ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Το «παρακάλι» του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ, ο φόβος να «ντυθεί» Ρωσία η Σερβία και ο καλοθελητής Ερντογάν

Οι Κοσοβάροι φοβούνται ότι θα γίνουν η επόμενη "Ουκρανία" κι ο Σουλτάνος της Άγκυρας "πουλάει" διπλωματική εκδούλευση

Τζακ-ποτ έπιασαν όσοι είχαν προβλέψει ότι το απονενοημένο διάβημα της Μόσχας στην Ουκρανία θα δημιουργούσε σοβαρούς κλυδωνισμούς στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και αυτό με τη σειρά του θα αύξανε τη… ζήτηση είτε για νέες συμμαχίες είτε για αναβάθμιση εξοπλισμού.

Το δεύτερο αποδείχτηκε περίτρανα με την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να σπάσει το ταμπού του επανεξοπλισμού της χώρας με ένα πρόγραμμα-μαμούθ της τάξης των 100 δισ. ευρώ. Το πρώτο επιβεβαιώνεται από την πρεμούρα του Κοσόβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Πιο ξεκάθαρη δεν θα μπορούσαν να κάνουν την πρόθεσή τους τόσο η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι, όσο και ο πρωθυπουργός, Άλμπιν Κούρτι, που στα μέσα της εβδομάδας εξέφρασαν την κοινή πεποίθησή τους ότι η ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία είναι μονόδρομος για την αποτροπή ενός ανάλογου πολεμικού σεναρίου στα Βαλκάνια, «δείχνοντας» μάλιστα ως επόμενο δυνητικό θύτη τη Σερβία.

«Τα Βαλκάνια», είπε χαρακτηριστικά ο Κούρτι μιλώντας σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, «δεν έχουν ανοσία στις επιπτώσεις από την κατάσταση στην Ουκρανία, γιατί εδώ έχουμε μια χώρα που δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία δεν συντάχθηκε με την ΕΕ για να καταδικάσει τη ρωσική κατοχή, και αυτή είναι η Σερβία, ο γείτονάς μας», θυμίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς που έχει το Βελιγράδι με τη Μόσχα.

Αυτό που υπό προϋποθέσεις θα έπρεπε να ανησυχεί την Ελλάδα είναι η διαμεσολάβηση της Άγκυρας στο θέμα του Κοσσόβου, δεδομένου ότι στην προ ημερών επίσκεψή της στην Τουρκία η Κοσοβάρα πρόεδρος Οσμάνι ζήτησε τη βοήθεια του ομολόγου της Ταγίπ Ερντογάν, με τον σουλτάνο να υπόσχεται ότι «όπως βοηθήσαμε στη διαδικασία αναγνώρισης της ανεξαρτησίας, το ίδιο θα κάνουμε και στη διαδικασία ένταξης του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην Πρίστινα έχουν πάρει τόσο ζεστά το θέμα της ένταξής τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία που εδώ και μερικά 24ωρα στις ιστοσελίδες υπουργείων του Κοσόβου, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φιγουράρουν διαφημιστικά banners με τo μότο «Το Κόσοβο στο ΝΑΤΟ».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα