Στο “στόχαστρο” των αμερικανικών κυρώσεων η Ελλάδα λόγω ιρανικού πετρελαίου

Η σκληρή ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μη συνεχίσει τον Μάιο τις εξαιρέσεις που επιτρέπουν σε οχτώ χώρες -ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα-  να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο χωρίς να αντιμετωπίζουν αμερικανικές κυρώσεις, όπως αναφέρεται σήμερα σε δήλωση του Λευκού Οίκου.

Στόχος του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, «να εκμηδενισθούν οι εξαγωγές» ιρανικού πετρελαίου. Από τις αρχές Μαΐου, οι χώρες αυτές -η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Ιταλία και η Ελλάδα-θα είναι εκτεθειμένες σε αμερικανικές κυρώσεις, αν συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε τον Νοέμβριο σκληρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης καθώς και εναντίον όλων των χωρών οι οποίες δεν σέβονται τις κυρώσεις αυτές, μετά την αποχώρησή της από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η απαγόρευση πώλησης πετρελαίου ήταν το κύριο μέτρο. Οι ΗΠΑ είχαν πάντως χορηγήσει τις εξαιρέσεις αυτές για έξι μήνες, εκτιμώντας πως η παγκόσμια αγορά δεν μπορούσε να αντέξει μια υπερβολικά απότομη ματαίωση των πωλήσεων του ιρανικού πετρελαίου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τρεις από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο, μαζί με τους φίλους και συμμάχους μας, δεσμεύονται να ενεργήσουν με τρόπο ώστε οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου να παραμείνουν επαρκώς εφοδιασμένες», ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

 

Διαβάστε επίσης