Οι όμορφοι τρομοκράτες, όμορφα τη… σκαπουλάρουν

«Αναβιωτές» της ένοπλης βίας, «ινστρούχτορες» και «μέντορες» έτοιμους να εντοπίσουν και να στρατολογήσουν «πρόθυμα» νέα μέλη, με στόχο την ανασυγκρότηση καινούργιων πυρήνων σε προπαρασκευαστικό στάδιο, «συγκοινωνούντα δοχεία του κοινού ποινικού με το αντάρτικο πόλης», σε αναζήτηση στόχων με «λαϊκό έρεισμα», βλέπουν οι Αρχές πίσω από τις πρόσφατες εξελίξεις στα θέματα της τρομοκρατίας.

Του Αλέξανδρου Δερμέζη

Τόσο η ένοπλη επίθεση που έγινε παραμονή Πρωτοχρονιάς στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία με πολλαπλές ριπές από δύο Kalashnikov –ενέργεια που παραμένει μέχρι και σήμερα «ορφανή»–, όσο και η μη αυτοπρόσωπη παρουσία του Χριστόδουλου Ξηρού στο αστυνομικό τμήμα Καλλικράτειας Χαλκιδικής (κατά παράβαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί στο πλαίσιο 9ήμερης άδειας που είχε λάβει), εκτιμώνται από την ΕΛ.ΑΣ. ως προσχεδιασμένες ενέργειες με συγκεκριμένα κίνητρα.

Οι Αρχές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση του «Μανώλη» της 17Ν, και μάλιστα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία όπου διαφαίνεται προσπάθεια αναβίωσης της εγχώριας (νέο)τρομοκρατίας στα πρότυπα της «17 Νοέμβρη», δεν ήταν τυχαία. Αυτή η εκτίμηση, σε συνδυασμό με πληροφορίες που θέλουν τον Χρ. Ξηρό να «επικοινώνησε» μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού με ποινικό, συμπαθούντα τον αντιεξουσιαστικό χώρο, και να είχε επίσης επαφές με νεαρούς κρατούμενους, κατηγορούμενους για συμμετοχή στις ενέργειες της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», ενισχύει τους ισχυρισμούς των Αρχών.

Τα ρίχνουν στη Δικαιοσύνη

Οι πρόσφατες διαρροές για σύμπραξη του Βασίλη Παλαιοκώστα με τον Νίκο Μαζιώτη ήταν, μεταξύ άλλων, η έκφραση ανησυχίας των Αρχών προκειμένου να «ξορκίσουν» ό,τι απεύχονταν. Και να που πλέον οι φόβοι για σύμπραξη ποινικών και αντιεξουσιαστών, οι οποίοι από το αντάρτικο πόλης έχουν περάσει στην ένοπλη βία, προκύπτουν από την απόφαση της απόδρασης του Χρ. Ξηρού.

Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., επιρρίπτουν ευθύνες στη Δικαιοσύνη για την έξαρση της εγχώριας (νεο)τρομοκρατίας. Αφορμή το γεγονός ότι ενώ την τελευταία 4ετία συνελήφθησαν συνολικά 54 άτομα κατηγορούμενα για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, 29 από αυτούς απελευθερώθηκαν είτε από ολιγωρία της Δικαιοσύνης –καθυστέρηση προσδιορισμού δικασίμου, γνωμοδότηση και έγκριση χορήγησης άδειας– είτε με απαλλακτικά βουλεύματα, διατάξεις ανακριτών και αθωωτικές αποφάσεις. Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Ο Μαζιώτης, η Ρούπα και οι «ελεύθεροι» του Επαναστατικού Αγώνα

Με τη δίκη του «Επαναστατικού Αγώνα» σε εξέλιξη, ο Νίκος Μαζιώτης και Παναγιώτα (Πόλα) Ρούπα αποφυλακίστηκαν λόγω παρέλευσης του 18μήνου στις 11/10/2011, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (είχαν συλληφθεί τον Απρίλιο του 2010). Αν και τους έχουν τεθεί περιοριστικοί όροι, επιλέγουν να φυγοδικήσουν. Δεν εμφανίστηκαν στο αστυνομικό τμήμα (1/7/2012), ούτε και στη δίκη τους, και αναζητούνται μέχρι σήμερα. Ελεύθερος είχε αφεθεί και ο συγκατηγορούμενός τους για την ίδια υπόθεση Κώστας Γουρνάς.

Εκτός από την Αντιτρομοκρατική, και η Στρατολογική Υπηρεσία με έγγραφό της προς το ΑΤ Εξαρχείων αναζητεί τον Νίκο Μαζιώτη, για να του επιδώσουν φύλλο πορείας και να υπηρετήσει τη θητεία του. Ο Μαζιώτης είχε συλληφθεί ως αντιρρησίας συνείδησης το 1992 και αρνήθηκε να υπηρετήσει εναλλακτική θητεία, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε φυλάκιση με αναστολή ενός έτους.

Στις 23 Δεκεμβρίου, η Στρατολογική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΣ έστειλε επείγον τηλεγράφημα στο ΑΤ Εξαρχείων, την περιοχή δηλαδή όπου δήλωνε διαμονή ο Ν. Μαζιώτης, και τον καλούν να παρουσιαστεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου (ΚΕΥΠ) στη Λαμία στις 13 Ιανουαρίου, σε διαφορετική περίπτωση κρίνεται και λιποτάκτης.

Από τους υπόλοιπους 6 κατηγορούμενους για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», ο μόνος έγκλειστος σήμερα στις φυλακές είναι ο Κ.Γ., ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 50 ετών και 6 μηνών.

Ειδικότερα, ο Χ.Κ. καταδικάστηκε σε 7ετή φυλάκιση και στέρηση πολιτικών του δικαιωμάτων για 3 χρόνια, πλην όμως αφέθηκε ελεύθερος. Ο Ε.Σ. καταδικάστηκε και αυτός σε ποινή κάθειρξης 7 ετών και 6 μηνών, και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 3 έτη, επίσης αφέθηκε ελεύθερος. Ο Σ.Ν. με την απόφαση του δικαστηρίου αθωώθηκε, όπως και οι Μ.Μ. και Κ.Κ.

Οι «ελεύθεροι» της Συνωμοσίας

Η αποφυλάκιση του 29χρονου Κώστα Σακκά, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 4 Δεκεμβρίου 2010, κατηγορούμενος ως μέλος της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», με τις Αρχές να τον θεωρούν και ως μέλος της «Σέχτας Επαναστατών», συλλαμβάνεται κατά την έξοδό του από γκαράζ-γιάφκα στη Νέα Σμύρνη μεταφέροντας, μαζί με συνεργό του, βαρύ οπλισμό. Προφυλακισμένος για 31 μήνες (χωρίς να έχει προσδιοριστεί η δίκη του) προχωράει σε απεργία πείνας. Αποφυλακίζεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με την επιβολή περιοριστικών όρων. Η παραβίαση του όρου της υποχρεωτικής διαμονής στην πατρογονική του οικία στάθηκε αιτία τής εκ νέου σύλληψής του στις 8 Ιανουαρίου 2014 από την Αντιτρομοκρατική, όταν εντοπίσθηκε να διαμένει σε σπίτι αδελφής προφυλακισμένου για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, στο Π. Ψυχικό.

Από την αρχική ομάδα των 5 συλληφθέντων στο σπίτι-γιάφκα της 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι, ως μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» (συγκατηγορούμενοι του Κ. Σακκά) σήμερα κάποιοι έχουν αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους. Δύο εκ των κατηγορουμένων, ο Χ.Π. και ο Δ.Μ., δεν παραπέμφθηκαν σε δίκη, ενώ για την επίσης κατηγορούμενη Σ.Α. αποφασίστηκε η υφ’ όρων απόλυσή της με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Ο Μ.Π. αθωώθηκε, ο Ε.Γ. καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών και 9 μηνών με τριετή αναστολή, και ο Π.Μ. καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών, για τον οποίο όμως στις 19 Μαρτίου 2011 αποφασίστηκε η υφ’ όρων απόλυσή του με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Στη λίστα των αποφυλακίσεων συμπεριλαμβάνονται ακόμη 5 άτομα, για τους οποίους κατά την προανακριτική διαδικασία προέκυψαν αδιάσειστα ευρήματα και παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Η Α.Χ. που συνελήφθη δυνάμει εντάλματος δεν παραπέμφθηκε σε δίκη. Για τους Ν.Μ. και Ε.Ρ. το δικαστήριο τους έκρινε αθώους, ενώ στην Κ.Κ., η οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών, στη συνέχεια αποφασίστηκε η υφ’ όρων απόλυσή της, με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Με διάταξη η αποφυλάκιση του «γεωπόνου»

Στις 8 και 11 Ιανουαρίου 2013 συνελήφθησαν αντίστοιχα ο 29χρονος φοιτητής Γεωπονικής Π.Μ. (καταζητούμενος για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», με αποτύπωμά του σε γιάφκες της οργάνωσης στον Χολαργό και στη Νέα Ιωνία Βόλου) και η 25χρονη φοιτήτρια Φιλοσοφικής Η.Λ.. Ο μεν πρώτος μόλις 6 ημέρες μετά τη σύλληψή του αφέθηκε ελεύθερος (14/1/2013), με Εισαγγελική παραγγελία και διάταξη του Ειδικού Ανακριτή-Προέδρου Εφετών Αθηνών με την επιβολή περιοριστικών όρων, όπως έγινε και για την Η.Λ. στις 15 Ιανουαρίου 2013.

Σε άλλες υποθέσεις κατηγορούμενων για τρομοκρατική δράση, η Αντιτρομοκρατική συνέλαβε τον Α.Σ. ύστερα από ταυτοποίηση γενετικού του υλικού ως δράστη σε ένοπλη επίθεση στις 10 Ιουλίου 2009 εναντίον αστυνομικών διμοιρίας των ΜΑΤ, στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Δερβενίων στα Εξάρχεια. Αν και προφυλακίστηκε, με την εκδίκαση της υπόθεσης αθωώθηκε από το Δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα