ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Fiona: «Η μουσική γιατρεύει την καρδιά»

Με την ευκαιρία της παρουσίας του άλμπουμ της, «You Heal My Heart», στη Σφίγγα, η Ελληνογερμανίδα τραγουδίστρια μιλάει στην «Α» για τη σόλο καριέρα της και όχι μόνο

Τη Fiona δεν τη γνωρίσαμε σήμερα. Εξάλλου, η διαδρομή της είναι σπουδαία, τόσο γεωγραφικά όσο και καλλιτεχνικά. Ελληνογερμανίδα ως προς την καταγωγή, μοιράζεται τη ζωή της ανάμεσα Λονδίνο – Αθήνα, με πολλές στροφές ως προς τα μουσικά ρεύματα, αφού από το λυρικό τραγούδι μεταπήδησε στη ροκ, και από τα μοντέρνα συγκροτήματα σε μια σόλο καριέρα, που της υπόσχεται πάρα πολλά. Με σημαντικούς συνεργάτης της πλέον τον σπουδαίο δημιουργό Νίκο Αντύπα (τον θυμόμαστε με τους Socrates) και τον επίσης σπουδαίο συνθέτη/drummer Albert Παναγιωτόπουλο, όλα δείχνουν ότι η επιλογή τής σόλο καριέρας που επέλεξε θα στεφθεί με επιτυχία. Το αξίζει, της το ευχόμαστε…

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

 

 ⇒ Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία… Πόσο σε επηρεάζουν αυτές οι διαφορετικές κουλτούρες τόσο στην καθημερινότητά σου όσο και στην καλλιτεχνική σου πορεία;

«Η γερμανική καταγωγή μου από την πλευρά της μητέρας μου, έχει παίξει σημαντικό ρόλο, γιατί πολύ νωρίς κατάλαβα ότι ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Έμαθα να αποδέχομαι το διαφορετικό.

»Η Αγγλία ήρθε σε μια στιγμή της ζωής μου πολύ σημαντική και έντονη καλλιτεχνικά. Μάλλον ήταν εσωτερική ανάγκη να φύγω από το γνωστό και οικείο περιβάλλον της Ελλάδας. Με επηρέασε πολύ το γεγονός ότι μοιράζω τη ζωή μου πλέον μεταξύ Λονδίνου-Αθήνας. Έχω ξεφύγει από τη ζώνη ασφαλείας μου και αυτό καλλιτεχνικά με εξελίσσει. Μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω άλλους καλλιτέχνες και να συνεργαστώ μαζί τους. Παράδειγμα, ο βραβευμένος Σουηδός σκηνοθέτης Jonas Grimas, με τον οποίο δούλεψα πάνω στην υποκριτική και το performing, και ο Michael Boccalini, ο οποίος ήταν ο κινηματογραφιστής του video clipFree”, που γυρίστηκε αποκλειστικά στο Λονδίνο».

⇒ Ξεκίνησες με το λυρικό τραγούδι. Πόσο σε βοήθησε αυτή η γνώση στο πέρασμά σου στη ροκ;

«Προσωπικά, με βοήθησε πολύ. Η γνώση είναι εξαιρετικό εργαλείο για έναν καλλιτέχνη, εάν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει έτσι ώστε να μην περιορίζεται από αυτήν. Η κλασική παιδεία μού έδωσε αυτοπεποίθηση και άνεση, ότι γνωρίζω πολύ καλά το όργανο της φωνής. Μου έμαθε να πειθαρχώ. Από ’κεί και πέρα όμως, η πορεία ήταν σαν ακροβασία. Χωρίς δίχτυ ασφαλείας».

⇒ Θεωρείς ότι οι σπουδές στην κλασική μουσική είναι απαραίτητες σε έναν καλλιτέχνη, και –αν ναι– γιατί;

«Δεν μπορώ να το πω απόλυτα αυτό. Ο κάθε καλλιτέχνης έχει την πορεία του. Ο προσωπικός δρόμος δεν είναι αντικείμενο κριτικής. Υπήρξαν απίθανα παραδείγματα ταλαντούχων αυτοδίδακτων καλλιτεχνών και εξίσου καλλιτεχνών εξαιρετικών με κλασικές σπουδές, που έδωσαν πάρα πολλά στη μουσική ιστορία».

⇒ Από το λυρικό τραγούδι  βρέθηκες σε μοντέρνα συγκροτήματα και τώρα ξεκινάς σόλο καριέρα. Πόσο σε δυσκόλεψαν αυτές οι μεταπηδήσεις;

«Η πρώτη μου αντίδραση σε μια αλλαγή, σπάνια είναι θετική. Όμως, αν δει κανείς τη μέχρι τώρα πορεία μου, έχω κάνει πάρα πολλές. Είναι λοιπόν στοιχείο της εξέλιξής μου καλλιτεχνικά. Κατά βάθος τις ήθελα και κατά κάποιον τρόπο τις επιδίωξα κιόλας. Θα σημείωνα όμως σαν σημαντικότερες αλλαγές, πρώτα την αλλαγή από το κλασικό στο σύγχρονο τραγούδι και δεύτερη την αλλαγή που μοιραία συνέβη όταν άρχισα να συνθέτω κι εγώ τραγούδια, οπότε παρουσίαζα πλέον και δικές μου συνθέσεις. Όλες αυτές οι μεταπηδήσεις με οδήγησαν εδώ, σήμερα, και είμαι πολύ περίεργη για τις επόμενες!»

⇒ Τι ήταν εκείνο που σε οδήγησε να τα παρατήσεις όλα, κατά κάποιον τρόπο, και να βγεις στο κοινό σου μόνη; Χρειάζεται δύναμη αυτό ή γνώση των δυνατοτήτων σου;

«Έγινε φυσικά. Νομίζω ότι αισθάνθηκα την ανάγκη να συνομιλώ απευθείας με τους ανθρώπους και όχι εκπροσωπώντας ένα σχήμα. Γιατί ο τραγουδιστής ενός συγκροτήματος μεταφέρει το μήνυμα του συγκροτήματος. Αλλά νομίζω ότι και το καινούριο υλικό, που μόλις κυκλοφόρησε, το “απαίτησε”. Είναι τραγούδια πολύ επηρεασμένα από τον χαρακτήρα και την ψυχοσύνθεσή μου».

⇒ Το «Free» είναι ένα τραγούδι για την προσωπική ελευθερία. Τι σε ώθησε να θέλεις να «κραυγάσεις» αυτή την ανάγκη;

«Η ίδια η ζωή. Ζούμε με την ψευδαίσθηση της ελευθερίας. Ανά πάσα στιγμή η ελευθερία μας κινδυνεύει… Δεν ζούμε ήσυχους καιρούς. Παλαιότερα ήταν πιο ξεκάθαρος ο κίνδυνος. Τώρα ο περιορισμός μπαίνει πιο βαθιά και απαιτεί διαφορετικές μάχες από τον καθένα μας. ToFree” είναι ένα τραγούδι που μιλά για τα στερεότυπα που εγκλωβίζουν τη ζωή μας, τις επιλογές μας, τις αγάπες μας, τα πιστεύω μας, την εκπαίδευσή μας… Όμως, παλεύουμε για την ελευθερία μας καθημερινά, τείνουμε προς αυτήν, και αυτή είναι μια μάχη με τον εαυτό μας πρώτα απ’ όλα. Τι επιτρέπουμε και τι όχι να μπαίνει μέσα μας και να μας ορίζει».

⇒ Και μετά το «Free», έρχεται το solo album με τίτλο «You Heal My Heart». Πώς προέκυψε ως ιδέα;

«Το “Free” λειτούργησε ως προπομπός του άλμπουμ που μόλις κυκλοφόρησε. Ο καινούργιος δίσκος είναι ένα σύνολο τραγουδιών που με εκφράζουν απόλυτα. Όλα όσα με απασχολούν, με προβληματίζουν, βρίσκονται στο album αυτό. Αλλά στο διά ταύτα, ο τίτλος του album τα λέει όλα. “You heal my heart”! Αυτός είναι ο σκοπός. Να γιατρευόμαστε».

⇒ Μίλησέ μας για τους συνεργάτες σου γι’ αυτή την εκπληκτική δουλειά…

«Το “You heal my heart” είναι ένας δίσκος που έφερε στη ζωή μου τον σπουδαίο δημιουργό Νίκο Αντύπα. Με τίμησε κάνοντας την ενορχήστρωση και παραγωγή του άλμπουμ και νιώθω ευγνώμων για αυτήν τη συνεργασία. Υπήρξε πολύ καλή χημεία στο στούντιο. Δουλέψαμε πολύ. Απόλαυσα κάθε στιγμή και προσπάθησα να “κλέψω” γνώση από εκείνον. Τον ευχαριστώ για τη γενναιοδωρία του! Επίσης από τους σημαντικότερους συνεργάτες μου εδώ και χρόνια είναι ο ντράμερ / συνθέτης / στιχουργός Άλμπερτ Παναγιωτόπουλος. Γράφει τους στίχους, συνθέτει κάποια από τα τραγούδια του δίσκου, ενώ άλλα τα γράφουμε μαζί. Πλέον έχουμε κοινό κώδικα. Ξέρει με μαγικό τρόπο να βάζει λόγο στη σκέψη και τα συναισθήματά μου. Με ξέρει πολύ καλά και πλέον ψυχανεμίζεται τις διαθέσεις και τις ανάγκες μου καλλιτεχνικά, ώστε να γράφει για μένα».

⇒ Μας ανέφερες το μήνυμα που ήθελες να επικοινωνήσεις με το «Free». Το «You Heal My Heart» ποιο μήνυμα εκπέμπει;

«Η μουσική γιατρεύει την καρδιά. Γιατρεύει το μυαλό. Γιατρεύει την ψυχή!»

⇒ Αγγλικός ή ελληνικός στίχος;

«Δεν είμαι αρνητική στον ελληνικό στίχο. Απλά είμαι δύσκολη. Αν βρεθεί το κατάλληλο τραγούδι που θα με “κλέψει” από τον αγγλικό στίχο… γιατί όχι;»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΜΠΟΥΜ «YOU HEAL MY HEART» ΣΤΗ ΣΦΙΓΓΑ (ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ & ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΚΙΑΦΑΣ 13, ΤΗΛ.: 211-4096149) ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 9.00΄ Μ.Μ.

⇒ Η όπερα είναι ένα μουσικοθεατρικό είδος που εμφανίστηκε με την απαρχή της Αναγέννησης και εξακολούθησε δημιουργικά τους επόμενους αιώνες. Μέχρι που φθάσαμε στη ροκ όπερα, είδος ιδιαίτερα αγαπητό σήμερα. Να συμπεράνουμε ότι η κλασική μουσική μπορεί άνετα να «παντρευτεί» με τη ροκ;

«Στη μουσική οι πειραματισμοί είναι απαραίτητοι. Φυσικά και μπορούν να “παντρεύονται” τα είδη, και το έχουμε δει να συμβαίνει στην ιστορία της μουσικής με επιτυχία. Για μένα όλα αυτά τα παντρέματα είναι καλά, αν γίνονται με γνώση, αισθητική, αγάπη και σεβασμό προς τα είδη με τα οποία ασχολείσαι. Αν όμως έχεις την κρυφή αλαζονεία ότι μπορείς να αλλάξεις κάτι που έχει αφήσει ιστορία, πιστεύοντας ότι μπορείς να το κάνεις καλύτερα, νομίζω ότι κινδυνεύεις να γελοιοποιηθείς».

⇒ Με τις γνώσεις που έχεις και στα δύο μουσικά είδη, θα σε ενδιέφερε να συμμετάσχεις σε ροκ όπερα;

«Ομολογώ ότι δεν το έχω σκεφτεί. Αλλά, σε αυτήν τη ζωή, ποτέ δεν ξέρεις».

⇒ Και ερχόμαστε στο σημαντικό γεγονός της παρουσίασης του album «You Heal My Heart» στη μουσική σκηνή ΣΦΙΓΓΑ σε λίγες ημέρες. Πώς αισθάνεσαι;

«Είμαι πολύ χαρούμενη! Ανυπομονώ και έχω αγωνία. Πέρασε αρκετός καιρός που έχω να εμφανιστώ live, γιατί οι ηχογραφήσεις και η προετοιμασία του δίσκου πήραν αρκετό χρόνο. Μου έλειψε το stage. Η ενέργεια του live. Η ένταση! Δεν βλέπω τη ώρα».

⇒ Ποιο πιστεύεις ότι είναι το ζητούμενο κατ’ εσέ για το κοινό που θα σε απολαύσει αυτήν τη βραδιά με τους συνεργάτες σου;

«Κατ’ αρχάς, νιώθω την ανάγκη να ξανασυστηθώ. Είναι μια ευκαιρία να γνωριστούμε ξανά. Τα τραγούδια αυτά είναι κάτι τελείως διαφορετικό από ό,τι έχω κάνει έως τώρα. Και αυτό θέλω να το μοιραστώ με ανθρώπους που αγαπούν, βρίσκουν νόημα στη μουσική και είναι ανοιχτοί στο να ακούνε καινούργια πράγματα».

⇒ Μετά την παρουσίαση, θα εμφανίζεσαι σε κάποιο μουσικό στέκι;

«Έχω σκοπό να ταξιδέψω όσο περισσότερο μπορώ. Θα υπάρξουν μεμονωμένες εμφανίσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Μπορείτε να ενημερώνεστε από την επίσημη σελίδα μου στο Facebook. [Fiona.singer.official]».

⇒ Να σε ρωτήσω το κοινότοπο ποια είναι τα σχέδιά σου για την καλλιτεχνική σου πορεία;

«Να είμαι δημιουργική και να συναντώ στην πορεία μου ανθρώπους που μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη και πάθος για τη ζωή!» 

* Τις φωτογραφίες έχουν τραβήξει οι Γιώργος Αλεξανδράκης και Δημήτρης Κορέντζελος.

 

Δήλωση Albert Παναγιωτόπουλου

Ο στενός συνεργάτης της Fiona, Albert Παναγιωτόπουλος, έκανε την αποκλειστική δήλωση στην εφημερίδα μας –και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό– τόσο για την ίδια όσο και για το άλμπουμ της «You heal my heart»:

«Αυτός ο δίσκος υπήρξε μια πολύ καλή ευκαιρία για τη Fiona να δείξει τον χαρακτήρα και τις φωνητικές ικανότητες που έχει. Βγάζει τρυφερότητα, δυναμισμό, γλύκα, αγριάδα, μια παλέτα συναισθημάτων που συναντάς σε καλλιτέχνες που αφήνουν το στίγμα τους στη μουσική. Η υπέροχη, καλλιτεχνική δουλειά του Νίκου Αντύπα, στην παραγωγή και στην ενορχήστρωση, ανέδειξαν όλα αυτά τα στοιχεία. Αισθάνομαι τυχερός και περήφανος που, με αυτούς τους συνεργάτες, οι στίχοι μου και –σε πολλά τραγούδια– οι μουσικές μου βρήκαν αυτόν τον δρόμο να αναδειχθούν. Εύχομαι τα καλύτερα για την πορεία του δίσκου και της Fiona». 

FIONA: WHO IS WHO

Η FIONA είναι ελληνο-γερμανικής καταγωγής γεννημένη στην Πάτρα. Το τελευταίο διάστημα ζει και δημιουργεί μεταξύ Αθήνας-Λονδίνου. Σπούδασε κλασικό τραγούδι κοντά σε εξαιρετικούς, διεθνούς φήμης τραγουδιστές-δασκάλους, πήρε με Άριστα παμψηφεί το δίπλωμα κλασικού τραγουδιού και Α΄ βραβείο. Τραγούδησε επαγγελματικά και υπηρέτησε με αφοσίωση το λυρικό τραγούδι για αρκετά χρόνια, δίνοντας ατομικά ρεσιτάλ σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η κλασική παιδεία αποδείχθηκε ότι δεν την εμπόδισε να ακολουθήσει την αγάπη της για άλλα είδη μουσικής όπως blues, rock και soul. Ξεκίνησε να συνεργάζεται με blues rock σχήματα ως lead singer με εμφανίσεις σε clubs της Αθήνας, της περιφέρειας και στο εξωτερικό.

Συμμετείχε σε δύο World-Fusion δίσκους, «Visionary World» & «Hyperfly» του Albert Παναγιωτόπουλου κάνοντας τα φωνητικά. Στη συνέχεια, ως lead singer των ALTRIBE και συν-δημιουργός πολλών τραγουδιών τους, κυκλοφόρησαν ένα single και τρία άλμπουμ. [2011-single (ελληνικό στίχο) “Fevgo olo pio makria” Warner|2012-album “Το θαύμα” (ελληνικό στίχο) FM Records| 2014 – “Aphrodisiac” (αγγλικό στίχο) | 2016 – “Spooky Train” (αγγλικό στίχο) EMSE/Politistiki Drasi.] Από το καλοκαίρι του 2017 ξεκίνησε το προσωπικό της project FIONA, με pop-rock αγγλόφωνα original τραγούδια, σε συνθέσεις δικές της και του Albert  Παναγιωτόπουλου. To 2017 παρακολούθησε στο ΜΕΤ School του Λονδίνου κύκλο μαθημάτων με αντικείμενο το screen acting, ενώ παράλληλα έκανε μαθήματα υποκριτικής και performing με τον βραβευμένο Σουηδό σκηνοθέτη Jonas Grimas. Τον Μάιο του 2018 κυκλοφόρησε από την Cultural Action/ EMSE και διατίθεται σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες πώλησης το πρώτο της digital single με τίτλο «FREE» και τον Σεπτέμβριο κυκλοφόρησε ολόκληρο το solo album με τίτλο «YOU HEAL MY HEART» σε παραγωγή και ενορχήστρωση του Νίκου Αντύπα, του γνωστού drummer των Socrates και συνθέτη/παραγωγό γνωστών καλλιτεχνών, όπως Χάρις Αλεξίου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Sting κ.ά.

Διαβάστε επίσης