Σε λίγες ημέρες θα «μιλήσει» η Αμφίπολη

Με πολύ αργούς ρυθμούς, λόγω της έντονης κακοκαιρίας (χιόνια, βροχές και θερμοκρασίες υπό το μηδέν) προχωρούν οι εργασίες στον Τύμβο Καστά. Ο καιρός «φρέναρε» τη γεωφυσική διασκόπηση, την «ακτινογραφία» του αρχαίου μνημείου που διενεργείται για την ενδεχόμενη ύπαρξη κι άλλων τάφων στα σημεία ενδιαφέροντος που εντοπίστηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, εντός της επόμενης εβδομάδας είναι πολύ πιθανόν να δοθεί στη δημοσιότητα ένα τελικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης φάσης της διασκόπησης που, ως γνωστόν, διενεργείται υπό τον κ. Γρηγόρη Τσόκα, επικεφαλή της ομάδας και διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διασκόπηση θα συνεχιστεί και στην ευρύτερη περιοχή για να αναδειχτούν κι άλλα σημεία που να χρήζουν διερεύνησης.

Γύρω στις 20 Ιανουαρίου 2015 θα μάθουμε τα αποτελέσματα της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου του τύμβου Καστά. Η διεπιστημονική ομάδα που συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Αρστοτελείου και Δημοκριτείου Πανεπιστημίου θα ανακοινώσει το φύλο, την ηλικία και το ανάστημα του νεκρού της Αμφίπολης. Μια ανακοίνωση πολύ κοντά στις εκλογές θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς. Η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει δοθεί από τις δυο ομάδες από τότε που ανατέθηκε η ανθρωπολογική εξέταση είναι το επιχείρημα που αντικρούει την παραπάνω εικασία.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως στις προθέσεις των υπευθύνων της ανασκαφής είναι, καιρού επιτρέποντος και άνευ αστάθμητων παραγόντων, να οργανωθεί δημοσιογραφική αποστολή στην Αμφίπολη με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της μακροσκοπικής μελέτης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα