ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ: ΟΧΙ από το ΠΑΣΟΚ, γέρνει στο ΝΑΙ η ΔΗΜ.ΑΡ.

Υποφέρουν στη συμβίωση(;) Φώφη και Θεοχαρόπουλος

Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων ανέδειξε τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο κομμάτων ειδικά μετά την αποχώρηση του Ποταμιού

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στη συμβίωση της ΔΗΜ.ΑΡ. με το ΠΑΣΟΚ στο Κίνημα Αλλαγής. Προβλήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας στο περιθώριο της συγκρότησης των ψηφοδελτίων του ΚΙΝ.ΑΛ. Προς το παρόν, πάντως, το διαζύγιο το φοβούνται στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Όμως η αλήθεια είναι ότι εδώ και πολύ καιρό οι άνθρωποι της ΔΗΜ.ΑΡ. νιώθουν παρίες, ειδικά μετά την αποχώρηση του Ποταμιού. Στην Αγίου Κωνσταντίνου επιμένουν μεν στην προσπάθεια να προχωρήσει η ενοποίηση της Κεντροαριστεράς, αλλά δεν νιώθουν καλά με τη δυσφορία που βγαίνει από τη Χαριλάου Τρικούπη στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως επίσης και στο γεγονός ότι η κα Γεννηματά εμμένει στην καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Και μπορεί ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., να απέφυγε να σηκώσει τους τόνους σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ. στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝ.ΑΛ., όμως εντός του κόμματός του έχουν αυξηθεί οι φωνές που ζητούν από την ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ. να σταματήσει να υποχωρεί έναντι των απαιτήσεων του ΠΑΣΟΚ.  Βέβαια ο κ. Θεοχαρόπουλος μπορεί να ζητά από το ΚΙΝ.ΑΛ. «να επιμείνει σταθερά στην όσμωση των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου, που συνέπραξαν στη συγκρότησή του, από το 2015», όπως επίσης και να αναδεικνύεται σταθερά ο προοδευτικός λόγος του σε όλα τα επίπεδα, όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι όλα θα παιχθούν σε δύο κρίσιμα ζητήματα, τα οποία είναι καυτά. Ο λόγος για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. «Είναι εύλογο λοιπόν ότι τα κόμματα που το συναπαρτίζουν πρέπει να έχουν κοινοβουλευτική παρουσία», είναι το μήνυμα που στέλνει με κάθε ευκαιρία ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην κα Γεννηματά.

Η συμφωνία των Πρεσπών

Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει ταχθεί υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών και απλά ξεκαθάρισε ότι όταν έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή, τότε θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή για να καθορίσει την τελική στάση της. Όμως στην Αγίου Κωνσταντίνου δεν ακούν εύηχα τα όσα λένε συνεργάτες της κας Γεννηματά, πως όταν έρθει εκείνη ώρα το ΚΙΝ.ΑΛ. θα απαιτήσει κομματική πειθαρχία. Και ο κ. Θεοχαρόπουλος έχει ξεκαθαρίσει πως εάν το κόμμα του κρίνει ότι η συμφωνία είναι πιο συμφέρουσα από τη μη λύση, τότε θα την ψηφίσει, αδιαφορώντας για το τι θα πει η Χαριλάου Τρικούπη.

Μάλιστα, ο κ. Θεοχαρόπουλος και σε συνέντευξη που παραχώρησε είπε για το συγκεκριμένο θέμα: «Προσωπικά πορεύομαι με βάση τις αρχές και τις θέσεις της Ανανεωτικής Αριστεράς, χωρίς ετεροκαθορισμούς και μικροκομματικές στοχεύσεις. Δεν είναι δυνατόν τα εθνικά θέματα να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα ενός νέου στείρου δικομματισμού, όποιος ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών να θεωρείται ότι στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και όποιος την καταψηφίσει τη Ν.Δ. Επιτέλους, στα εθνικά θέματα απαιτείται η μέγιστη υπευθυνότητα».

Το δεύτερο καυτό ζήτημα έχει να κάνει με το πού θα είναι υποψήφιος ο ίδιος ο κ. Θεοχαρόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. επιθυμεί εκ νέου να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ως δεδομένο ότι θα εκλεγεί τουλάχιστον ένας από αυτό το ψηφοδέλτιο και θέλουν να δώσουν την πρώτη θέση στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Όμως ο κ. Θεοχαρόπουλος πιέζει να είναι αυτός, προκειμένου να υπάρξει τουλάχιστον μία εκπροσώπηση της ΔΗΜ.ΑΡ. στην επόμενη Βουλή. Κι αυτό διότι όλοι στην Αγίου Κωνσταντίνου ψυχανεμίζονται πως οι δικοί τους υποψήφιοι πολύ δύσκολα θα ξεπεράσουν τους «πράσινους» κομματικούς υποψήφιους.

Έτσι, οι περισσότεροι, στη ΔΗΜ.ΑΡ. θέτουν αυτό το ζήτημα.

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να καλλιεργεί την αντίληψη πως «όλοι οι άλλοι εκτός αυτού είναι μουσαφίρηδες». Για την εκπροσώπηση στη νέα Βουλή δεν πρέπει να κυριαρχεί αυτό που έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης: «Εντάξει να έρχονται στον πρόναο ή έστω στον κυρίως ναό, αλλά στο ιερό δεν μπαίνει όποιος κι όποιος». Από την πλευρά του ο Θόδωρος Μαργαρίτης ανέφερε ότι στρατηγικός αντίπαλος του Κινήματος Αλλαγής είναι η Ν.Δ., και πως η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να οδηγεί σε ταυτίσεις μαζί της. Πρόσθεσε ότι «πρέπει να τεθεί το δίλημμα για την τρίτη θέση. Κίνημα Αλλαγής ή Χρυσή Αυγή».

Ο γραμματέας της ΔΗΜ.ΑΡ., Στέργιος Καλπάκης, δεν διστάζει να κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου στο Κίνημα Αλλαγής, επισημαίνοντας ότι «διαβλέπω τον κίνδυνο της αναδίπλωσης σε επιλογές που δεν ανταποκρίνονται στις αρχικές προσδοκίες των χιλιάδων προοδευτικών πολιτών».

Ο 28χρονος γραμματέας της ΔΗΜ.ΑΡ. ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του πως το κόμμα του θα προσπαθήσει να ενισχυθεί στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά και ευρύτερα στην πολιτική σκηνή, ως η φωνή μιας σύγχρονης αριστεράς επικεντρωμένης στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της παιδείας και στην αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, με στόχο την πραγματική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και ειδικά των νέων ανθρώπων, που είναι εκείνοι που υπέφεραν περισσότερο στην οικονομική κρίση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα