One man show

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις μετά τις ευρωεκλογές υπάρχει ένα σαφέστατο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αναγνώριση στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για να ηγηθεί της χώρας στη δύσκολη αυτή περίοδο.

Αυτό το στοιχείο οδηγεί το Μαξίμου στο να στηρίξει όλη την προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας πάνω στον πρωθυπουργό. Δεν είναι ουτοπικό να υπογραμμιστεί ότι η ταχύτατη προεκλογική καμπάνια του κυβερνώντος κόμματος θα είναι one man show. Ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι όχι μόνο το κεντρικό πρόσωπο, αλλά και τα μηνύματα που θα στείλει προς τους ψηφοφόρους θα είναι σε προσωπικό επίπεδο. Εξάλλου και η δήλωση που έκανε μετά το τέλος της 3ης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποδεικνύει αυτό. «Είμαι εδώ για να εγγυηθώ ότι η χώρα θα φτάσει στο λιμάνι της ασφάλειας και της σταθερότητας. Χωρίς να κινδυνεύσουν ούτε οι θυσίες που έγιναν μέχρι σήμερα, ούτε και η ανάκαμψη που ήδη έχει αρχίσει. Είμαι εδώ για να μην επιτρέψουμε σε κανένα να θέσει σε κίνδυνο ή σε αμφισβήτηση τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη». Αυτό είπε ο Αντώνης Σαμαράς και αποτελεί τον προάγγελο για το τι θα δούμε και θα ακούσουμε μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, αποτελεί κι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος και προς όσους, τυχόν, απεργάζονται σενάρια αλλαγών μετά τις εκλογές. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί το ισχυρό χαρτί της Ν.Δ., καθώς υπερτερεί σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία του Αλέξη Τσίπρα. Ως αποτέλεσμα, η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος θα έχει ως αιχμή του δόρατος τον πρωθυπουργό.

Υψηλοί τόνοι
Όπως φάνηκε και από την πρώτη «προεκλογική ανακοίνωση» της Ν.Δ., ως απάντηση στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Κεραμεικό, οι υψηλοί τόνοι θα κυριαρχήσουν καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο. Το μήνυμα της Συγγρού ότι ο πρωθυπουργός δεν συνομιλεί με «κατ’ επάγγελμα υβριστές» είναι σαφές και προοιωνίζεται τη μετωπική σύγκρουση των δύο μερών. Παράλληλα, το Μαξίμου θα επιμείνει στην ταύτιση των… δύο άκρων (ΣΥΡΙΖΑ – Χ.Α.), αφήνοντας επί του παρόντος εκτός κάδρου τον Π. Καμμένο, η εκλογική επίδοση του οποίου μπορεί να κρίνει ακόμη και την… αυτοδυναμία. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστη ακόμη η δοσολογία στο πολιτικό στίγμα του κόμματος, αν δηλαδή θα είναι περισσότερο δεξιό, με στόχο τους εκτός Ν.Δ. παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους, ή πιο κεντρώο, με στόχο να αλώσει το μεσαίο χώρο ως ο ισχυρός εκφραστής της αστικής δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Επ’ αυτού υπάρχει διχογνωμία και στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού και, όπως όλα δείχνουν, η τελική δοσολογία θα αποφασιστεί στην πράξη.

Η «γαλάζια» στρατηγική, πέραν των ειδικών κοινών, θα επικεντρωθεί απόλυτα στο διακύβευμα της εκλογής και στην ανάγκη να σταλεί μήνυμα συνεπούς πορείας της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Άλλωστε, τα μηνύματα από Βρυξέλλες και Βερολίνο είναι σαφή ως προς τη στάση που θα τηρήσουν οι δανειστές έναντι της όποιας νέας ελληνικής κυβέρνησης. Πάνω σε αυτό το δεδομένο, θα οικοδομηθεί η επικοινωνιακή τακτική της Ν.Δ., καθώς θεωρείται ως ο μόνος τρόπος όχι μόνο για να «σπάσει» η εύλογη πικρία μεγάλης μερίδας πολιτών για την οικονομική πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια αλλά και για να ανατραπούν οι δημοσκοπήσεις, που φέρουν –επί του παρόντος– την Κουμουνδούρου να προηγείται σταθερά της Συγγρού.

Παράλληλα, θα επικεντρωθεί στην εκστρατεία «πόρτα-πόρτα» και «καφενείο-καφενείο», που θέλει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ θα δοθεί μεγάλη έμφαση και στον διαδικτυακό πόλεμο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιχειρηματολογία της Ν.Δ. θα επιστρέψει την περίοδο, προ των εκλογών του 2012, και τα στελέχη της θα εμφανίζονται στα ΜΜΕ τονίζοντας ουσιαστικά το υπαρκτό κατ’ αυτούς δίλημμα «ευρώ ή δραχμή». Ο πρωθυπουργός  δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού πατριωτικού μετώπου, το οποίο τονίζει συνέχεια, αφήνοντας στην άκρη τη ρητορική περί κεντροδεξιού μετώπου.

Ο στόχος είναι η Ν.Δ. να κερδίσει την εμπιστοσύνη και των μετριοπαθών και κεντρώων ψηφοφόρων που τρομάζουν στην ιδέα της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούν ότι πρέπει να διασφαλιστεί με οποιοδήποτε τίμημα και τρόπο η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ο Αντ. Σαμαράς δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στους«νοικοκυραίους» και στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι θα υπάρξει συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ακόμα και ψηφοφόρων που ψήφισαν παλαιότερα ΠΑΣΟΚ, ενώ στόχος είναι και η επιστροφή των δεξιών ψηφοφόρων.

Ανατροπή
Τα δεδομένα, στα οποία εδράζεται η αισιοδοξία τους για ανατροπή των δημοσκοπικών στοιχείων που σήμερα δείχνουν πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύουν τα στελέχη του Μαξίμου, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού σημείωνε, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ότι την τελική απόφαση των πολιτών θα καθορίσουν, μεταξύ άλλων: το υψηλό ποσοστό των πολιτών που δεν επιθυμούσε εκλογές και άρα θα «τιμωρήσει» όσους έσυραν τη χώρα σε αυτές. Έκανε, μάλιστα, λόγο, όπως και ο Αντώνης Σαμαράς, για μία μειοψηφία βουλευτών την οποία αποτελούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή, «σύμπραξη» την οποία θα καταγγείλει προεκλογικά η Ν.Δ. Εξάλλου, βασικό «γαλάζιο» επιχείρημα θα αποτελέσει η υψηλότερη εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων  και η κατά πολύ υψηλότερη καταλληλότητα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έναντι του  Αλέξη Τσίπρα, ειδικά ως προς τη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων της οικονομίας, της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και των εθνικών θεμάτων.

Η ίδια πηγή σημείωνε ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση της ψαλίδας, την οποία περιέγραψε στα όρια του στατιστικού λάθους, και προσέθετε ότι το «κόμμα Παπανδρέου» δεν αποκλείεται να «κόψει» ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς τη δυσφορία των πολιτών για την ακολουθούμενη πολιτική, ο ίδιος έλεγε ότι οι πολίτες δεν θα ψηφίσουν μόνον με το θυμικό και την αγανάκτηση αλλά, αντιθέτως, θα κληθούν να αποφασίσουν για το αύριο της χώρας και την παραμονή της σε ευρωπαϊκή, σταθερή πορεία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα