Θετική αξιολόγηση από τον Moody’s για την Ισπανία

Σε σταθερές από αρνητικές αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τις προοπτικές της ισπανικής οικονομίας. Η απόφαση αυτή υποδηλώνει ότι ο Moody’s δεν εξετάζει πλέον να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας για το δημόσιο χρέος της, που σήμερα έχει διαβάθμιση Baa3.

«Η δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας δείχνει να βελτιώνεται με βραδύ ρυθμό», εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης και επισημαίνει «τη σημαντική μείωση» των απειλών για το ισπανικό χρέος λόγω της ευθραυστότητας του τραπεζικού τομέα. Να σημειώσουμε, πως το τρίτο τρίμηνο του 2013 η χώρα εξήλθε από την ύφεση στην οποία είχε βυθιστεί επί δύο χρόνια, εξαιτίας της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων και του προβληματικού τραπεζικού της τομέα.

Τον Ιούλιο του 2012 οι Βρυξέλλες χορήγησαν πακέτο 41,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Μαδρίτη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο. Οσον αφορά το ποσοστό ανεργίας στη χώρα (περίπου 26% τον Νοέμβριο), ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η ισπανική αγορά εργασίας σταθεροποιήθηκε.

Διαβάστε επίσης