Στο σκαμνί ο μητροπολίτης Ναυπάκτου

Με το υπ’ αριθμ. 31/2016 βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας στο Αγρινίου παραπέμπει σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο τον μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, με την ιδιότητα του προέδρου του Ξυκείου Ιδρύματος, καθώς και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος επί δημαρχίας Μπουλέ, δηλαδή τον τότε (έτος 2013) δήμαρχο Γιάννη Μπουλέ, τον διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας Ναυπάκτου Ανδρέα Μακρυγιάννη, τον δικηγόρο Παντελή Πατούχα και τον Σωτήρη Τσιλιγιάννη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ναυπάκτου.

Η κατηγορία ενέχει ιδιαίτερη απαξία για τους κατηγορούμενους, πρωτίστως βέβαια για τον κ. Ιερόθεο, έναν από τους πλέον προβεβλημένους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, και είναι για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης (σ.σ. ο κ. Ιερόθεος μάλιστα κατ’ εξακολούθηση), που κατά το βούλευμα διέπραξαν οι κατηγορούμενοι σε βάρος του γνωστού ποινικολόγου Νίκου Αντωνιάδη, επί σειρά ετών δικηγόρου της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου (o οποίος μόλις πρόσφατα πέτυχε και την επανίδρυση της Μονής με την υπ’ αριθμ. 299/2016 απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε το Π.Δ. 5/2013 περί διάλυσής της).

Ο κ. Αντωνιάδης είχε αναλάβει την υπόθεση της δωρεάς προς το Ίδρυμα του Ναυπάκτιου επιχειρηματία Ιωάννη Ξύκη στις αρχές του έτους 2013, και οι κατηγορούμενοι με δελτία Τύπου κατηγορούνται ότι συκοφάντησαν τον δικηγόρο αμφισβητώντας την ιδιότητά του ως πληρεξουσίου δικηγόρου του κ. Ξύκη, ότι κατ’ ουσίαν συνεργάστηκε με τους μοναχούς της Ιεράς Μονής για να πλήξουν από κοινού την προσωπικότητα του κ. Ιερόθεου, ενώ ο μητροπολίτης σε προσωπικό δελτίο Τύπου κατηγορείται ότι συκοφάντησε τον κ. Αντωνιάδη, συνδέοντας και τον ίδιο προσωπικά με οικονομικές ατασθαλίες που αποδίδει στην Ιερά Μονή.

Βροντερό «όχι»…
Ο ποινικολόγος είχε καταθέσει μήνυση κατά των μελών του Δ.Σ. του Ξυκείου Ιδρύματος, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος τους, η υπόθεση έφτασε στην Εισαγγελία Εφετών που είναι αρμόδια λόγω της ιδιότητας του δικηγόρου του εκ των κατηγορουμένων κ. Παντελή Πατούχα, η Εισαγγελία Εφετών έκανε δεκτή τη δίωξη και παρέπεμψε με κλητήριο θέσπισμα τους κατηγορούμενους στο ακροατήριο, ο κ. Ιερόθεος άσκησε προσφυγή στο Συμβούλιο Εφετών στην προσπάθειά του να αποφύγει αυτός και οι συγκατηγορούμενοί του το εδώλιο του κατηγορουμένου, πλην όμως το Συμβούλιο Εφετών με το 31/2016 βούλευμά του είπε ένα βροντερό «όχι» στον μητροπολίτη απορρίπτοντας την προσφυγή του, με αποτέλεσμα ο κ. Ιερόθεος και οι υπόλοιποι να κάτσουν στο σκαμνί στις 6 Δεκεμβρίου για να αντιμετωπίσουν την απαξιωτική κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης δικηγόρου.

Εμπλοκή και εκδότη εφημερίδας
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υπόθεση είχε εμπλακεί και η εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» και ο εκδότης της Γεράσιμος Σεργίου, επί χρόνια υποστηρικτές των θέσεων του μητροπολίτη, πρωτίστως στην αντιδικία του με την Ιερά Μονή Μεταμορφώσωες, με δημοσίευμα που αναπαρήγαγε και υιοθετούσε τις προσβολές κατά του Ν. Αντωνιάδη. Ο Αθηναίος ποινικόλογος μήνυσε τον Γ. Σεργίου για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου.

Ο εκδότης τού «ΕΜΠΡΟΣ» καταδικάστηκε σε πολύμηνη ποινή φυλάκισης τόσο πρωτοδίκως (από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου) όσο και σε δεύτερο βαθμό στην έφεση που άσκησε κατά της πρωτόδικης καταδίκης του (από το Τριμελές Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας στο Αγρίνιο, εκεί που θα δικαστούν και τα μέλη του Ξυκείου Ιδρύματος). Μάλιστα, το πόσο ο μητροπολίτης κ. Ιερόθεος «καιγόταν» για την έκβαση της εφετειακής δίκης του εκδότη του «ΕΜΠΡΟΣ» αποκαλύφθηκε από το γεγονός ότι έστειλε ως μάρτυρα υπερασπίσεως του Γ. Σεργίου, στο Εφετείο, το δεξί του χέρι, αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Γεωργάτο, τον οποίο χρησιμοποιεί σε όλες τις υποθέσεις της αντιδικίας του με την Ιερά Μονή! Παρά όμως την κατάθεση του αρχιμανδρίτη και την προσπάθειά του να βοηθήσει τον Γ. Σεργίου, ο τελευταίος δεν απέφυγε την (τελεσίδικη πλέον) καταδίκη από το Εφετείο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τόσο ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση του Ξυκείου, όσο και ο Γ. Σεργίου θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν τον Ν. Αντωνιάδη και στα αστικά δικαστήρια, όπου θα εκδικαστούν οι αγωγές του δικηγόρου για χρηματική αποζημίωση για την προσβολή της προσωπικότητάς του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα