Σινιάλο του Χαφτάρ στην Αίγυπτο για «ντου» στη Λιβύη

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι δυνάμεις του Αλ-Σίσι

Η ιστορία έχει να θυμάται για πολλά τον Χένρι Κίσιντζερ. Κυρίως για αυτά που έκανε στο Βιετνάμ ή στις σχέσεις των ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα, αλλά και για αυτά που κατά καιρούς είπε, όπως το μυθικό ότι «στη Μέση Ανατολή δεν μπορείς να κάνεις πόλεμο χωρίς την Αίγυπτο και ειρήνη χωρίς τη Συρία».

Και σαν να άκουσαν τον 97χρονο διπλωμάτη οι Λίβυοι που πρόσκεινται στον Χαλίφα Χάφταρ προστρέχουν πλέον στη στρατιωτική βοήθεια της γειτονικής Αιγύπτου, προκειμένου –όπως λένε– να ηττηθούν οι δυνάμεις του πρωθυπουργού Αλ Σαράτζ και ο υποστηρικτής τους Ταγίπ Ερντογάν και να επέλθει ασφάλεια και σταθερότητα στη χώρα.

Το σινιάλο για… ντου στον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι δεν θα μπορούσε να δοθεί πιο εκκωφαντικά από όσο καθαρά περιγράφηκε πριν από μερικά 24ωρα στο σχετικό ανακοινωθέν του λιβυκού Κοινοβουλίου που υποστηρίζει τον Εθνικό Στρατό (LNA). «Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις», λένε οι Λίβυοι του LNA, «έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου, εάν βλέπουν επικείμενη απειλή για την ασφάλεια των δύο χωρών (…) Οι κίνδυνοι που εγείρει η τουρκική κατοχή αποτελούν άμεση απειλή για τη χώρας μας και για τις γειτονικές χώρες, πάνω απ’ όλα για την Αίγυπτο».

Επί ποδός πολέμου το Κάιρο

Το «ΟΚ» του Χαφτάρ στον Αλ Σίσι είναι προφανέστατα η αποστολή της τυπικής… πρόσκλησης της Λιβύης στην Αίγυπτο να αναλάβει στρατιωτική δράση, αφού η πολεμική μηχανή του Καΐρου βρίσκεται εδώ και περίπου ένα μήνα με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Ήταν 20 Ιουνίου όταν ο Αιγύπτιος πρόεδρος επισκέφθηκε τη στρατιωτική βάση Σιντί Μπαρανί, που εδρεύει κοντά στα δυτικά σύνορα της Αιγύπτου με τη Λιβύη μήκους 1.200 χιλιομέτρων, και επιθεώρησε –με τηλεοπτική κάλυψη μάλιστα– εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα αλλά και μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Ο συμβολισμός της επίσκεψης έγινε ακόμη πιο καθαρός με την εντολή του Αλ-Σίσι στον στρατό να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε αποστολή εντός ή εκτός της χώρας, αλλά και με τη δήλωση-μήνυμα ότι «αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να διασχίσουν τη γραμμή Σύρτης – Αλ Τζούφρα, ας γνωρίζουν ότι αυτή είναι για μας μία κόκκινη γραμμή».

Η αναφορά της Σύρτης από τους Αιγύπτιους δεν είναι τυχαία. Όπως εξηγούν οι Λίβυοι του πρόσκεινται στον Χαφτάρ, το ομώνυμο λιμάνι έχει διττή στρατηγική σημασία για τους επίδοξους κατακτητές του. Κατ’ αρχάς, βρίσκεται στο μέσον της διαδρομής μεταξύ της πρωτεύσας της Λιβύης, την Τρίπολη, και του λιμανιού της Βεγγάζης. Επιπρόσθετα δίνει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στις λιβυκές πετρελαιοπηγές, γεγονός που κάνει τη Σύρτη πολύτιμο «λάφυρο» όχι μόνο για τους γηγενείς εμπόλεμους αλλά και για τους εκτός χώρας εμπλεκόμενους, όπως είναι η Τουρκία που ορέγεται όσο τίποτε άλλο ένα στρατηγικό προπύργιο στις ακτές της βόρειας Αφρικής και σε απόσταση αναπνοής από τις ευρωπαϊκές ακτές.

Ίσως αυτό να εξηγεί και την… κάψα που έχουν τα γεράκια της Άγκυρας για την έκβαση της εμφύλιας σύρραξης στη Λιβύη. Θυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου η Αίγυπτος είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση ειρήνευσης για τη Λιβύη (σ.σ. περιελάμβανε την εκλογή κυβερνητικού συμβουλίου και κατάπαυση του πυρός), στην οποία όμως αντιτάχθηκαν η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και η Τουρκία, με την τελευταία να θεωρεί ότι στόχος του Καΐρου δεν είναι η ειρήνη στη περιοχή αλλά η πολιτικο-στρατιωτική διάσωση του Χαφτάρ μετά την αποτυχία του στρατάρχη να καταλάβει την Τρίπολη. Για την ιστορία να πούμε ότι οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί έπειτα από την ανατροπή το 2013 του ισλαμιστή τότε προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι, ο οποίος είχε σημαντικά ερείσματα στην Άγκυρα.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην όξυνση του σήμερα που φαίνεται να κορυφώνεται αφού την περασμένη εβδομάδα οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου πραγματοποίησαν άσκηση με το κωδικό όνομα «Resolve 2020» (σ.σ. «Επίλυση»), στη βορειοδυτική συνοικία Καμπρ Γκαμπίς, που απέχει 60 χλμ. από τα σύνορα της Λιβύης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα