Ρίχνει στη μάχη το… ΠΑΣΟΚ

Για ποιους λόγους ο Νίκος Ανδρουλάκης ενεργοποίησε το εσωκομματικό δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος του ΚΙΝΑΛ

Το εσωκομματικό δημοψήφισμα για την επιστροφή του ονόματος ΠΑΣΟΚ που ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Πάτρα προ ολίγων ημερών ήταν η απάντηση του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ στην πίεση που του ασκούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έχοντας στην φαρέτρα τους 270.000 ψηφοφόρους που έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στο εσωκομματικό δημοψήφισμα της 8ης Μαΐου, όπου θα εκλεγούν και οι διοικήσεις των νομαρχιακών επιτροπών, αλλά και οι σύνεδροι για το Συνέδριο 20-22 του ίδιου μήνα, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιθυμεί να δώσει νέα ώθηση στην ανάκαμψη του κόμματος του.

Η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη για το δημοψήφισμα της 8ης Μαΐου έχει τριπλό στόχο. Αφενός μεν να κινητοποιήσει τουλάχιστον το 70% των 270.000 ψηφοφόρων του Δεκεμβρίου, δηλαδή περί των 190.000 μελών, κάνοντας επίδειξη δύναμης έναντι της αντίστοιχης ψηφοφορίας που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα και των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Εξάλλου στην αντίστοιχη ψηφοφορία του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και εάν αποφασίσουν να μετάσχουν όλα τα μέλη του κόμματος θα μιλάμε για 61.000 μέλη.

Ο δεύτερος στόχος είναι να κρατήσει εντός του σχήματος όλους όσοι προέρχονται από την παλιά ΔΗΜ.ΑΡ., το Ποτάμι, τις Κινήσεις για την Σοσιαλδημοκρατία και τους άλλους μικρότερους σχηματισμούς, οι οποίοι παρουσιάζουν μία δυσανεξία με το όνομα ΠΑΣΟΚ. Όταν, όμως υπάρξει μία επιλογή –επιστροφή του ΠΑΣΟΚ με ευρύτατη πλειοψηφία από τη βάση, τότε κι αυτοί θα παραμείνουν έχοντας τον δικό τους διακριτό ρόλο. Εξάλλου ας μην λησμονούμε ότι λίγα 24ωρα μετά τον θάνατο της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά επέστρεψε στην προμετωπίδα της Χαριλάου Τρικούπη το όνομα ΠΑΣΟΚ με δόξα και τιμή. Εξάλλου το όνομα που θα προταθεί το «ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής (κόκκινο με πολύ μικρότερα γράμματα)-Δημοκρατική Παράταξη (επίσης πράσινο αλλά με μικρά γράμματα)» έχει πολλούς συμβολισμούς. Κατ’ αρχάς παραπέμπει σε ένα σχήμα με το οποίο είχε κατέλθει το κόμμα στις εθνικές εκλογές του 1989, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε έλθει σε συμφωνία με τον Γεράσιμο Αρσένη (που είχε διαραφεί), τον Αντώνη Μπριλλάκη (προερχόμενο από το ΚΚΕ Εσωτερικού και την ΕΑΡ), τον Ιωάννη Μπούτο(από τη Νέα Δημοκρατία) και άλλους δημιουργώντας το «ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Στο θυμικό των παλιών ψηφοφόρων

Με το «ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Παράταξη», που προτείνει η ηγεσία υπό το Νίκο Ανδρουλάκη θέλει να χτυπήσει και στο θυμικό όλων όσοι απομακρύνθηκαν από το κόμμα από το 2012. Μάλιστα κάποιοι εκ των συνεργατών εκτιμούν πως εάν η επιλογή των μελών για επιστροφή του ονόματος ΠΑΣΟΚ γίνει με μεγαλύτερο ποσοστό από το 75-80%, τότε θα επηρεαστούν και αρκετοί ψηφοφόροι που τώρα κινούνται σε άλλα κόμματα, αλλά ακόμη διατηρούν τις καλές αναμνήσεις από το ΠΑΣΟΚ.

Και φυσικά ο τρίτος στόχος του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι με το εσωκομματικό δημοψήφισμα ξεφεύγει από την πίεση που του ασκούν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης έχοντας κι επισήμως το όνομα ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης πάει σε ένα πανηγυρικό Συνέδριο, όπου δεν θα υπάρχουν αντιπαραθέσεις σε αντίθεση με τα όσα συμβούν στο αντίστοιχο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως είναι αναμενόμενο, λόγω του δημοψηφίσματος, αλλά και του πανηγυρικού συνεδρίου με την συμμετοχή και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και άλλων Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ακυρώνει την όποια δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ από την διαδικασία εκλογής του Τσίπρα και μπορεί να πάρει και νέα δημοσκοπική ώθηση.

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό με την απόφαση για το εσωκομματικό δημοψήφισμα της 8ης Μαΐου ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό γεγονός, όπου θα πρωταγωνιστεί το κόμματου. Και μόνο η εικόνα να υπάρχουν ουρές έξω από διάφορα εκλογικά κέντρα για το όνομα ΠΑΣΟΚ δημιουργεί ένα δεδομένο πολιτικό θόρυβο, στον οποίο ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να απαντήσει. Και αυτό διότι το νέο ΠΑΣΟΚ θα έχει πολλά παλιά μέλη, αλλά και πολύ νεώτερα. Κι επίσης δεν θα υπάρχουν στη νέα εποχή του ΠΑΣΟΚ οι δύο πρώην γραμματείς Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, που μετοίκησαν στον ΣΥΡΙΖΑ κι επί των ημερών του δημιουργήθηκαν τα υπέρογκα χρέη του ιστορικού κόμματος.

Με μία μεγάλη συμμετοχή του κόσμου είναι ικανή να ενισχύσει το μήνυμα της αναγέννησης του κόμματος, της επανασύνδεσής του με την κοινωνία, αλλά και της ριζικής ανανέωσης του, καθώς στις νέες οργανώσεις αναμένεται να εκλεγούν πολλά νέα πρόσωπα, νεαρής ηλικίας. Μια μεγάλη συμμετοχή στην διαδικασία της 8ης Μαΐου, θα βάλει εκ των πραγμάτων ψηλά τον πήχη και στον ΣΥΡΙΖΑ που την ίδια μέρα εκλέγει τα μέλη της κεντρικής του επιτροπής από τη βάση. Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Και ήδη, όπως λέγεται,  υπάρχει επικοινωνιακό πλεονέκτημα για τη Χαριλάου Τρικούπη. Η συζήτηση εκείνη την ημέρα μάλλον θα αφορά την, όπως λέγεται, «την επικύρωση από χιλιάδες κόσμου της επιστροφής του ΠΑΣΟΚ» και όχι  την εκλογή των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Αιχμές για Καμένο

Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένει ότι  θα αντιμετωπίσει μία ιδιαίτερη πίεση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισε να απαντήσει στις αιχμές του Τσίπρα, υπενθυμίζοντας στους πολίτες τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Καμμένο. Και ειδικά το όνομα Καμμένος προκαλεί τους ΠΑΣΟΚους, καθώς ο πρώην συνέταιρος του Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο καταδικάστηκε τελεσίδικα για δυσφήμηση του αδερφού του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντρίκου, (έλεγε πως ο ΓΑΠ χρεοκόπησε τη χώρα για να εισπράξει τα ασφάλιστρα κινδύνου η εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν), αλλά είχε χαρακτηρίσει τον Ανδρέα Παπανδρέου αρχηγό της 17Ν σε βιβλίο στις αρχές του της δεκαετίας του 90. Γι’ αυτό το λόγο και είπε ο κ. Ανδρουλάκης το «μαθήματα προοδευτικότητας δεν δέχομαι από τον συνέταιρο του Καμμένου».  Όπως επίσης και η αιχμή «το να μπαίνουμε, όμως, σε μία ρητορεία άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, το θεωρώ παλαιοκομματισμό και είναι λογικό αυτό για τον κ. Τσίπρα, γιατί είναι ο αρχαιότερος πολιτικός αρχηγός του σημερινού πολιτικού συστήματος. Συνεπώς σε ένα βαθμό μπορώ να δικαιολογήσω αυτές τις ρητορικές του εξάρσεις».

Όπως, λοιπόν, αντιλαμβάνεται ο καθένας ο κ. Ανδρουλάκης είναι αποφασισμένος μέχρι τις εθνικές εκλογές να σηκώσει όλα τα γάντια που θα του πετάξουν οι δύο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Κι αυτό διότι έτσι εκτιμά ο ίδιος και οι συνεργάτες του ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντέξει την εκατέρωθεν πίεση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα