμενο της συνεκμετάλλευσης. Ο Ευάγγελος Γραμμένος το αρνήθηκε κατηγορηματικά και αρκέστηκε σε γενικόλογα ότι το έργο θ’ αναβάθμιζε την περιοχή, ότι μετά από 50 χρόνια θα περιέρχονταν στην ιδιοκτησία του δήμου Σπάτων –  Αρτέμιδος κ.λπ.

Όταν, όμως, ο δήμαρχος Μάρκου τον ρώτησε γιατί η ΕΠΟ χρειάζεται 60 ολόκληρα στρέμματα, όταν η Εθνική Πορτογαλίας έχει συγκεντρώσει όλες τις εθνικές ομάδες σε 35 στρέμματα, ο πρόεδρος απάντησε ότι αγνοούσε αυτή την πληροφορία.

Άλλαξε, ωστόσο, κάτι και η ΕΠΟ θέλει να επαναφέρει το όλο θέμα; Βρήκε χρήματα η ΕΠΟ; Άγνωστο. Ο δήμαρχος, πάντως, που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου είναι ο ίδιος.

Έτσι κι αλλιώς, πάντως, στις σχετικές συζητήσεις που είχαν γίνει μεταξύ του και του Βρακά, ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου θα άγγιζε τα δύο χρόνια.

Μέχρι τότε, η Εθνική, όπως ήλπιζε ο πρόεδρος Γραμμένος, θα χρησιμοποιούσε το υπάρχον προπονητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά. Τώρα, όμως, με τις διαδικασίες fast track, που υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης, αυτό αποκλείεται.

Λοιπόν; Τι γίνεται τώρα με την Εθνική ομάδα; Τα επόμενα παιχνίδια της για τα προκριματικά του EURO 2020 είναι αυτά με τη Φινλανδία στις 5 Σεπτεμβρίου στο Ελσίνκι και το Λίχτενσταϊν στο ΟΑΚΑ τρεις ημέρες αργότερα.

Αν ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό, θα γίνει και πάλι η γνωστή… τσιγγάνα που έψαχνε για διαθέσιμο γήπεδο. Όπου υπήρχε.

Μελισσανίδης, Σαββίδης και στη μέση η Εθνική

Ελέχθη υπό τύπον αστείου, αλλά τελικά μπορεί και να μην είναι. Να ζητήσει η ΕΠΟ, μέχρι και αν τακτοποιηθεί, να χρησιμοποιεί το προπονητικό κέντρο της ΑΕΚ στα Σπάτα, γιατί, όπως μπορείτε να διαβάσετε στη διπλανή στήλη, θα υπάρξει πρόβλημα μ’ αυτό του Αγίου Κοσμά.

Ποιος, όμως, θα έμπαινε στη διαδικασία να επικοινωνήσει με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και να του ζητήσει τέτοια χάρη, όταν οι σχέσεις του με την ηγεσία της Ομοσπονδίας και της ΚΕΔ είναι οι χειρότερες δυνατές;

Προφανώς και στους Εκτελεστικούς υπάρχουν και άνθρωποι του Μελισσανίδη, αυτοί θα μπορούσαν να κάνουν το «κονέ». Ο πρόεδρος Γραμμένος, ωστόσο, δεν ενεργεί αυτοβούλως σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά φροντίζει πάντα να συμβουλεύεται τον άνθρωπο που τον βοήθησε ν’ ανέλθει στον προεδρικό θώκο, τον Ιβάν Σαββίδη.

Οπότε, το σενάριο αυτό θα πρέπει ν’ αποκλειστεί. Μία άλλη ιδέα που έπεσε στο τραπέζι είναι να χρησιμοποιεί η Εθνική το γήπεδο της Καλλιθέας, ο αγωνιστικός χώρος του οποίου πρέπει να είναι καλύτερος όλων των ομάδων της Super League1.

 

Διαβάστε επίσης