ΟΗΕ: «Όλο και πιο βίαιη η απάντηση των Ταλιμπάν στις διαδηλώσεις»

Όλο και πιο βίαιη είναι η απάντηση των Ταλιμπάν σε  ειρηνικές πορείες στο Αφγανιστάν,  ανακοίνωσε το γραφείο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Οι αρχές χρησιμοποιούν πραγματικές σφαίρες, γκλομπ και μαστίγια και έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων διαδηλωτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, συχνά με επικεφαλής γυναίκες, αποτελούν μια πρόκληση για τη νέα ισλαμιστική κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία προσπαθεί να σταθεροποιήσει τον έλεγχό της αφού κατέλαβε πριν από σχεδόν ένα μήνα την πρωτεύουσα Καμπούλ.

«Είδαμε μια αντίδραση από τους Ταλιμπάν που ήταν δυστυχώς πολύ σκληρή», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα δικαιώματα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη, και συμπλήρωσε πως ο ΟΗΕ τεκμηρίωσε τους θανάτους τεσσάρων διαδηλωτών από πυρά.

Σύμφωνα  με την ίδια, μερικοί ή όλοι αυτοί οι θάνατοι μπορεί να ήταν αποτέλεσμα προσπαθειών να διαλυθεί το πλήθος με πυροβολισμούς.

Η Σαμντασάνι πρόσθεσε πως «Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επίσης λάβει αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες οι Ταλιμπάν αναζητούν σπίτι με σπίτι όσους συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες. Δημοσιογράφοι βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με τακτικές εκφοβισμού», σημείωσε η Σαμντασάνι.

«Σε μία περίπτωση, φέρεται ότι είπαν σε ένα δημοσιογράφο, την ώρα που τον κλωτσούσαν στο κεφάλι, ‘Είσαι τυχερός που δεν αποκεφαλίστηκες’», δήλωσε η Σαμντασάνι. «Υπήρξε πραγματικά πολύς εκφοβισμός δημοσιογράφων που προσπαθούσαν απλώς να κάνουν τη δουλειά τους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα