Οικονομική «βουτιά» της Boeing μετά τη φονική συντριβή της πτήσης της Ethiopian

Σοβαρή οικονομική αιμορραγία για την αμερικάνικη πολυεθνική αεροναυπηγική εταιρεία

Η φονική συντριβή του Boeing 737 ΜΑΧ της Ethiopian Airlines, που την περασμένη Κυριακή πήρε στον θάνατο 157 ανθρώπους, προκαλεί σοβαρές οικονομικές αναταράξεις στην αμερικάνικη πολυεθνική αεροναυπηγική εταιρεία, ειδικά μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), των ΗΠΑ, καθώς και δεκάδων άλλων χωρών εκτός Ευρώπης με τεράστιο μεταφορικό έργο (βλ. Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία, Αυστραλία, Μαλαισία Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδονησία κ.ά.) να αναστείλουν μέχρι νεωτέρας όλες τις πτήσεις των «επίφοβων» τύπων αεροσκαφών της Boeing.

Συνολικά έχουν μπει σε «καραντίνα» 371 αεροσκάφη της εταιρείας και χαρακτηριστικό της οικονομικής αιμορραγίας που υφίσταται πλέον είναι το γεγονός ότι την περασμένη Τρίτη η μετοχή της Boeing έπεσε 6,1%, οδηγώντας αθροιστικά σε χρηματιστηριακές απώλειες της τάξης του -11,15% από τη στιγμή του δυστυχήματος, καταβαραθρώνοντας την εταιρεία στο χαμηλότερο σημείο της από τον Ιούλιο του 2009. Οι απώλειες μεταφράζονται σε περίπου 26,65 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραστική αξία της Boeing.

Οι οιωνοί, δε, να γυρίσει χρηματιστηριακά το «χαρτί» είναι παντελώς απαισιόδοξοι ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αναλυτές διεθνών οίκων –π.χ. της DZ Bank– έδιναν εδώ και πολύ καιρό σήμα «sell» για τη μετοχή της Boeing, ορίζοντας την τιμή-στόχο στα 333 δολάρια, τη χαμηλότερη στη Wall Street.

Το τραγικό ατύχημα φρενάρει, εξάλλου, και τα μελλοντικά σχέδια της Boeing, καθώς οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να αναβάλουν την ειδική τελετή παρουσίασης του αεροσκάφους 777X, που ήταν προγραμματισμένη για τις 13 Μαρτίου, παρουσία διευθυντικών στελεχών, προμηθευτών, αλλά και δημοσιογράφων του ειδικού Τύπου.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι θα χρειαστεί να περάσουν μήνες πριν διορθωθεί πλήρως το πρόβλημα στο λογισμικό, διευκρινίζοντας ότι δεν ξέρουν για πόσο χρόνο το αεροσκάφος αυτό θα παραμείνει καθηλωμένο.

Ν.ΤΣ.

Διαβάστε επίσης