Ο Παναγιώτης δεν «άκουγε» καλά…

Είθισται οι ταμίες να παραιτούνται από τις οργανώσεις ή τους συνδέσμους ή τις ομοσπονδίες, όταν ο ρόλος τους χάνει το αντικείμενό του. Ήτοι, όταν το ταμείο δεν έχει λεφτά και οι επιπτώσεις βαραίνουν τον άνθρωπο που χειρίζεται το όλο θέμα, και όχι εκείνον που είναι επιφορτισμένος με την εισροή κεφαλαίων.

Στην ΕΠΟ κατάφεραν να «παραβιάσουν» και τον συγκεκριμένο κανόνα, καταγράφοντας μία ακόμη… παγκόσμια πρωτοτυπία! Την παραίτηση του ταμία της Ομοσπονδίας, τη χρονιά που τα έσοδα ήταν περισσότερα από πότε άλλοτε!

Ο Παναγιώτης Δημητρίου, πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών και ταμίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή από το προεδρείο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι λόγοι που τον ώθησαν στη συγκεκριμένη απόφαση ήταν προσωπικοί. Προφανώς, ο κ. Δημητρίου, κατά την ΕΠΟ, δεν είχε χρόνο για την τέλεση των αρμοδιοτήτων του.

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την όλη ιστορία, δεν περιορίζονται στα παραπάνω. Η παραίτηση του Παναγιώτη Δημητρίου για «προσωπικούς λόγους» ήρθε σε μία στιγμή που το ταμείο της Ομοσπονδίας ήταν γεμάτο και δη περισσότερο από ποτέ, μετά την εισροή 17 εκατομμυρίων ευρώ από τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Οι «προσωπικοί λόγοι» είναι ιδιαίτερα προσφιλής λόγος για τις παραιτήσεις των παραγόντων που αναλαμβάνουν τη θέση του ταμία στην ΕΠΟ. Τα τελευταία 20 χρόνια, και ανεξάρτητα με τις διοικήσεις (Γκαγκάτση, Πιλάβιου, Σαρρή), ακολουθείται η συγκεκριμένη τακτική. Μόλις γίνει κάποια προσπάθεια οργάνωσης ή ξεκαθαρίσματος των οικονομικών της Ομοσπονδίας, τότε εμφανίζονται οι «προσωπικοί λόγοι» και ο εκάστοτε ταμίας αποχωρεί από τη θέση του! Με άλλα λόγια, μόλις… ενοχλήσει κάποιους, αλλάζει πόστο!

Η αλήθεια των… προσωπικών λόγων
Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, οι ταμίες δεν παραιτούνται… οικειοθελώς, αλλά γιατί δέχονται πιέσεις από παντού. Τα λεφτά είναι πολλά και η διαχείρισή τους πολύ λεπτή υπόθεση, για να «εγκλωβίζεται» σε τυπικές διαδικασίες, όπως λόγου χάρη, τη διεξαγωγή Δ.Σ., στο οποίο θα αποφασίζεται πώς θα διανέμονται και σε ποιους! Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τις διοικήσεις της ΕΠΟ, οι οποίες, διαχρονικά, λειτουργούν ως «κράτος εν κράτει», παρακάμπτοντας το πρωτόκολλο και το τυπικό, όπως επιβάλλεται από την κείμενη νομοθεσία και τους κανονισμούς λειτουργίας. Υπάρχουν μεγάλες πιέσεις και από διάφορες πλευρές, για τους προορισμούς των διαθέσιμων κεφαλαίων, τα οποία, λόγω των εξαιρετικών πορειών της εθνικής ομάδας, κάθε άλλο παρά αμελητέα ποσά είναι. Οι πιέσεις αυτές ενδεχομένως να προέρχονται από παράγοντες Ενώσεων, που πρόσκεινται στην εκάστοτε διοίκηση, όπως και από τους επικεφαλής του σχήματος, δηλαδή τον εκάστοτε πρόεδρο, ο οποίος, φυσικά, δεν επιθυμεί να απολέσει την εύνοια των… ψηφοφόρων του!

Ωστόσο, υπάρχει μία παράμετρος, την οποία οι άνθρωποι της ΕΠΟ δεν φαίνεται να έχουν λάβει υπ’ όψιν τους. Ονομάζεται… ΣΔΟΕ! Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η οποιαδήποτε διάθεση κονδυλίου από την ΕΠΟ ή την κάθε Ομοσπονδία, θα πρέπει να προκύπτει από τη διεξαγωγή Δ.Σ. των συμβούλων της. Τόσο η τωρινή διοίκηση, όσο και οι προηγούμενες, είχαν «παρακάμψει» πολλάκις την τυπική διαδικασία. Σε πιθανό έλεγχο από το ΣΔΟΕ, θα ζητηθούν τα πρακτικά των αποφάσεων των Δ.Σ., τα οποία βέβαια, σε αρκετές των περιπτώσεων, δεν υφίστανται, καθώς δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις σε κάποια συνεδρίαση του Δ.Σ.

Πρόκειται για μία παγιωμένη κατάσταση, την οποία γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τα διοικητικά της ΕΠΟ και την οποία ανέχονται, είτε γιατί συμμετέχουν σε αυτή, είτε γιατί θεωρούν πως το «σύστημα» θα τους «πετάξει εκτός», αν εναντιωθούν. Τα ερωτηματικά πάντως που έχουν προκύψει –και– από αυτή την παραίτηση του ταμία της ΕΠΟ, είναι πολλά.

Εν κατακλείδι, στην ΕΠΟ επικρατεί ένα ιδιότυπο καθεστώς λειτουργίας. Οι τυπικές διαδικασίες εφαρμόζονται στα… λόγια. Οι «ομάδες» παραγόντων ορίζουν τις κινήσεις και το πού θα δοθούν τα χρήματα. Ο μοναδικός νόμος που βρίσκεται σε απόλυτη ισχύ, είναι η «ομερτά». Δεν ξεφεύγει τίποτα προς τα έξω. Λειτουργεί και συμπεριφέρεται σαν μία «κάστα». Μία κοινωνία κλειστή στον έξω κόσμο, με μυστικά, ειδικούς κανόνες, αδιευκρίνιστες λειτουργίες και συγκάλυψη. Επί μία 20ετία, δεν έχει αλλάξει το παραμικρό στο μοντέλο λειτουργίας. Τουναντίον, ολοένα και ενισχύεται, με τους παράγοντες να υποχρεώνονται σε αποδοχή ή… παραίτηση!

Βεβαίως, υπάρχει και η εκδοχή η παραίτηση Δημητρίου να οφείλεται σε λόγους υγείας και κυρίως βαρηκοΐας, αφού όπως είχε εκμυστηρευτεί σε στέλεχος της «Α» κορυφαίος παράγοντας της ΕΠΟ, «ο Παναγιώτης δεν ακούει καλά αυτά που του λέμε…».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα