ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: «Στα χέρια της κοινωνίας η υγεία και η οικονομία»

Συνέντευξη του βουλευτή Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας στην «Α»

Την εκτίμησή του ότι η υπόθεση της υγείας και της οικονομίας βρίσκεται στα χέρια της κοινωνίας, καταθέτει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Α» ο βουλευτής Ευβοίας της Ν.Δ., Σίμος Κεδίκογλου, κατηγορώντας παράλληλα τον πρόεδρος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «ότι κάνουν εμπόριο ανθρώπινου πόνου αντί να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια»

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

Κύριε Κεδίκογλου, να ξεκινήσω με την ερώτηση των ημερών. Τι δεν έχει λειτουργήσει σε αυτό το κύμα της πανδημίας και παρά τους παρατεταμένους περιορισμούς δεν επέρχεται η αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών;

«Αν δεν είχαν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα τα μέτρα που ελήφθησαν θα είχαμε αυτή τη στιγμή πολλά περισσότερα κρούσματα, μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ και πολύ περισσότερους θανάτους. Ωστόσο, τη στιγμή που η επιδημία βρίσκεται σε μία δύσκολη φάση και με τον ιό να είναι πιο μεταδοτικός είναι φυσικό να υπάρχει τεράστια κόπωση στην κοινωνία μετά από έναν χρόνο “μάχης” με την πανδημία γεγονός που έχει ως συνέπεια τη μη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα προστασίας στο βαθμό που θα έπρεπε. Η μελέτη του επιδημιολογικού χάρτη και η ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων δείχνουν ότι η διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πολιτών. Επίσης, διαπιστώνεται διασπορά σε κοινωνικές συναθροίσεις σε σπίτια, στους εργασιακούς χώρους, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται ακόμα να παίζει και η ενδοοικογενειακή μετάδοση. Οι μεταλλάξεις άλλαξαν τις ισορροπίες κυρίως λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας σε ένα περιβάλλον με μεγάλη διασπορά του ιού».

Είναι ορατή η διάσταση απόψεων –και όχι μόνο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης– για το αν τελικά έπρεπε να ανοίξει το λιανεμπόριο. Θεωρείτε ότι είναι παρακινδυνευμένη ή ασφαλής επιλογή;

«Η επιτυχής αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας που διανύουμε και η αύξηση του εμβολιασμένου πληθυσμού οδηγούν σταδιακά και με ασφάλεια στην επαναφορά της καθημερινής μας ζωής στην προ της πανδημίας εποχή. Το σχέδιο της Κυβέρνησης βασίζεται σε δύο πυλώνες: Από την μια ενισχύεται το ΕΣΥ διευρύνοντας τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και εστιάζουμε στα σημεία στα οποία μπορεί να υπάρχει θέμα και από την άλλη αναζητούνται τρόποι αποσυμπίεσης για την κοινωνία μαζί με μια νέα συμφωνία για τήρηση των μέτρων. Η υπόθεση της υγείας και της οικονομίας μας –όπως είπε και ο πρωθυπουργός- βρίσκεται στα χέρια της κοινωνίας μας. Είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί γιατί μόνο τότε θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία, όταν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιαστεί. Είναι ένας δύσκολος, διπλός αγώνας και για να προστατεύσουμε την υγεία μας, αλλά και για να σώσουμε την οικονομία μας, γι’ αυτό δεν πρέπει να χαλαρώσουμε όσο και αν έχουμε κουραστεί ψυχολογικά».

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι τα μέτρα στήριξης δεν είναι επαρκή. Εκτός από το σχόλιό σας, θα ήθελα και την εκτίμησή σας για την επόμενη ημέρα της οικονομίας, δεδομένων των δημοσιονομικών πληγών που προκαλεί η υγειονομική κρίση…

«Τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση έχουν φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα τοποθετώντας τη χώρα μας σε συγκριτικά καλύτερη θέση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς είμαστε η 23η χώρα σε ανθρώπινες απώλειες και η 26η σε κρούσματα στην Ευρώπη των “27”. Αν τα μέτρα δεν είχαν πετύχει η χώρα μας θα θρηνούσε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, όπως έγινε και γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και πολλές άλλες. Ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντί να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια κάνουν εμπόριο ανθρώπινου πόνου, όταν όλοι γνωρίζουν πως η πανδημία έχει στείλει στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Και την ίδια ώρα που δήθεν θρηνούν, στέλνουν τον κόσμο στις διαδηλώσεις, σαμποτάρουν τα μέτρα και αδιαφορούν για την διασπορά του ιού.

»Η κοινωνία μας περνάει από τις πιο δύσκολες συγκυρίες στην ιστορίας της και πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Ο αγώνας είναι διμέτωπος με διαφορετικές προτεραιότητες που είναι η υγειονομική προστασία και το άνοιγμα της οικονομίας. Η επόμενη μέρα πολύ δύσκολη, καθώς η οικονομία έχει μπει στην “κατάψυξη”, ωστόσο, η Ελλάδα αναλογικά έχει καταβάλει από τις μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση της οικονομίας και την προστασία των επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων.

»Να σημειώσω ότι με βάση το “Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία” που συνέταξε η Επιτροπή Πισσαρίδη που είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ειδικές ανά Χώρα Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει στόχο να περιορίσει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης του COVID-19, να αντιμετωπίσει υπάρχοντα κενά, να ενισχύσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Δίνει έμφαση στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Επιδιώκει την κινητοποίηση σημαντικών πόρων του ιδιωτικού τομέα, με στόχο την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε να επιτευχθούν μεγάλα πολλαπλασιαστικά οφέλη».

Θα πάρω αφορμή από την προ μηνός συνάντησή σας με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, για να ρωτήσω πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το πρίσμα και των όσων συμβαίνουν στη γείτονα…

«Η Ελλάδα συνεχίζει να τονίζει την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης και οικοδόμησης ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Σημαντικότερη ημερομηνία για την ελληνική διπλωματία παραμένει η 14η Απριλίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Άγκυρα, προκειμένου να συναντήσει τον Tούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Για την Αθήνα η διαφορά στα ελληνοτουρκικά είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός, αν πιστεύει κανείς στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και αν έχει θεμελιώδη πίστη και σεβασμό στην έννοια των σχέσεων καλής γειτονίας, τότε δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορεί να επιλυθεί».

Γνωρίζω από το ρεπορτάζ ότι βρίσκεστε επί ποδός πολέμου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρειά σας, η Εύβοια, και δεν είναι λίγα αυτά. Για παράδειγμα, μετά από παρέμβασή σας επανεκκίνησαν τα δρομολόγια της γραμμής Ραφήνα-Μαρμάρι, ενώ σας άκουσα να μιλάτε για «Οδύσσεια» των κατοίκων της Νότιας Καρυστίας. Περί τίνος πρόκειται;

«Εδώ και χρόνια βήμα- βήμα μαζί με τους συμπατριώτες μου δίνουμε κοινούς αγώνες για να ξεπεράσουμε σειρά προβλημάτων, έχοντας πρωταρχικό στόχο να μη μείνει καμία ευκαιρία ανάπτυξης για την Εύβοια αναξιοποίητη και σε αυτή την κατεύθυνση γίνονται συνεχώς παρεμβάσεις.

»Ενδεικτικά για το πρόβλημα των αμφισβητήσεων του δικαιώματος ιδιοκτησίας στην περιοχή της Νότιας Καρυστίας είναι ένα ζήτημα που υπάρχει εδώ και ενάμιση αιώνα. Πολλά χρόνια ασχολούμαι και εγώ προσωπικά για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην επίλυσή του κάτι που παραλίγο να συμβεί με τη διάταξη που είχαμε επί κυβέρνησης Σαμαρά συνυπογράψει με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Ωστόσο οι προσπάθειές μας δεν ευοδώθηκαν εξαιτίας του ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια επί τεσσεράμισι χρόνια δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα αυτό.

»Πρόκειται για ένα ζήτημα ισονομίας όλων των Ελλήνων πολιτών κάτι που επισημάναμε με τον δήμαρχο Καρύστου Λευτέρη Ραβιόλο στον υφυπουργό Προστασίας του Περιβάλλοντος, τον οποίο πρόσφατα επισκεφθήκαμε, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι η επίλυση του προβλήματος ήταν χρέος της Πολιτείας απέναντι στους κατοίκους, καθώς ανάλογα προβλήματα στην Κρήτη, τη Μάνη και τις Κυκλάδες εδώ και χρόνια έχουν επιλυθεί. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός, ότι υιοθετήθηκε πλήρως το αίτημά μας καθώς λάβαμε τη δέσμευση, ότι άμεσα θα προωθηθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου που θα κατατεθεί στη Βουλή, η έτοιμη πρόταση διάταξης που υποβάλλαμε μαζί με την εμπεριστατωμένη αιτιολογική έκθεση και τη σχετική μελέτη, που έχει εκπονήσει ο Δήμος Καρύστου για το ιδιοκτησιακό ζήτημα.

»Σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση των δρομολογίων στην πορθμειακή γραμμή Ραφήνα-Μαρμάρι δίνεται λύση στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της περιοχής, καθώς συμβάλλει στην αναβάθμιση της εμπορικής κίνησης, εξυπηρετώντας –παράλληλα– εκτός από εμπορικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Θα ήθελα με την ευκαιρία να επισημάνω ότι έχουμε ζητήσει και την επίσπευση των διαδικασιών για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Νότιας Καρυστίας με τις Κυκλάδες, προκειμένου αυτή να έχει υλοποιηθεί μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα