Πέθανε ο σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν

Σε ηλικία 86 ετών, μια από τις σπουδαιότερες μορφές του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο Τσέχος σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν, έφυγε από τη ζωή.

Όπως δήλωσε η σύζυγός του Μαρτίνα, ο διάσημος δημιουργός της μεγάλης οθόνης «έφυγε ήσυχα, έχοντας γύρω του την οικογένειά του και τους πιο στενούς φίλους του».

Ο Ζαν Τόμας Φόρμαν όπως ήταν το πραγματικό όνομά του γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1932 στην πρώην Τσεχοσλοβακία, στην πόλη Κασλάβ.

Έχασε τους γονείς του στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ και Άουσβιτς. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Φόρμαν έζησε σε σπίτια συγγενών του και αργότερα ανακάλυψε ότι ο βιολογικός του πατέρας ήταν ένας Εβραίος αρχιτέκτονας επιζών των ναζιστικών στρατοπέδων.

Ο Μίλος Φόρμαν ήταν -και θα παραμείνει- ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου κύματος του τσεχοσλοβάκικου κινηματογράφου που εκφράστηκαν κατά του καθεστώτος της πρώην Τσεχοσλοβακίας.

Εμβληματικές  οι ταινίες που γύρισε τη δεκαετία του ’60 όπως το «Οι Έρωτες Μιας Ξανθιάς» (1964) και το «Φωτιά… πυροσβέστες», ενώ για τις κλασσικές «Στη Φωλιά του Κούκου» και «Αμαντέους» βραβεύτηκε αντίστοιχα με Όσκαρ σκηνοθεσίας.

 

Διαβάστε επίσης