«Παιδομάζωμα» και αριστεία στο Κίνημα Αλλαγής

Αναμφίβολα η επιλογή του 27χρονου Μανώλη Χριστοδουλάκη για τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής προκάλεσε έκπληξη όχι μόνο στους ψηφοφόρους, αλλά ακόμη και στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η Φώφη Γεννηματά κατέληξε στον νεαρό υποψήφιο διδάκτορα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με στόχο να εκπέμψει συγκεκριμένα πολιτικά μηνύματα. Εκτός του αυτονόητου, δηλαδή της αλλαγής γενιάς και της επικοινωνιακής σημειολογίας να βγει μπροστά ένα νέο πρόσωπο, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί και κάτι ακόμα. Την επείγουσα ανάγκη να δείξει το Κίνημα Αλλαγής πως από πίσω έρχεται μια νέα γενιά που μπορεί να στελεχώσει τον νέο φορέα και να επανασυνδέσει το κόμμα με τη γενιά των κάτω των 35 ετών, όπου οι ποιοτικές μετρήσεις έχουν δείξει στελεχιακή λειψυδρία. Ταυτόχρονα με την κίνησή της αυτή η κα Γεννηματά θέλει να αναδείξει την αριστεία και να διαφοροποιηθεί σε υπερθετικό βαθμό με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι ο νέος γραμματέας έχει εξαιρετικές σπουδές, παρά το γεγονός ότι σαν φοιτητής ήταν ενεργός στον ΠΣΑΠ.

Παράλληλα, η επιλογή του Μανώλη Χριστοδουλάκη θα πρέπει να συνδυαστεί και με την αναβάθμιση του 34χρονου Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος αναλαμβάνει και εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, καθώς κρίθηκε ότι τα πήγε εξαιρετικά ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Οι δύο προτάσεις, πάντως, της κας Γεννηματά δεν πέρασαν αβρόχοις ποσί, καθώς έχουν ένα χαρακτηριστικό το οποίο αναγιγνώσκεται αντίστροφα από πολλούς που συναποτελούν το εγχείρημα. Το γεγονός πως προέρχονται και οι δύο από το ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα από τη Νεολαία του, κάνει αρκετούς που συμμετέχουν στο κίνημα να μιλούν για «πασοκοποίηση του νέου φορέα», κάτι που εκπέμπει τελικά «λανθασμένο μήνυμα προς τα έξω».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε τον Μιχάλη Κατρίνη, πρώην βουλευτή Ηλείας, εκφράζοντας ανησυχίες για το νεαρό της ηλικίας του Σταυρουλάκη. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εκτίμησε πως η καλύτερη επιλογή θα ήταν ο Μανώλης Όθωνας (ο πιο στενός συνεργάτης της κας Γεννηματά), επειδή μετείχε από την πρώτη στιγμή στο εγχείρημα της ενοποίησης των κομμάτων και των Κινήσεων της Κεντροαριστεράς. Ο Θεοδωράκης ζήτησε να αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου ο Δημήτρης Τσιόδρας, ενώ για την ίδια θέση ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε τον Δημήτρη Ρέππα.

 Εθνικά σε πρώτο πλάνο

Τα εθνικά θέματα και η συνταγματική αναθεώρηση τέθηκαν σε πρώτο πλάνο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Πολιτικό Συμβούλιο. Στην κοινή απόφαση που εξεδόθη αμέσως μετά την τρίωρη συνεδρίαση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο επιθετική και προκλητική στην αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και λειτουργεί με βάση συγκεκριμένη στρατηγική, κάτι που απαιτεί πάνω απ’ όλα εθνική συνεννόηση και επεξεργασμένη ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική».

Όσον αφορά το μείζον θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, που υπενθυμίζεται πως προκάλεσε πολλές τριβές πριν από το Πάσχα με τη διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, το Πολιτικό Συμβούλιο επικύρωσε την άποψη που υπήρχε στην κεντρική διοίκηση του φορέα πως είναι «μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και ως εκ τούτου η συνταγματική αναθεώρηση, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, η ενίσχυση των θεσμών, η θωράκιση του κράτους δικαίου πρέπει τώρα με θεσμικές διαδικασίες να ικανοποιηθούν».

Στο Πολιτικό Συμβούλιο ανακοινώθηκε ότι στο Κίνημα Αλλαγής ορίστηκε γενικός διευθυντής ο Νίκος Σαλαγιάννης, ο οποίος φυσικά και θα έχει την ευθύνη των οικονομικών.

Επίσης ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ζήτησε να ενοικιαστούν νέα γραφεία, ώστε να στεγαστούν τα στελέχη που θα δουλεύουν πλέον για τον νέο φορέα.

Επίσης οι μετέχοντες στο Πολιτικό Συμβούλιο ανέλαβαν τομείς ευθύνης, πλην του Σταύρου Θεοδωράκη, λόγω του ότι είναι επικεφαλής κόμματος στο Κοινοβούλιο. Έτσι ο τομέας Εξωτερικών και Άμυνας είναι υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ ο τομέας Κοινωνικών Υποθέσεων, Θεσμών και Κράτους Δικαίου είναι υπό την εποπτεία του Γιώργου Καμίνη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέλαβε τον τομέα Ανάπτυξης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τον τομέα Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας.

 Η Κεντρική Επιτροπή

Η εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου θα επικυρωθεί αύριο Κυριακή από την Κεντρική Επιτροπή, που θα συνέλθει το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο στην πρώτη πανηγυρική της συνεδρίαση. Εκεί σύμφωνα με τους επιτελείς της κας Γεννηματά, τόσο η επικεφαλής, όσο και οι υπόλοιποι ομιλητές θα επαναλάβουν σε υψηλούς τόνους την επιλογή του Κινήματος Αλλαγής να βαδίσει στον δικό του διακριτό και αυτόνομο δρόμο, ώστε με τις πολιτικές πρωτοβουλίες και δράσεις να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή της πολιτική ζωή της χώρας.

Κι όπως θα πει η κα Γεννηματά: «Στηριζόμαστε στους προοδευτικούς πολίτες και απ’ αυτούς κρινόμαστε. Ζητούμε να μας δώσουν δύναμη αλλάζοντας ριζικά τους πολιτικούς συσχετισμούς στις ερχόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Ζητάμε να καταδικαστούν οι συντηρητικές πολιτικές, τόσο αυτή που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αυτή που επαγγέλλεται η Νέα Δημοκρατία. Και οι δυο καταφεύγουν στην πόλωση και τον διχασμό. Βάζουν σε κίνδυνο την Εθνική προσπάθεια, με μοναδικό στόχο τα κομματικά οφέλη και την νομή της εξουσίας. Το Κίνημα Αλλαγής δίνει προοπτική, ελπίδα, ασφάλεια στους πολίτες και ιδιαίτερα αυτούς που δοκιμάζονται σήμερα. Επιδιώκουμε αλλαγή πορείας για την αλλαγή της χώρας».

Επίσης η κα Γεννηματά θα υπερτονίσει ότι «το Κίνημα Αλλαγής απορρίπτει ταυτόχρονα κατηγορηματικά την συμμετοχή μας σε “μέτωπα”, που όψιμα ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. διαγκωνίζονται για να συγκροτήσουν», δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μία έμμεση απάντηση, τόσο στις διαρροές της Κουμουνδούρου και στις επιθέσεις φιλίας των υπουργών του Τσίπρα, όσο και στο άρθρο του Αντώνη Σαμαρά, εξηγώντας ότι «η Εθνική Συνεννόηση δεν πρέπει να συγχέεται με τις επιλογές για κυβερνητικές συνεργασίες».

Παράλληλα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα ανακοινωθούν οι δράσεις για το επόμενο διάστημα. Δηλαδή, οι περιοδείες που σχεδιάζονται σε όλη την Ελλάδα με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου οργανωτικού κορμού στη βάση της παράταξης, ο οποίος θα σηκώσει και το μεγαλύτερο προεκλογικό βάρος.

Παράλληλα, απαιτείται εξειδίκευση του προγράμματος των δώδεκα σημείων, όπως αυτά αναλύθηκαν από τη Φώφη Γεννηματά στο ιδρυτικό συνέδριο του κινήματος, και σε επόμενο στάδιο η δημόσια διαβούλευση που θα ανοίξει την πόρτα σε όλους όσοι συμμετείχαν στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα