Πολλές οι χαρές, μικρό το καλάθι

Μικρό καλάθι κρατούν στην κυβέρνηση όσον αφορά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά την προσπάθεια να την «πουλήσουν» ως επιστροφή στην ανάπτυξη. Ο σύγχρονος τσάρος άλλωστε έφτασε στην Αθήνα με δική του ατζέντα, πολιτική και οικονομική.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Επιστροφή στην Αθήνα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν εννέα χρόνια μετά το ραντεβού του με τον Κώστα Καραμανλή. Μόνο που πλέον επισκέπτεται μια χώρα που πλήττεται από την κρίση, μια χώρα της Ε.Ε. με την οποία βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο, μια χώρα στην οποία έχει αποσαφηνίσει ότι για βοήθεια θα πρέπει να στρέφεται στις Βρυξέλλες. Και οι προθέσεις του Ρώσου Προέδρου απέχουν πολύ από τα ευφάνταστα σενάρια που κυκλοφόρησαν.

Αυτό το έκανε σαφές ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ζήτησε από τους υπουργούς του να εκπονήσουν προτάσεις για να παραταθεί έως το τέλος του 2017 η απαγόρευση εισαγωγών τροφίμων που έχει επιβληθεί από τη Μόσχα. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Προέδρου του, ο οποίος με άρθρο του ούτε λίγο ούτε πολύ ξεκαθάρισε πως τουλάχιστον στον αγροτικό τομέα συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει λόγω της κακής Ε.Ε.

Η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές φρέσκων προϊόντων τροφίμων από πολλές δυτικές χώρες το 2014, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας και της υποστήριξης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Το 2015, η Ρωσία επεξέτεινε τις κυρώσεις αυτές ώστε να περιλάβουν και την Τουρκία. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε από την Ιαπωνία, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας.

Πίσω στην Αθήνα και σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη Πούτιν δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος. Παρ’ όλα αυτά υπογράφηκαν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών.

Η ατζέντα των συμφωνιών   
Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, επικεντρώθηκε:
α) Στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός).
β) Στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας και ΝΑΤΟ – Ρωσίας.
γ) Τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η υπογραφή Πολιτικής Διακήρυξης για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Τον Ρώσο Πρόεδρο συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Επιπλέον, στην αποστολή θα συμμετέχουν δεκάδες επιχειρηματίες.

Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, οι δύο πλευρές σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, υπέγραψαν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:

# Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
# Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία).
# Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.
# Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων: Enterprise Greece – Invest in Russia, ΕΛ.ΠΕ. – Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων και Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα