ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Ο Κυριάκος τις αναβάλλει, ο Αλέξης τις ξορκίζει

Εδώ και δεκαπέντε περίπου ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας, για να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να ρίξει στο τραπέζι το τελευταίο του χαρτί. Να τονώσει το ηθικό του ξεπεσμένου στρατεύματός του με το να δείξει ότι είναι ατρόμητος, στοχεύοντας τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές, «έστω και με μία ψήφο διαφορά», όπως επαναλαμβάνει χαρακτηριστικά.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Φυσικά, όλοι κατανοούμε ότι όποιος αναζητεί νίκη με μία ψήφο διαφορά, γνωρίζει ότι χάνει πανηγυρικά και απλά δίνει τη μάχη του για να μειώσει την έκταση της ήττας. Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας για να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος επανέφερε στον δημόσιο λόγο τη δημιουργική ασάφεια που είχε μάθει από τον Γιάνη Βαρουφάκη και ζητάει εκλογές, χωρίς να τις… ζητάει! Επί της ουσίας τις ξορκίζει, όπως οι Σαμάνοι ιερείς στα βάθη της Ασίας.

Και για όσους δεν γνωρίζουν, ο «Τεγκερισμός» (Tengerism) είναι η Σιβηριανή και Μογγολική λατρεία των Πνευμάτων (Τέγκερ), αποτελεί δε τον πυρήνα μίας πίστεως την οποία διακονούν οι Σαμάνοι ιερείς της. Εξ αυτών των ιερέων της η συγκεκριμένη πίστη καθιερώθηκε ως «Σαμανισμός» αντί «Τεγκερισμός», όπως θα έπρεπε να αναφέρεται σωστότερα. O «Τεγκερισμός», λοιπόν, αποτελεί μια αρχέγονη πρακτική λατρείας του πατέρα Ουρανού, της μητέρας Γης και των προγονικών Πνευμάτων, η επικοινωνία με τα οποία αντλεί δύναμη αρωγό για τους πιστούς οι οποίοι καταφεύγουν σ’ αυτά εδώ και 6.000 χρόνια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας είναι βέβαιο (τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε) ότι δεν απευθύνονται σε Σαμάνους ιερείς για να μαθαίνουν τα μελλούμενα. Μορφωμένοι άνθρωποι είναι, εταιρείες δημοσκοπήσεων υπάρχουν, οπότε είναι σε θέση να κάνουν τον προγραμματισμό τους, να σχεδιάσουν τις επόμενες πολιτικές κινήσεις τους και να προβλέψουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια το αποτέλεσμα των εκλογών.

Κι επειδή οι δημοσκοπήσεις είναι στην κυριολεξία τραγικές για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ποίησε την ανάγκη φιλοτιμία και ζητάει εκλογές χωρίς να τις ζητάει, μπας και αποφύγει το μοιραίο. Και όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες από το Μαξίμου μάλλον τα καταφέρνει, καθώς το 4ο κύμα της πανδημίας και η μετάλλαξη «Δ» του κορωνοϊού έβγαλε (προσωρινά;) την υπόθεση εργασία με τον τίτλο «πρόωρες εκλογές» από το τραπέζι συσκέψεων του Μαξίμου. Μάλιστα, από το Μαξίμου διαρρέουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολλάκις έχει πει στους συνεργάτες του πως δεν υπάρχει περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Σενάρια για το φθινόπωρο του 2022

Κάποιοι συνομιλητές του πρωθυπουργού εκτιμούν πως ο χρόνος που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να πάει σε εκλογές είναι το φθινόπωρο του 2022, καθώς όπως αναφέρουν όλο και περισσότεροι επιστήμονες σε όλον τον πλανήτη (στη χώρας μας ο Νίκος Σύψας) τονίζουν πως με την πανδημία θα έχουμε ξεμπερδέψει το καλοκαίρι τού 2022. Συν τοις άλλοις, μέχρι το φθινόπωρο του 2022 θα έχει επέλθει η κανονικότητα στη ζωή μας και –το σημαντικότερο– θα έχουν εισρεύσει σημαντικά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία τής Ε.Ε., και με βάση τις προβλέψεις η οικονομία θα τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς προς την ανάπτυξη. Οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει να απευθυνθεί στους πολίτες, να εξηγήσει τα δύσκολα χρόνια που πέρασε η χώρα, να υπενθυμίσει πως κράτησε η κυβέρνησή του όρθια την κοινωνία και να ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης του λαού για άλλη μία τετραετία.

Το δεύτερο σενάριο που έχει συζητηθεί είναι αυτό που προβλέπει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την άνοιξη του 2022. Όπου και πάλι θα έχει φανεί φως στο τούνελ της πανδημίας (με βάση τις προβλέψεις των επιστημόνων), ενώ και το τρένο της οικονομίας θα έχει μπει για τα καλά στις ράγες της ανάπτυξης.

Και στο Μαξίμου έχουν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, διαβάζοντας όλες τις δημοσκοπήσεις. Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαμφισβήτητη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στη δημοσκόπηση της Prorata, για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», η Ν.Δ. προηγείται κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Όμως ακόμη και στα αρνητικά για την κυβέρνηση στοιχεία, όπως η αύξηση της δυσαρέσκειας για τη διαχείριση της κρίσης, έρχεται η αυξημένη δυσαρέσκεια και για την αντιπολίτευση δίνοντας αέρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Διότι στο τέλος της ημέρας ακόμη και οι δυσαρεστημένοι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν αναλογίζονται πως μπορεί να επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας, φοβούμενοι τι θα συμβεί δίνουν συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για τα λάθη της.

Δεν υπάρχει άλλος

Σήμερα, στο μέσο της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας, και εν μέσω «σεισμών, λιμών και καταποντισμών» φαίνεται πως δεν κουνιέται φύλλο στις διαθέσεις των πολιτών, όπως φανερώνουν όλες οι μετρήσεις. Και σίγουρα αυτό που δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δεν είναι επειδή τα έχει κάνει όλα καλά η Ν.Δ., αλλά διότι οι πολίτες δεν βλέπουν κάποιον άλλο που θα μπορούσαν να εμπιστευθούν για να τους οδηγήσει στη Γη της Επαγγελίας.

Αυτή η κατάσταση της σταθερής δημοσκοπικής υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας που είναι καθολική (δεν αφορά μόνον την πρόθεση ψήφου, αλλά και τα παράπλευρα ερωτήματα) αναπαράγει την γκρίνια μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξωθεί την ηγεσία του να καταφεύγει σε παρωχημένες πολιτικές συμπεριφορές, υποσχόμενη και πάλι τα πάντα στους πάντες. Μέχρι και αυτοκινητόδρομο άνευ διοδίων υποσχέθηκε στους Κρητικούς ο Αλέξης Τσίπρας. Ταυτόχρονα, επιτρέπει στην κυβέρνηση να βγάλει από το συρτάρι τη μάσκα της αλαζονείας και να πέφτει σε σφάλματα. Κυβέρνηση χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση πολύ εύκολα μπορεί να παρασυρθεί από τα συμπτώματα αλαζονείας και κυρίως με το να επαναπαυθούν υπουργοί και κυβερνητικοί παράγοντες, με συνέπεια να μην παράγουν έργο.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, στο Μαξίμου έχουν θυμηθεί την ατάκα του άφθαστου Θανάση Βέγγου, το «μουλάρι ο Αστραχάν» μετά από ένα στραπάτσο στον ιππόδρομο στην ταινία «Σχολή για σωφερίνες» του 1964. Και με βάση τις δημοσκοπήσεις σίγουρα τον ρόλο του Αστραχάν στο πολιτικό μας σύστημα δεν τον έχει ο κ. Μητσοτάκης. Βέβαια ο πολιτικός χρόνος ενίοτε είναι πυκνός σε εξελίξεις και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το οτιδήποτε. Ειδικά όσο οι αναλύσεις των δημοσκόπων μοιάζουν με τις ατάκες που είχαν ακουστεί στη συγκεκριμένη ταινία, όταν ο αείμνηστος Βέγγος έκανε γκάλοπ από τους ειδικούς του ιπποδρόμου για τον Αστραχάν, που ήθελε να ποντάρει. Και είχε ακούσει τα «μουλάρι», «χελώνα», μέχρι κι «ελέφαντα» είχαν χαρακτηρίσει το άλογο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα