“Η Ιταλία μπορεί να γίνει η επόμενη Ελλάδα, αλλά πολύ χειρότερα”

Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία που έχει ταρακουνήσει ολόκληρη την Ευρώπη επικεντρώνεται το CNBC, που τονίζει ότι ” θα μπορούσε να γίνει η επόμενη Ελλάδα αλλά χειρότερα”.

«Η ιταλική κρίση χρέους θα μπορούσε να ταράξει τα θεμέλια του ευρώ, αφού σε σύγκριση με την ελληνική περίπτωση, οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι και θα μπορούσε να αποφέρει σοβαρότατο πλήγμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Όπως υποστηρίζει το αμερικανικό δίκτυο «σχεδόν μια δεκαετία μετά την παρατεταμένη ελληνική κρίση χρέους που τρόμαξε τις παγκόσμιες αγορές, ένας νέος γύρος πολιτικών αναταράξεων αναβιώνει τους φόβους για την τύχη του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και του ενιαίου νομίσματος».

«Η οικονομία της Ιταλίας είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Ελλάδας, η κρίση χρέους της οποίας τάραξε τα θεμέλια της περιοχής του ευρώ», έγραψε σε πρόσφατη ανάρτηση σε blog ο Ντέσμοντ Λάχμαν από το American Enterprise Institute.

«Το ενιαίο νόμισμα είναι απίθανο να επιβιώσει με τη σημερινή μορφή του αν η Ιταλία αναγκαστεί να βγει από αυτόν τον νομισματικό διακανονισμό.

Η οικονομία της Ιταλίας αντιμετωπίζει προβλήματα από τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης με ένα χρέος που «ανταγωνίζεται» τον βαρύ δανεισμό της Ελλάδας, ο οποίος ανάγκασε την χώρα να προχωρήσει σε τεράστιες περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες και οδήγησε τη χώρα σε βαθιά ύφεση.

Η ιταλική κρίση χρέους αποτελεί κεντρικό θέμα της συνεχιζόμενης πολιτικής αστάθειας, καθώς πολλές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να βρουν λύση».

«Η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας προειδοποίησε χθες πως η χώρα απέχει μόνο «μερικά μικρά βήματα» από το να χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς οι χρηματαγορές υπέστησαν το μεγαλύτερο «ξεπούλημα» των τελευταίων πολλών ετών λόγω των ανησυχιών πως οι νέες εκλογές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ψήφο για την συμμετοχή της Ιταλίας στο ευρώ».

«Οι αντιδράσεις για την ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης», υποστηρίζει χαρακτηριστικά το δίκτυο CNBC, έρχονται την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου δεν τα έχουν ακόμα «βρει» στους όρους για την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Μια παρόμοια κίνηση από την Ιταλία θα επέφερε ένα δυνητικά θανάσιμο πλήγμα στην πολιτική και οικονομική ένωση που «μετρά» 25 χρόνια.

Πιέζουν για εκλογές στις 29 Ιουλίου

Eν τω μεταξύ, στην διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 29 Ιουλίου πιέζουν τα κυρίαρχα κόμματα των εκλογών της 4ης Μαρτίου, το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι τον οποίο διόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μετά το καλοκαίρι, απέτυχε να τύχει κοινοβουλευτικής στήριξης ούτε στο πρόσωπό του, ούτε στο σχηματισμό κυβέρνησης, από οποιοδήποτε από τα σημαντικά κόμματα, επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Κοταρέλι συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο Ματαρέλα, με τον οποίο είχε μία σύντομη, άτυπη συνομιλία, σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας.Σαφές προβάδισμα των Πέντε Αστέρων δείχνει νέα δημοσκόπηση

Σαφές προβάδισμα του Κινήματος Πέντε Αστέρων

Τέλος, μία νέα δημοσκόπηση της IPSOS για την εφημερίδα Corriere della Sera δείχνει, ότι αυτό που φοβούνται οι αγορές για ενίσχυση των αντισυστημικών κομμάτων, επιβεβαιώνεται, με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και την Λέγκα του Βορρά να εξασφαλίζουν από κοινού μία ακόμη πιο άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε σύγκριση με αυτήν που είχαν στις εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει ένα σαφές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του, διατηρώντας το ποσοστό του 32,6% που έλαβε στις εκλογές της 4ης Μαρτίου. Την ίδια ώρα η Λέγκα του Βορρά που είναι ο κύριος εκφραστής της άποψης ότι η Ιταλία πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη, αυξάνει κατά πολύ το ποσοστό του, το οποίο σύμφωνα με την δημοσκόπηση προσεγγίζει το 25% από 17% που έλαβε στις 4 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα