ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Παράταση του lockdown μέχρι τις 18 Ιανουαρίου

Αναλυτικά τα μέτρα που παίρνουν παράταση μίας εβδομάδας – Τι κλείνει - Τι θα γίνει με το click away

Την παράταση μίας εβδομάδας, δηλαδή μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, στο ήδη ενεργό lockdown, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ο υφυπ. Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε επίσημα το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων καθώς και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών από τη Δευτέρα 11/1, μετά την εισήγηση της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων στις «κόκκινες» περιοχές κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.

O κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα και με βάση αυτά θα ανακοινώνονται τα μέτρα που θα ισχύουν.

Στη συνέχεια διευκρίνισε πως παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των βιβλιοπωλείων και των καταστημάτων περιποίησης νυχιών αλλά και η απαγόρευση για το κυνήγι και το ψάρεμα. Επίσης παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για την κυκλοφορία και για τη λειτουργία των Ιερών Ναών.

Αναλυτικά για το τι θα ισχύει από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου έως τις 18/1:

  • Ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία, οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως και τα σχολεία ειδικής αγωγής, και στις “κόκκινες” περιοχές, με όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας.
  • Η προσέλευση και αναχώρηση από τις σχολικές μονάδες θα γίνεται τμηματικά.
  • Η χρήση μάσκας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς είναι υποχρεωτική μόνο για τους εκπαιδευτικούς.
  • Παραμένει σε αναστολή η λειτουργία του λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, καταστημάτων περιποίησης νυχιών, βιβλιοπωλείων.
  • Απαγορεύεται το κυνήγι και το ψάρεμα.
  • Ισχύουν τα προβλεπόμενα μέτρα για τις εκκλησίες. Παρατείνονται και τα μέτρα για τις Εκκλησίες, καθώς οι λειτουργίες θα γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών. Επιτρέπεται, όμως, η ατομική λατρεία.
  • Η κατάταξη των στρατευσίμων της 2021 Α’ ΕΣΣΟ θα γίνεται μόνο με τη συνοδεία των γονιών τους.
  • Δικαστήρια: Παραμένουν σε ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα, που μεταξύ άλλων προβλέπουν ανώτατο όριο 15 ατόμων στην αίθουσα, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ τους.
  • Αφίξεις από το εξωτερικό: Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό για 7 ημέρες. Επιπρόσθετα και αρνητικό τεστ rapid test. Ειδικά για τους επιβάτες από το ΗΒ θα υπόκεινται και σε rapid test στην Ελλάδα, πριν τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, ενώ θα κάνουν τεστ και κατά την αναχώρησή τους.
  • Στις εταιρείες, ισχύει η τηλεργασία

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην παράταση αναστολής του click away, μετά και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι ήταν αρνητικοί. Οι ειδικοί θέλουν να γίνει βήμα-βήμα η άρση του lockdown στη χώρα, ώστε να εκτιμάται η επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο σε καθένα από αυτά τα βήματα, επισήμανε ο υφυπουργός.

Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα