Σχέδιο τριών σταδίων για εκεχειρία στη Γάζα  

Μέχρι, πάντως, να βγει –αν βγει– «λευκός καπνός», το ανθρωπιστικό δράμα στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώνεται

Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα στις σελίδες των διεθνών της «Α» για την επικινδυνότητα να ξεσπάσει ένα περιφερειακός πόλεμος στη Μέση Ανατολή και το… ξόρκι που αναζητείτο ώστε εκτός της Γάζας να μην ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου σε ΗΠΑ και Ιράν.

Αυτό το ξόρκι λέγεται «εκεχειρία» και παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ και η Χαμάς με το ένα χέρι υποστηρίζουν την ιδέα και με το άλλο την υποσκάπτουν, τα τελευταία 24ωρα έχει ανοίξει ένα καινούργιο παράθυρο ευκαιρίας προς την κατεύθυνση μιας πιο εκτεταμένης σε διάρκεια παύσης των εχθροπραξιών. Η είδηση προέρχεται από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και σύμφωνα με αυτήν η Χαμάς εξετάζει μία πρόταση συμφωνίας για διάρκειας πολλών εβδομάδων εκεχειρία με το Ισραήλ στη Γάζα, η οποία θα κλιμακωθεί στα εξής τρία στάδια:

α) Κατάπαυση πυρός για 6 εβδομάδες με δυνατότητα παράτασης κατά τη διάρκεια των οποίων το Ισραήλ θα πρέπει να αποφυλακίσει 200-300 Παλαιστίνιους κρατουμένους που δεν κρατούνται υπό ένα καθεστώς υψηλής ασφαλείας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35-40 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

β) Εφόσον τηρηθεί η αρχική κατάπαυση του πυρός, θα ακολουθήσει η απελευθέρωση εφέδρων στρατιωτών (σ.σ. ίσως και μη εφέδρων) που κρατούνται στη Γάζα ως αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων, χωρίς για την ώρα να είναι καθορισμένος ο αριθμός των τελευταίων.

γ) Το τελικό στάδιο αφορά αφενός την ανταλλαγή των σορών ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί, αφετέρου μια συμφωνία που σχετίζεται με τον έλεγχο των σημείων συνοριακών ελέγχων της Γάζας και την ανοικοδόμηση των παλαιστινιακών εδαφών.

Αν και το Ισραήλ επιμένει στο δόγμα της «ολικής νίκης» αρνούμενο να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις του από τη Γάζα, η παραπάνω ειρηνευτική πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι φαίνεται να είναι η σοβαρότερη που τίθεται προς διαβούλευση μεταξύ του Τελ Αβίβ και της ηγεσίας της Χαμάς μετά από την ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός που είχαμε στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη. Μάλιστα, την Πέμπτη ο επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας του παλαιστινιακού Κινήματος Ισλαμικής Αντίστασης, Ισμαήλ Χανίγια, βρέθηκε στην Αίγυπτο για να συζητήσει την πρόταση που καταρτίστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Παρίσι σε συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς και αξιωματούχοι του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Μέχρι, πάντως, να βγει –αν βγει– «λευκός καπνός», το ανθρωπιστικό δράμα στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώνεται εξαιτίας των ανηλεών ισραηλινών βομβαρδισμών, με τον ΟΗΕ να υπογραμμίζει ακόμη 184.000 Παλαιστίνιοι εγγράφτηκαν στους καταλόγους των ανθρώπων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το δυτικό τμήμα της πόλης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα