Συννεφιασμένος ο γάμος πριν καν περάσουν… βέρες

Μπορεί τα χαμόγελα και η αισιοδοξία να περίσσεψαν στην πρόσφατη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, όταν ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για τη σύσταση της Επιτροπής Διαλόγου, όμως μέχρι να συσταθεί στην κυριολεξία πέρασε από σαράντα κύματα.

Των Μιχάλη Κωτσάκου, Ευαγγελίας Τζαβάρα

«Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα», είχε προβλέψει πολιτικός του χώρου με πολλές δεκαετίες εμπειρία, όταν ανακοίνωσαν οι επικεφαλής του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την απόφαση για την έναρξη διαλόγου. Κι αυτό διότι και οι δύο πλευρές εισέρχονται στον διάλογο από άλλη αφετηρία κι έχουν διαφορετικές επιδιώξεις. Η μεν Γεννηματά για να αποδείξει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να απορροφήσει όλα τα κόμματα και τις κινήσεις του χώρου, ο δε Θεοδωράκης για να μετατρέψει την ιδέα για το «Κοινοβούλιο του Κέντρου» σε ένα μεταρρυθμιστικό σχήμα με άξονα το Ποτάμι.

Η πρώτη κρίση στις σχέσεις των δύο πλευρών ξέσπασε όταν ο Στ. Θεοδωράκης αντέδρασε στη σύνθεση που διαφαινόταν ότι θα είχε η Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι τα 14 από τα 25-27 μέλη της, τα οποία δεν ανήκουν αμιγώς σε κόμματα, έχουν σαφή αναφορά στο ΠΑΣΟΚ. Άμεση ήταν η απάντηση της Φ. Γεννηματά αφήνοντας να εννοηθεί πως «αν στο Ποτάμι επιμείνουν να αντιδρούν για τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες που αποτελούνται από μη αμιγώς κομματικά πρόσωπα, η προσπάθεια θα καταλήξει σε ναυάγιο». Μάλιστα, από τη Χαριλάου Τρικούπη πρόλαβαν να διαρρεύσουν ότι οι περισσότεροι στο στρατηγείο του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως «στο Ποτάμι καθυστερούν, καθώς στην πραγματικότητα δεν επιθυμούν να επιτύχει η όλη προσπάθεια». Αλλά και η Σεβαστουπόλεως με τη σειρά της ξεκαθάρισε ότι «οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ΠΑΣΟΚ λόγω προβλημάτων στο εσωτερικό του, με κορυφαία στελέχη που ήθελαν να συμμετέχουν στην Επιτροπή, αλλά κόπηκαν».

Πυροσβέστες…
Τις διαφωνίες των δύο πλευρών ανέλαβαν να επιλύσουν (και τα κατάφεραν…) ο Χρήστος Πρωτόπαπας από το ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Τσιόδρας από το Ποτάμι, ο Θόδωρος Μαργαρίτης από τη ΔΗΜ.ΑΡ., και ο Γιάννης Τούντας από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία. Τελικά κατέληξαν στην επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από 31 μέλη. Τα 29 ήδη ανακοινώθηκαν από την Τρίτη και το μόνο που απομένει είναι να ανακοινώσει το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου δύο πρόσωπα.

Από το ΠΑΣΟΚ θα μετάσχουν οι Γιάννης Δατσέρης, Λίνα Μενδώνη, Νίκος Κανελλόπουλος και Απόστολος Πάνας. Από το Ποτάμι μετέχουν η Αθηνά Δρέττα, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, ο Δημήτρης Τσιόδρας και ο Παναγιώτης Βλάχος. Τη ΔΗΜ.ΑΡ. θα εκπροσωπήσουν ο Νίκος Τσούκαλης και ο Θόδωρος Μαργαρίτης. Ο Γιάννης Τούντας ορίστηκε από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, ενώ τους ΜΕΤΑρρυθμιστές (πολιτική κίνηση του Σπ. Λυκούδη) θα εκπροσωπεί ο Βασίλης Καπετανγιάννης. Από τη Δράση θα μετάσχει ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης και από το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» (think tank της Άννας Διαμαντοπούλου) ο Γιάννης Μαστρογεωργίου.

Από τους Κοινωνικούς φορείς στην επιτροπή θα μετάσχουν οι Γιάννης Τσαμουργκέλης (καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Αιγαίου), Γιάννης Κωνσταντάτος (δήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού), Παύλος Ραβάνης (πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου), Γιάννης Βαρδακαστάνης (πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία), Γρηγόρης Αλεξόπουλος (αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας), Γιάννης Πούπκος (Γραμματεία Νέων ΓΣΕΕ), Ανδρέας Παπαδόπουλος (δημοσιογράφος), Λευτέρης Παπαγιαννάκης (αντιδήμαρχος δήμου Αθηναίων), Μαρία Στρατηγάκη (αντιδήμαρχος δήμου Αθηναίων), Κωνσταντίνος Μπιτζάνης (διευθύνων σύμβουλος Τεχνόπολις), Νέλλη Παπαχελλά (πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου δήμου Αθηναίων), Θανάσης Βακάλης (πρόεδρος συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα), Νίκος Διακουλάκης (πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών), Μιχάλης Χρηστάκης (πρόεδρος Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης), Θύμιος Φωτεινός (στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ).

Χρονικός ορίζοντας για την εισήγηση της επιτροπής είναι ο Ιούνιος, ενώ λίγο νωρίτερα, στις 14-15 Μαΐου, θα έχει προηγηθεί η Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τη διακήρυξη της τελευταίας προετοιμάζουν από κοινού ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Σιακαντάρης από τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Ενόχληση Παπανδρέου
Η δημοσιοποίηση των ονομάτων προκάλεσε την έντονη ενόχληση από πλευράς Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, καθώς ούτε η Φ. Γεννηματά, ούτε ο Στ. Θεοδωράκης φαίνεται να επιθυμούν μια συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

«Ως εκ τούτου, η εξέλιξη υπονομεύει τη σοβαρότητα και τη δεοντολογία που επιβάλλει ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα και αναιρεί τις δημοκρατικές αρχές από τις οποίες πρέπει εξ αρχής να διέπεται. Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, οφείλουν να απαντήσουν αν αυτές οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ανέφερε αργά το βράδυ της Δευτέρας το ΚΙΔΗΣΟ, προσθέτοντας: «Ούτε το ΚΙΝΗΜΑ, ούτε ο Πρόεδρός του εκλήθησαν και συμμετείχαν σε οποιαδήποτε συζήτηση για αυτό το θέμα, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής και η συμφωνημένη συνάντηση του Προέδρου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μετά την ανταλλαγή των μεταξύ τους επιστολών».

Στο μεταξύ, σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο θα πραγματοποιηθεί η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», και όπως τονίζουν τα μέλη της είναι η χρυσή ευκαιρία για να γίνει το πρώτο βήμα, ώστε η επιτροπή διαλόγου να ξεκινήσει δίχως άλλες γκρίνιες.

Οι Κινήσεις έχουν καλέσει για να απευθύνουν χαιρετισμό και το πιθανότερο είναι να παραστούν η Φ. Γεννηματά, ο Στ. Θεοδωράκης, ο Θ. Θεοχαρόπουλος και ο Σπ. Λυκούδης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα