PATSIGATΕ: Η άγνοια (;) του βουλευτή, η αδράνεια του υπουργού και η «άνοια» του Αλέξη

Σε εξωγχώριες ο Πάτσης που δεν ήξερε ότι ήταν παράνομο, ο Τσιάρας που το γνώριζε αλλά αδράνησε και ο Τσίπρας που μίλησε για γαλάζιες ακρίδες ξεχνώντας τον Ν. Παππά

Ποιος φανταζόταν ότι θα έρθει κάποια μέρα που στο twitter δεν θα ήταν δημοφιλέστερο hashtag ο #kougias αλλά ένας άλλος δικηγόρος ο #patsis και τούτο όχι για κάποια υπόθεση, αλλά για τη διαγραφή του από τη Κ.Ο. και την παράταξη της Ν.Δ.

Γράφει η «Άγρια Μέλισσα» (*)

Και γιατί έγινε τόσος ντόρος για τη διαγραφή ενός βουλευτή και μάλιστα όχι της πρώτης γραμμής (βουλευτής Γρεβενών είναι ο άνθρωπος); Επειδή ξαφνικά (;) ανακάλυψαν ότι ένας βουλευτής ασχολείται με τη διαχείριση «κόκκινων δανείων» και από εκεί και έπειτα ξεκίνησε το πάρτι. Τώρα και αφού  πριν το 2019 ο κ. Πάτσης είχε ελεγχθεί από τους αρμόδιους μηχανισμούς της παράταξης και είχε εγκρίθει ικανός να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του κόμματος και επίσης αφού ελέγχθηκε επί 3 χρόνια από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής και βρέθηκε καθ’ όλα άψογος, τώρα- ναι τώρα…- θα ξεκινήσουν έρευνες για όσους όφειλαν να έχουν ενεργήσει εδώ και τρία χρόνια…

Λοιπόν, ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Ο κ. Πάτσης ασχολείται με τη διαχείριση κόκκινων δανείων τουλάχιστον από το έτος 1998 (πολύ πριν την οικονομική κρίση, ακόμα και πολύ πριν το μπουμ του Χρηματιστηρίου), οπότε και συστήθηκε η εταιρεία με την επωνυμία MULTI COLLECTION ΑΝΩΝΥΜH ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ με σκοπό τη διαχείριση κόκκινων δανείων. Η εταιρεία αυτή ανήκε κατά ποσοστό 58% στην Τράπεζα Πειραιώς και κατά ποσοστό 42% στον κ. Πάτση. Ακολούθως το έτος 2010 συστήνεται η εταιρεία με την επωνυμία ΠΛΑΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ. Η εταιρεία ανήκει 100% στον κ. Πάτση και σύμφωνα με δικές του πρόσφατες δηλώσεις η εταιρεία συστήθηκε σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς με μοναδικό σκοπό την αγορά «κόκκινων δανείων» της τράπεζας ύψους 62 εκ. ευρώ.

Αυτή ήταν η σχέση του κ. Πάτση με τη διαχείριση κόκκινων δανείων μέχρι το 2019 οπότε και εξελέγη βουλευτής Γρεβενών. Μέχρι το χρονικό αυτό σημείο ουδέν μεμπτό υπάρχει. Οι εταιρείες ήταν νόμιμες, οι δραστηριότητες ήταν νόμιμες.

Το πρόβλημα ανακύπτει τον Ιούλιο 2019 μετά την εκλογή του Ανδρέα Πάτση ως Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και νωρίτερα, δηλαδή από τον χρόνο κατά τον οποίο γίνονταν οι βολιδοσκοπήσεις των υποψήφιων από την παράταξη της ΝΔ.

Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να μου λύσει την απορία ως προς το τι είδους έλεγχος διενεργείται για την επιλογή των υποψηφίων. Τι ελέγχεται; Η δημοτικότητα; Η περιουσία; Τα κονέ; Δεν υπάρχει κανείς που να ελέγχει τα ασυμβίβαστα;

Δεν βρέθηκε δηλαδή ένας άνθρωπος να δώσει μία λίστα στον κ. Πάτση και να του πει «για δες, εμπίπτεις σε κάποιο ασυμβίβαστο;» Απορώ πραγματικά…

Ποια είναι τα ασυμβίβαστα

Με βάση το Σύνταγμα (άρθρο 57) «τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία:

α) Αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα.

β) Απολαμβάνει ειδικών προνομίων.

γ) Κατέχει ή διαχειρίζεται ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό ή εκδίδει εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας.

δ) Ασκεί κατά παραχώρηση δημόσια υπηρεσία ή δημόσια επιχείρηση ή επιχείρηση κοινής ωφέλειας και

ε) Μισθώνει για εμπορικούς λόγους ακίνητα του Δημοσίου. Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής με το Δημόσιο εξομοιώνονται οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, τα άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα κρατικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και οι άλλες επιχειρήσεις τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος. Μέτοχος επιχείρησης που εμπίπτει στους περιορισμούς της παραγράφου αυτής είναι όποιος κατέχει ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου μεγαλύτερο του ένα τοις εκατό

Επίσης, από το 2016 υπάρχει μία έρμη διάταξη νόμου (άρθρο 8 του ν. 3213/2003, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί και ισχύει με το άρθρο τέταρτο παρ. 5 του ν. 4396/2016) που ορίζει ορθά κοφτά ότι «Στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους Υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους Υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, στους περιφερειάρχες και στους Δημάρχους απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπακαι μάλιστα η τυχόν παράβαση της παραπάνω διάταξης «τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».

Άρα όλα και όλα τα ασυμβίβαστα είναι έξι! Πόσο δύσκολο είναι κάποιος ελέγχων ή ελεγχόμενος να μάθει αν εμπίπτει σε ένα από αυτά τα έξι ασυμβίβαστα;

Ο κ. Πάτσης δήλωσε πρόσφατα ότι αγνοούσε την ύπαρξη ασυμβίβαστου ως προς τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή. Άρα εφόσον αυτός την αγνοούσε δεν βρέθηκε και κανείς να του το επισημάνει ή μας δουλεύουν όλοι συλλήβδην. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Όταν λοιπόν το 2019 ο κ. Πάτσης εξελέγη βουλευτής, υπέβαλε το πρώτο του πόθεν έσχες που αφορούσε τη χρήση 2018. Να σημειώσω ότι τα πόθεν έσχες των βουλευτών αναρτώνται δημόσια στην ιστοσελίδα https://www.vouliwatch.gr προς ενημέρωση των πολιτών και από εκεί έχουμε αντλήσει και τα στοιχεία που παρουσιάζουμε.

Με βάση το πρώτο αυτό πόθεν έσχες του 2018 ο κ. Πάτσης εμφάνιζε ότι είχε εισόδημα 34.700 ευρώ μαζί με τη σύζυγό του και από επιχειρηματική δραστηριότητα 12,94 ευρώ. Είχε μετοχές αξίας 94,04 ευρώ και καταθέσεις 3.339,73 και μηδενικό δανεισμό. Συμμετείχε σε 7 εταιρείες με συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 161.600 ευρώ.

Στο πόθεν έσχες αυτό αναφέρονται μεταξύ άλλων δύο εταιρείες. Η SIGHTGREEN LTD και η HORSELORD LTD. Οι εταιρείες αυτές είναι εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή.

Επιτροπή ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης που ελέγχει τα πόθεν έσχες των βουλευτών

Τα πόθεν έσχες των βουλευτών ελέγχονται από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (άρθρα 3, 3α και 3β του ν. 3213/2003).

Η Επιτροπή Ελέγχου έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει πλήρως τα πάσης φύσεως βιβλία, δηλώσεις, έγγραφα και λοιπά στοιχεία που της προσκομίζουν τα ελεγχόμενα πρόσωπα και οι υπόχρεοι, δύναται να λαμβάνει ένορκες ή ανωμοτί, κατά την κρίση της, καταθέσεις, στις περιπτώσεις που προβλέπεται επιβολή διοικητικών κυρώσεων, με την επιφύλαξη του άρθρου 212 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο θεωρείται αναγκαίο για τους ελέγχους αρμοδιότητάς της.

Η Επιτροπή εκδίδει αιτιολογημένα πορίσματα για τους ελέγχους που διενεργεί και σε περίπτωση διαπίστωσης τέλεσης ποινικών αδικημάτων τα διαβιβάζει στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Στις περιπτώσεις που συντρέχει λόγος έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα, η Επιτροπή διαβιβάζει το πόρισμα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 100 του Συντάγματος.

Η επιτροπή απαρτίζεται από τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, έναν αρεοπαγίτη, 2 συμβούλους της επικρατείας, τον σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, έναν βουλευτή της Κυβέρνησης και έναν βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όλα αυτά τα αρμόδια στελέχη, 11 στο αριθμό που πήραν στα χέρια τους μία δήλωση πόθεν έσχες ενός βουλευτή στην οποία αναγράφεται ότι είναι μέτοχος σε 2 εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή και δεν έκαναν τίποτα; Δεν αντιλήφθηκε κανείς τους ότι τελείται ποινικό αδίκημα; Δεν αντιλήφθηκε κανείς ότι συντρέχει λόγος έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα; Κανείς; Σοβαρά;

Δημοσιεύματα και καταγγελίες για το πόθεν έσχες του Ανδρ. Πάτση

Το Μάιο 2020 βγαίνει ένα δημοσίευμα του Documento https://www.documentonews.gr/article/andreas-patshs-diatrhto-to-pothen-esxes-toy-boyleyth-ths-nd/ και έχουν προηγηθεί και επώνυμες καταγγελίες στην επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής για τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του κ. Πάτση, αναφέροντας ότι στο πόθεν έσχες που υπέβαλε το 2019 δεν είχε δηλώσει έξι εταιρείες

1) ΠΛΑΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ

2) ALL4TOURISM – ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ – ΚΙΝΗΤΩΝ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

3) ALL4SEA – ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΚΑΦΩΝ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

4) LIQUIDATION SOLUTIONS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

5) ELITE EXECUTIVE TRANSPORTATION SERVICES ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.

6) Lyktos Participations.

Από τις 6 αυτές «ξεχασμένες» εταιρείες, δύο είναι αυτές που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η μία είναι η ELITE EXECUTIVE TRANSPORTATION SERVICES ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ. Στην εταιρεία αυτή, η οποία συστήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, μετέχει α) κατά ποσοστό 70% η εταιρεία ALL4TOURISM, η οποία κατά 50% ανήκει στην SIGHTGREEN LTD ιδιοκτησίας του κ. Πάτση και β) κατά ποσοστό 30% η STAGG (ΣΤΑΓΓ) ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΙΚΕ η οποία ανήκει στην σύζυγο του Υπουργού Δικαιοσύνης Μικροβιολόγου Τσιάρα κυρία Αγγελική Στεργιούλη. Ο μικροβιολόγος της καρδίας μας δήλωνε την εταιρεία STAGG στο πόθεν έσχες που υπέβαλε, αλλά δεν δήλωνε την ELITE EXECUTIVE TRANSPORTATION από το 2016, οπότε και συστήθηκε.

Κατά διαβολική σύμπτωση την ίδια εταιρεία ELITE EXECUTIVE TRANSPORTATION δεν είχε συμπεριλάβει στην δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλλε το 2019 ως βουλευτής πλέον και ο Ανδρέας Πάτσης.

Και οι δύο βουλευτής και υπουργός θυμήθηκαν να δηλώσουν την εταιρεία στην δήλωση πόθεν έσχες το 2020 μετά από τις καταγγελίες και τον έλεγχο από την Επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με το πόθεν έσχες του Υπουργού Δικαιοσύνης κυρίου Τσιάρα από το 2019 αλλά και προγενέστερα από το έτος 2015 που είχε εκλεγεί βουλευτής η σύζυγος του Αγγελική Στεργιούλη από το 2016 είναι μέτοχος κατά 90% στην εταιρεία STAGG ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και σε όλες τις δηλώσεις πόθεν έσχες του κυρίου Τσιάρα 2017-2018-2019-2020 δηλώνονται μόνο τα στοιχεία της ως άνω εταιρείας.

Δηλαδή, μια αλλοδαπή εταιρεία ιδιοκτησίας του μετέπειτα βουλευτή Ανδρέα Πάτση  και μια εγχώρια εταιρεία ιδιοκτησίας της συζύγου του Υπουργού Δικαιοσύνης συμμετέχουν σε μια εταιρεία στην ELITE EXECUTIVE TRANSPORTATION κατά 70%, η οποία δεν δηλώνεται μέχρι το 2020 ούτε από τον υπουργό ούτε από τον βουλευτή.

Μπορεί στην συνέχεια η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής να εξέλαβε την παράλειψη ως μη έχουσα σημασία αφού μάλιστα όπως δήλωσαν χθες Πέμπτη 27/10 «Κυβερνητικοί κύκλοι του Υπουργού Δικαιοσύνης» αλλά όχι ο ίδιος ο Υπουργός… από το 2020 η σύζυγος του αποχώρησε από το εταιρικό σχήμα του κυρίου Πάτση.

Όμως το 2020 ο Ανδρέας Πάτσης δηλώνει τις έξι εταιρείες που είχε ξεχάσει να δηλώσει το 2019 και συγχρόνως ο κύριος Τσιάρας στο πόθεν έσχες το 2020 δηλώνει για πρώτη φορά την εταιρεία ELITE EXECUTIVE TRANSPORTATION. Σύμπτωση

Η δεύτερη ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι η Lyktos Participations. Στην εταιρεία αυτή μετέχει η εταιρεία Horselord LTD (η οποία ανήκει κατά 100% στον Πάτση) κατά ποσοστό 7,75%. Με το τρόπο αυτό οι εταιρείες με έδρα την άλλοδαπή στις οποίες συμμετείχε παράνομα ο Ανδρέας Πάτσης όντας πλέον βουλευτής γίνονται τρεις και όλες είναι σε γνώση αν όχι της παράταξης αν μη τι άλλο της επιτροπής της Βουλής που ελέγχει τα περιουσιακά στοιχεία των βουλευτών.

Έλεγχος Επιτροπής της Βουλής: Ποιος έλεγχος;

Όπως προείπαμε στη δήλωση πόθεν έσχες που κάνει ο κ. Πάτσης το 2020 για τη χρήση 2019 συμπεριλαμβάνονται όλες οι «ξεχασμένες» εταιρείες. Η Επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Τώρα τι είδους αιτιολογημένο πόρισμα υπέβαλε η Επιτροπή τρέχα γύρευε. Ήρθε δηλαδή η επιτροπή και είπε στον κ. Πάτση. «Άκου να δεις Ανδρέα, εδώ λένε ότι δεν έχεις δηλώσει 7 εταιρείες, μεταξύ των οποίων μία με έδρα την αλλοδαπή. Γιατί δεν τις δήλωσες Ανδρέα παιδί μου;» Σοβαρά τώρα; Σοβαρά; Για ακόμα μία φορά 11 άνθρωποι που απαρτίζουν την επιτροπή δεν είδαν ότι βουλευτής μετέχει σε εταιρεία με έδρα την αλλοδαπή; Δεν είδαν ότι τελείται αδίκημα; Δεν είδαν ότι συντρέχει λόγος έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα; Και αρχειοθέτησαν την υπόθεση; Σοβαρά; Το ακόμα κωμικότερο είναι ότι στις εκθέσεις πεπραγμένων της η Επιτροπή αυτή αναφέρει ότι κατά το έτος 2020 κατόπιν καταγγελιών «εξετάστηκαν συνολικά οκτώ (8) υποθέσεις, οι οποίες μετά από διερεύνηση αποφασίστηκε να τεθούν στον Αρχείο» και ότι κατά το έτος 2021 κατόπιν καταγγελιών «εξετάστηκαν συνολικά δεκαεπτά (17) υποθέσεις οι οποίες μετά από διερεύνηση σε βάθος, αποφασίστηκε να τεθούν στο Αρχείο»!! Μιλάμε για έλεγχο απύθμενου βάθους…

Για να συνοψίσουμε ως εδώ. Η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής γνώριζε το 2019, το 2020 και το 2021 ότι βουλευτής μετέχει σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή και μετά από διερεύνηση σε βάθος (!) δεν έκανε τίποτα, και έρχεται τώρα το Γραφείο Προέδρου Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης να μας πει ο κύριος πρόεδρος Θανάσης Μπούρας ότι «ο έλεγχος είναι διαρκής και μπορεί να παρατείνεται κάθε φορά που προκύπτουν νεότερα στοιχεία»;

Τώρα σας προέκυψαν τα νεότερα στοιχεία; Τώρα που βγήκε το θέμα στα μανταλάκια; Τι δουλεύει τέλος πάντων σε αυτή τη Βουλή;

Για τη συμμετοχή του κ. Πάτση σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ. Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 10 ν. 3213/2003 ορίζεται ότι «1. Για τις αξιόποινες πράξεις που προβλέπονται στα  «άρθρα 6 έως 8»   των υπόχρεων προσώπων που αναφέρονται στις περιπτώσεις α` έως και στ` και ια` της παραγράφου 1 του άρθρου 1, με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 62, 85 και 86 παρ.1 και 2 του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής και του νόμου για την ποινική ευθύνη των Υπουργών, η ποινική δίωξη ασκείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών και ενεργείται ανάκριση στο εφετείο, ύστερα από παραγγελία του εισαγγελέα και ορισμό εφέτη ανακριτή από την ολομέλεια του οικείου εφετείου. Για την κατηγορία, εφόσον αυτή έχει χαρακτήρα κακουργήματος, αποφαίνεται το συμβούλιο των εφετών σε πρώτο και τελευταίο βαθμό.».

Συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο

Το έτερο σκέλος του patsisgate έγκειται στο ότι η δικηγορική εταιρεία ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ συνάπτει συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με το ελληνικό δημόσιο, γεγονός το οποίο ρητά με βάση το Σύνταγμα συνιστά ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του βουλευτή και οδηγεί σε έκπτωση του βουλευτικού αξιώματος. Συγκεκριμένα φαίνεται να συνάπτει συμβάσεις και να πληρώνεται απευθείας από τα ΕΛΤΑ και την 3η υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας.

Με βάση τα εντάλματα πληρωμής και τις εγκρίσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα ΔΙΑΥΓΕΙΑ τόσο τα ΕΛΤΑ όσο και η 3η ΥΠΕ Μακεδονίας καταβάλουν απευθείας χρήματα στη δικηγορική εταιρεία του κ. Πάτση. Η λίστα με τις συμβάσεις παρουσιάζεται στην ως άνω επίσημη ιστοσελίδα

Στην ιστοσελίδα ΔΙΑΥΓΕΙΑ έχουν αναρτηθεί όλα τα εντάλματα πληρωμής από τα ΕΛΤΑ και την 3η ΥΠΕ Μακεδονίας προς την δικηγορική εταιρεία του Πάτση.

Και έτσι για ακόμα μία φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με το αμείλικτο ερώτημα «τις πταίει;». Φταίει ο κ. Πάτσης; Φταίει η παράταξη; Φταίνε η επιτροπή; Πάντως αυτός που δεν φταίει είναι ο Κυριάκος, αφού σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου δεν γνώριζε… Το είπε και η Ντόρα, ότι ο Μητσοτάκης δεν γνώριζε…

Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά τα όμορφα. Εκτός και αν  κρατάνε στο σκοτάδι τον Πρωθυπουργό για να μην τον συγχύζουν… Τι να πω; Βέβαια ο κ. Οικονόμου είπε και ένα άλλο χαριτωμένο. Είπε ότι «Δεν μπορεί να είσαι πολιτικό πρόσωπο και να παίρνεις αναθέσεις που το Δημόσιο έχει συμμετοχή. Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο επαγγελματικό, οφείλεις όμως, ηθικά, μόνος σου, να βάζεις ένα όριο, αυτό είναι και το όριο της παράταξης: να μην παίρνεις δουλειές από φορείς που συμμετέχει το Δημόσιο. Ήταν κάτι που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό, οι εξηγήσεις που δόθηκαν δεν κρίθηκαν επαρκείς».

Μάλλον ο κύριος Οικονόμου πρέπει να διαβάσει εκ νέου το Σύνταγμα. Δεν γίνεται εκ της θέσεως του να δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα ασυμβίβαστο, όταν το Σύνταγμα το προβλέπει σαν πρώτο λόγο ασυμβίβαστου να μην μετέχει βουλευτής σε εταιρεία που συνάπτει συμβάσεις με το Δημόσιο.

Και τέλος η θεότητα Ντόρα πέταξε και αυτή το μπαλάκι στην εξέδρα και είπε ότι ο κ. Πάτσης «…μπορούσε να είναι στα ψηφοδέλτια, από την ώρα που θα σταματούσε κάθε είδους τέτοια δραστηριότητα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Θα μπορούσε να επιλέξει τη δόξα, για να το πω ωμά, και όχι τα χρήματα. Από την ώρα που αυτό δεν έγινε, ναι με καθυστέρηση, έχουν δίκιο αυτοί που μας κατηγορούν για αυτό…. Ξέφυγε στη ΝΔ να κάνει την έρευνα εγκαίρως…».

Συμπεράσματα…

Μάλλον τα τελικά συμπεράσματα απεικονίζονται στην τελευταία φράση της Ντόρας «ξέφυγε από την Νέα Δημοκρατία να κάνει την έρευνα εγκαίρως»  βέβαια η κρίση αυτή είναι πολύ μα πολύ επιεικής για όσους είχαν την ευθύνη του ελέγχου τόσο της υποψηφιότητας κάποιου βουλευτή όσο και τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των βουλευτών.

Βουβός, άβολος, μοιραίος…

Επίσης, ευθύνες έχουν και κάποιοι που γνώριζαν τι συμβαίνει αλλά παρέμειναν αδρανείς πιστεύοντας  ότι ο κ. Πάτσης θα συμμορφωθεί με τις υποδείξεις. Λάθος μέγα γιατί ο κ. Πάτσης δεν θα άφηνε μια νόμιμη επιχείρηση με δραστηριότητα στα κόκκινα δάνεια, γιατί όσο και αν η εκμετάλλευση των κόκκινων δανείων είναι «ανήθικη» δεν είναι όμως παράνομη. Επίσης, ευθύνη υπάρχει στον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για την αδράνεια του να παρέμβει αφού γνώριζε ότι η εταιρεία της συζύγου του STAGG μαζί με την εξωγχώρια εταιρεία SIGHTGREEN LTD του Ανδρέα Πάτση συμμετείχαν στην εταιρεία ELITE EXECUTIVE TRANSPORTATION,  και συνεργάζονταν τουλάχιστον μέχρι το 2020, οπότε και δηλώνει ο κ. Τσιάρας ότι η εταιρεία της συζύγου του αποχώρησε.

Κατά συνέπεια, γνώριζε ο  κ. Τσιάρας ότι  ο κ. Πάτσης και διατηρούσε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή και συνεπώς παράνομα διατηρούσε την ιδιότητα του βουλευτή. Μάλλον ο υπουργός ξεχάστηκε όπως ξεχάστηκε να κινηθεί στο θέμα της σκευωρίας NOVARTIS όπου αντι να θέσει σε αργία την τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στην οποία αν και είχε ασκηθεί κακουργηματική και πλημμεληματική δίωξη ανέβαινε στο έδρανο και δίκαζε…

Όπως και στην περίπτωση NOVARTIS έτσι και στην περίπτωση Πάτση με την στάση του ο Υπουργός Δικαιοσύνης επανέφερε στην μνήμη μας την ιστορική ρήση του Κώστα Βάρναλη «Βουβός, άβουλος, μοιραίος»

Όταν ο Αλέξης ξέχασε τον Νίκο

Όπως ήταν φυσικό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε μια μονάδα στα γκάλοπ για τις υποκλοπές προσπάθησε να σηκώσει σκόνη στο θέμα κ. Πάτση. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας στο ΣΚΑΙ έκανε λόγο για γαλάζιες ακρίδες τουλάχιστον η Νέα Δημοκρατία έστω και με καθυστέρηση διέγραψε τον κ. Πάτση αφού η συμμετοχή του σε εξωγχώριες εταιρείες είναι παράνομη για πρόσωπο που διατηρεί την ιδιότητα του βουλευτή.

Ο Αλέξης όμως δεν μας είπε κατά πόσο ήταν νόμιμη και ηθική η συμπεριφορά και η δραστηριότητα ενός υπουργού του, του Νίκου Παππά στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Και αυτό γιατί ήδη για τις παράνομες πρακτικές του κάθεται στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου, για δε το ηθικό σκέλος θα πρέπει να ερωτηθούν οι άλλοι επιχειρηματίες που θα έπρεπε να βάλουν ζεστό χρήμα και όχι βοσκοτόπια.

(*) Η «Άγρια Μέλισσα» είναι δικηγόρος, αρθρογράφος

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα