Στην Ελλάδα τα αντιικά χάπια της Pfizer- Πότε ξεκινά η χορήγησή τους

Η αντι-ιική θεραπεία χορηγείται σε ενήλικες με λοίμωξη COVID-19 που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, εισαγωγή σε νοσοκομείο ή και θάνατο, λόγω νοσημάτων ή ηλικίας

Ξεκινά και στην Ελλάδα η χορήγηση των αντιικών χαπιών της Pfizer για ασθενείς που νοσούν με κορωνοϊό και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά τη χθεσινή ενημέρωση στην Αριστοτέλους, τα χάπια ήρθαν χθες και ξεκινά η διαδικασία της τοποθέτησης της ταινίας για τη χορήγησή τους. “Θα τελειώσει όλη η διαδικασία μέσα στην εβδομάδα και θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και τη χορήγηση των χαπιών της Pfizer. Παράλληλα, συνεχίζεται η χορήγηση της μολονπιραβίρης της Merck με καλά αποτελέσματα. Τουλάχιστον οι πρώτες αναλύσεις είναι πάρα πολύ θετικές”, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Πρόκειται για συνδυασμό νιρματρελβίρης και ριτοναβίρης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μια θεραπεία με υψηλή αποτελεσματικότητα, παρά το γεγονός πως δεν χορηγείται ενδοφλέβια. Στην ουσία το χάπι (Paxlovid ) μειώνει την ικανότητα του ιού SARS CoV 2 να πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό. Η θεραπεία έδειξε ότι υπήρχε 89% μείωση της νόσου Covid -19 που συνδέεται με τις νοσηλείες, είτε θανάτους από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με τα άτομα που πήραν πλασέμπο, τα οποία η θεραπεία τους ξεκινά 3 μέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η αντι-ιική θεραπεία τόσο της MSD όσο και της Pfizer χορηγείται σε ενήλικες με λοίμωξη COVID-19 που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, εισαγωγή σε νοσοκομείο ή και θάνατο, λόγω νοσημάτων ή ηλικίας, εντός 5 ημερών από τη θετική διάγνωση του κορωνοϊού – ωστόσο τονίζεται από τους ειδικούς ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν χορηγείται κατά τις 3 πρώτες μέρες.

Η χορήγηση γίνεται κατ’οίκον μετά τη διάγνωση του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα