Πόσο εύκολα μπορεί να κλείσει το χάσμα μέχρι το Eurogroup;

Με το χάσμα ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους «θεσμούς» να παραμένει, μοιραία το Eurogroup της 22ας Απριλίου τέθηκε πλέον και επισήμως ως νέο ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι πλέον απαισιόδοξοι εκτιμούν πως ακόμη και τότε είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει τελική συμφωνία, αλλά… ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε αυτά που ζητάει το ΔΝΤ και αυτά μπορεί να δώσει η Αθήνα. Το Ταμείο επιμένει πως το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή τα μέτρα που απαιτούνται για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, δεν είναι 6 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά η Κομισιόν, αλλά τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι ακόμη λιγότερα, περί τα 5 δισ., καθώς τα φορολογικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί το 2015 θα αποδώσουν περισσότερα απ’ όσο εκτιμάτο λόγω της μεγέθυνσης της οικονομίας. Το πρόβλημα είναι ότι προς το παρόν, η Αθήνα δεν έχει κατορθώσει να βρει ούτε τα 6 δισ. της Κομισιόν, αλλά ούτε και τα 5 δισ. των δικών της υπολογισμών. Ακόμη χειρότερα, ενώ η Κομισιόν λέει περίπου «μέτρα να ‘ναι κι ό,τι να ’ναι», αρκεί να καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό, το ΔΝΤ διαφωνεί με το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων της κυβέρνησης.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ασφαλιστικό, από το οποίο αναζητείται δημοσιονομικό όφελος 1% του ΑΕΠ. Όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η πρόταση Κατρούγκαλου αποδίδει περίπου αυτό το ποσό, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει το ασφαλιστικό σύστημα αναδιανεμητικό, το ΔΝΤ σπρώχνει προς μια κατεύθυνση πιο κεφαλαιοποιητική. Έτσι, απορρίπτει την αύξηση των εισφορών και ζητάει μικρότερη εθνική σύνταξη και συνολικά μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν λιγότερα χρόνια ασφάλισης.

«Τι τους ενδιαφέρει πώς θα είναι το ασφαλιστικό, αφού πιάνουμε τον στόχο; Επιτέλους, είμαστε μια κυβέρνηση της Αριστεράς», σχολίαζαν χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου, μη κρύβοντας την αγωνία του για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Στο φορολογικό, επίσης, όπου η εικόνα που μεταδίδει η κυβέρνηση είναι πως ουσιαστικά το θέμα έχει ήδη κλείσει, ενώ η Κομισιόν έχει συμφωνήσει, το ΔΝΤ εξακολουθεί να διατυπώνει επιφυλάξεις.

Τέλος, στο θέμα των «κόκκινων» δανείων δεν υπάρχει καμία προσέγγιση, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των αποκρατικοποιήσεων μένει ανοικτό το ποια περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου θα ενταχθούν σε αυτό, με την τρόικα εν συνόλω να ζητά το μέγιστο, καθώς οι αποκρατικοποιήσεις μειώνουν το χρέος και συνεπώς παίζουν σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητά του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα