«Στο Ποτάμι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να κυβερνήσουν»

Σίγουρος ότι το κόμμα του μπορεί να κυβερνήσει εμφανίζεται ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας πως το να το δηλώνει δεν είναι κάτι υπερφίαλο.

«Οταν μπαίνεις στην πολιτική, μπαίνεις γιατί πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις τη δουλειά. Είπα, λοιπόν, ότι στο “Ποτάμι” υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να κυβερνήσουν. Δεν είμαστε μια παρέα αργόσχολων που είπαμε στον ελεύθερο χρόνο μας να κάνουμε και λίγο πολιτική», δηλώνει σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακή».

Απαντώντας στην κριτική ότι δεν έχει θέσεις λέει: «Το “Ποτάμι” έχει συγκεκριμένες θέσεις όσο κανένα άλλο ελληνικό κόμμα, εξαιρουμένου ίσως του ΚΚΕ. Δεν αστειεύομαι. Μπείτε στα σάιτ των κομμάτων και ψάξτε να βρείτε τις θέσεις τους για την Ε.E. Ή δεν θα έχουν καθόλου ή θα βρείτε ευχολόγια και αοριστίες».

Δίνει το στίγμα της πολιτικής του κατεύθυνσης λέγοντας «και οι τρεις συνομιλητές μας στις Βρυξέλλες, ο Μάρτιν Σουλτς από τους Σοσιαλδημοκράτες, ο Γκι Φερχόφσταντ από τους Φιλελεύθερους/Δημοκράτες και η Ρεμπέκα Χαρμς από τους Πράσινους κατανόησαν απολύτως την απόφασή μας να μην ενταχθούμε προεκλογικά σε καμία ευρωπαϊκή ομάδα. Φυσικά το τόξο στο οποίο κινούμαστε είναι προφανές. Δεν είμαστε με όλους».

Εξηγεί την φιλοσοφία δράσης και λήψης αποφάσεων στο κόμμα του ως εξής: «Το “Ποτάμι”, έχει πει ένας φίλος, είναι μια πλατφόρμα πολιτικής καινοτομίας. Προσπαθούμε να εφεύρουμε ένα νέο είδος πολιτικής. Με λιγότερες προειλημμένες αποφάσεις και περισσότερο προβληματισμό. Και μακάρι να ανατρέψουμε τα δεδομένα και στην ελληνική Βουλή.

Δηλαδή, τι νόημα έχει να κάθονται συντεταγμένοι οι βουλευτές των κομμάτων, σαν στρατιώτες; Γιατί πρέπει να στοιχίζονται πίσω από τον αρχηγό τους; Δεν θα μπορούσαν να κάθονται όπου θέλει ο καθένας στα έδρανα της Βουλής; Τι θα άλλαζε δηλαδή αυτό; Θα ήταν ένας συμβολισμός. Ότι δεν είμαστε στράτευμα, δεν εκτελούμε υπηρεσία αλλά βουλευόμαστε και ψηφίζουμε κατά συνείδηση».

Διαβάστε επίσης