Παρατράγουδα για τα… παραγάδια του μεταναστευτικού

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα του πλωτού φράγματος για συγκράτηση των προσφυγικών ροών, δέχεται αρκετές βολές για την επιλογή του συγκεκριμένου μέτρου

Δοκιμαστικό μέτρο ή κυβερνητική κίνηση… απόγνωσης στις διαρκώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές; Όποιος χαρακτηρισμός κι αν αποδοθεί στην εκπεφρασμένη πρόθεση απόκτησης από την Ελλάδα πλωτού φράχτη για το Αιγαίο, το σίγουρο είναι ότι, εκτός από απορίες –και πολύ γέλιο στο διαδίκτυο–, υπάρχει ήδη η διπλωματικά αμήχανη τοποθέτηση της Κομισιόν για το θέμα, αλλά και οι ενστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Η είδηση ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αποκτήσει πλωτά φράγματα προστασίας(;) των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων έγινε γνωστή την περασμένη Τετάρτη, και η αλήθεια είναι ότι η υπεράσπιση της πρωτοβουλίας από τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης είναι μάλλον αμυντική. Αυτό, τουλάχιστον, φαίνεται από τις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα που είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει (σ.σ. ενώ η απόφαση είναι ειλημμένη και ο σχετικός διαγωνισμός «έτρεχε» από τις 24 Ιανουαρίου) να ενισχύσει τα σύνορα της χώρας με πλωτό φράγμα, αρχικά δοκιμαστικά σε κάποια σημεία, καθώς όπως παραδέχτηκε είναι δύσκολο να τοποθετηθεί η συγκεκριμένη κατασκευή σε όλο το Αρχιπέλαγος.

Γεννήτορας της ιδέας είναι ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος, ως αρμόδιος του εθνικού συντονισμού για το προσφυγικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ευελπιστεί ότι με τον τρόπο αυτό θα καταδειχτεί –μένει να… αποδειχτεί– πως τα θαλάσσια σύνορα και μπορεί να οριοθετηθούν αλλά και να προφυλαχτούν.

Για να υπάρχει μια εικόνα περί τίνος συστήματος συζητάμε, οι προδιαγραφές του πλωτού φράγματος καθορίζουν ότι πρέπει να έχει συνολικό ύψος τουλάχιστον 1,10 μ. ύψος, εξάλων (πάνω από την επιφάνεια του νερού) τουλάχιστον 50 cm, βύθισμα τουλάχιστον 60 cm, και βάρος που δεν θα υπερβαίνει τα 7 κιλά ανά τρέχον μέτρο. Τα πλωτά συστήματα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να μπορούν να φωτοσημαίνονται, σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων, η οποία ορίζει την απαιτούμενη απόσταση φράγματος/φωτοσήμανσης και να καλύπτουν τις προδιαγραφές φωτοσήμανσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Συστήματος, δηλαδή φανός φωτοσήμανσης πάνω από 1,5 m ύψος, κίτρινου χρώματος, με 30-40 αναλαμπές ανά λεπτό. Σύμφωνα με την προκήρυξη, η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ 24%.

Τεστ, ενστάσεις και τρολάρισμα

Πέρα από το τεχνικό κομμάτι, στον σχεδιασμό των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών σειρά έχει το τεστάρισμα της αποτελεσματικότητας του μέτρου. Αυτό θα γίνει εν είδει προσομοίωσης σε θαλάσσια περιοχή της Αττικής και, εφόσον κριθεί αποτελεσματικό, τότε το πρώτο πλωτό φράγμα θα ριχτεί στη μάχη για τον περιορισμό των μεταναστευτικών-προσφυγικών, πιθανότατα ανοικτά της Μυτιλήνης, που είναι και το νησί που υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση.

Η αλήθεια ότι στο συγκεκριμένο θέμα θα τεσταριστεί εκτός από το φράγμα και η αντοχή της κυβέρνησης στις αντιπολιτευτικές –και όχι μόνο– βολές. Πέρα από τρολάρισμα που γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για… αθερινόδιχτα και παραγάδια, ήδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναρωτήθηκε με αρκετή δόση ειρωνείας από του βήματος της Βουλής, αν οι βάρκες «είναι τσούχτρες για να εμποδίζονται από τα πλωτά φράγματα;».

Διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές για τον σχεδιασμό του πλωτού φράχτη που θα αναπτυχθεί στο Αιγαίο αναμένει εξάλλου και η Κομισιόν. Ερωτώμενος για το θέμα, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι θα υπάρξει επαφή με τις ελληνικές αρχές «για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τι σχεδιάζουν και ποιοι είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος». Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ακόμη ότι «η Επιτροπή θα διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου», διευκρίνισε ότι τα φυσικά φράγματα δεν αντιβαίνουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σχολίασε ωστόσο πως «αυτό που είναι σαφές είναι ότι τέτοιου είδους φυσικά τείχη δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην αναζήτηση ασύλου που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία, διά στόματος του διευθυντή Έρευνας της οργάνωσης για την Ευρώπη, Μάσιμο Μοράτι, καλεί μεταξύ άλλων την Αθήνα «να αποσαφηνίσει επειγόντως τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες και να διασφαλίσει ότι αυτό το σύστημα δεν κοστίζει περαιτέρω ζωές». Τέλος, γερμανικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν παράλογη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για το πλωτό φράγμα, παρομοιάζοντας το μέτρο με το τείχος Τραμπ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα