Προειδοποίηση Λαγκάρντ για τον εμπορικό προστατευτισμό

Νέο καμπανάκι κινδύνου χτύπησε η Κριστίν Λαγκάρντ για τον εμπορικό προστατευτισμό. Σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι το Ταμείο παραμένει αισιόδοξο για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι κίνδυνοι παραμένουν από τα προβλήματα στον δημοσιονομικό τομέα των οικονομιών, αλλά και τα αυξανόμενα επιτόκια.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι οι προτεραιότητες της παγκόσμιας οικονομίας είναι η αποφυγή του εμπορικού προστατευτισμού, η λήψη μέτρων προστασίας κατά των οικονομικών κινδύνων, αλλά και η επιδίωξη της μακροπόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Αναφερόμενη στη σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως «η ιστορία δείχνει ότι οι περιορισμοί στις εισαγωγές βλάπτουν τους πάντες, ιδιαίτερα τους φτωχότερους καταναλωτές».

«Όχι μόνο οδηγούν σε ακριβότερα προϊόντα και πιο περιορισμένες επιλογές, αλλά εμποδίζουν επίσης το εμπόριο να διαδραματίσει τον ουσιαστικό ρόλο του στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και στη διάδοση των νέων τεχνολογιών».

Τόνισε παράλληλα ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των παγκόσμιων ανισορροπιών είναι η χρήση δημοσιονομικών εργαλείων ή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και προειδοποίησε πως οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κινδυνεύουν να διαρραγούν, κάτι που θα ήταν «αδικαιολόγητη αποτυχία».

Διαβάστε επίσης