Ως εδώ και μη παρέκει

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έλεγαν πως η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου από την τρόικα θα είναι μία πραγματικά πολύ δύσκολη περίοδος για την κυβέρνηση. Εξάλλου και ο Αντώνης Σαμαράς το έλεγε και γι’ αυτό πίεζε τους υπουργούς να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα. Όμως πλέον η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, με την απαίτηση να κλείσουν εδώ και τώρα ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ-ΕΑΣ, να απολυθούν οι εργαζόμενοι και μάλιστα χωρίς αποζημίωση.

Ήδη το θέμα έχει περάσει στα χέρια του πρωθυπουργού, ο οποίος όπως τόνισε στους συνεργάτες του σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του δεν προκύπτει από πουθενά, η προτροπή της τρόικας. Ταυτόχρονα, στη σχετική μελέτη σημειώνουν πως χρειάζονται και άλλα 12 εκατ. ευρώ για το πακέτο εθελουσίας εξόδου για 350 άτομα επί συνόλου 818 (ΕΑΣ).  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναμένεται να στείλει επιστολή προς την τρόικα, προτείνοντας παραλλαγή του αρχικού σχεδίου και θέτοντας πιθανώς και ζήτημα εθνικής κυριαρχίας επί της διαχείρισης των αμυντικών συστημάτων.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να μην αποδεχθεί τα σχέδια τροϊκανών για ξαφνικό θάνατο στις αμυντικές βιομηχανίες, λέγοντας χαρακτηριστικά προς τους στενούς συνεργάτες «ως εδώ και μη παρέκει, η χώρα δεν πρόκειται να μείνει χωρίς αμυντική βιομηχανία». Σε αυτό το πλαίσιο, έδωσε εντολή προς τα συναρμόδια υπουργεία να ετοιμάσουν εναλλακτικό σχέδιο.

Εκτός από το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας και της ΛΑΡΚΟ υπάρχει και η πορεία των μεταρρυθμίσεων και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Σε μια σταθερή οικονομία που θα έχει μπει σε ρυθμούς ανάκαμψης στοχεύει το Μέγαρο Μαξίμου για το α΄ εξάμηνο του 2014, οπότε και η Ελλάδα θα βρίσκεται στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν ότι η εξέλιξη μιας σειράς ζητημάτων, όπως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η εσωτερική πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, θα καθορίσει τις δυνατότητες που θα έχει η Ελλάδα να πετύχει από τη συγκεκριμένη θέση, τους στόχους που έχουν τεθεί για την ελληνική προεδρία προς όφελος της χώρας.

Για το λόγο αυτό η εντολή που έχει δώσει ο Αντώνης Σαμαράς στους υπουργούς του, είναι να κλείνουν τα προαπαιτούμενα μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα με μια κεντρική στόχευση: την επίτευξη διαρθρωτικού πλεονάσματος (πρωτογενές μείον την ύφεση) που θα αποτελέσει και το πιο ισχυρό χαρτί στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας.

Ήδη τα στοιχεία που παρέδωσε το οικονομικό επιτελείο στον πρωθυπουργό, για πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του 2013, δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς εκτιμάται ότι ο συγκεκριμένος στόχος είναι εφικτός από φέτος.

Εν τω μεταξύ η επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων θα έχει επιτρέψει την ενεργοποίηση των κοινοτικών δεσμεύσεων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε να υπάρξει αλλαγή στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής από την αυστηρή λιτότητα στις φορολογικές ελαφρύνσεις και στη διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Αντιδρούν τα κόμματα
Έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων στις εξελίξεις σχετικά με τα αμυντικά συστήματα. Για μάσκες που έπεσαν, έκαναν λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Δρίτσας, Γιώργος Βαρεμένος, Αγνή Καλογερή και Βασίλης Χατζηλάμπρου, οι οποίοι σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν: «Το λουκέτο που αποφάσισε η Τρόικα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και ανακοίνωσε στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες μέσω email, όπως λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, αποτελεί την τελευταία πράξη ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Ενός θανάτου στον οποίο όλες οι ελληνικές τροϊκανές κυβερνήσεις είναι συμμέτοχες και συνένοχες».

Σχολιάζοντας το ζήτημα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος τόνισε πως «Η συγκυβέρνηση, με εντολή της τρόικας, αφού παραδίδει τη δημόσια περιουσία και δημεύει την ιδιωτική περιουσία, αποφάσισε να καταργήσει τα πυρομαχικά της Εθνικής Άμυνας. Ντροπή».

Η ΔΗΜ.ΑΡ. από την πλευρά της ζήτησε την αναδιάρθρωση με τις επιχειρήσεις εν λειτουργία και όχι με οριζόντιο τρόπο και κλείσιμο. «Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μη λαμβάνεται υπόψη ότι η αμυντική βιομηχανία αποτελεί ένα κρίσιμο μέγεθος για τη χώρα», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

Να αντιπαλέψουν, οι εργαζόμενοι στις Αμυντικές Βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ, τα σχέδια κλεισίματος και απόλυσης όλου του προσωπικού τους, κάλεσε το ΚΚΕ, ζητώντας να μην «παγιδευτούν σε άλλα σενάρια, όπως η εκκαθάριση εν λειτουργία. Όλα αυτά μέσα από μαζικές απολύσεις εργαζομένων, δραστική συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση, υπηρετούν τον κοινό στόχο της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και οδηγούν σε σοβαρές επιπτώσεις για την ίδια την αμυντική ικανότητα της χώρας», ανέφερε το κόμμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα