«Θα συζητήσουμε για το χρέος τώρα, αλλά μετά το 2018 η όποια ελάφρυνση»

Μήνυμα ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα του Eurogroup της 22ας Μαΐου, έστειλε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τα όποια μέτρα θα πάνε μετά το 2018.

Σε ενημερωτικό του έγγραφο, ο Ολλανδός αξιωματούχος υπογραμμίζει πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Υπενθυμίζει ωστόσο το ανακοινωθέν του Eurogroup του περσινού Μαΐου, το οποίο προβλέπει ότι περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εξετασθούν μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το 2018, και μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο. Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσει επίσης την τεχνική συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς στις αρχές Μαΐου.

Όπως αναφέρεται στο ολλανδικό έγγραφο, στη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για το πώς θα δομηθεί η πιθανή εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης.

Διαβάστε επίσης