Τι ελπίζει να πάρει η Αθήνα στο Eurogroup της Δευτέρας

Σε μια καλή συζήτηση στο Eurogroup της Δευτέρας ελπίζει η κυβέρνηση έτσι ώστε η πολυπόθητη πια αξιολόγηση να κλείσει το συντομότερο και ίσως στις 24 Μαΐου, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, για πρώτη φορά στη σύσκεψη του οργάνου θα τεθεί σοβαρά η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα βασικά σημεία της ημερήσιας διάταξης, η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. «Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν «πολύ σύντομα» σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα. Και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε πως «η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα», κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας. «Είναι ένα μήνυμα στο οποίο επιμένω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το είπε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο», εξήγησε ο Λε Φολ, εκπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου, μεταφέροντας τη δήλωση αυτή που έγινε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Διευκρίνισε ότι «η κατάσταση της Ελλάδας μπορεί να είναι ένα στοιχείο που καθιστά εύθραυστη την Ευρωζώνη», εκτιμώντας ότι πρέπει «συνεπώς να παραμείνουμε στη γραμμή που ακολουθεί σήμερα η Ευρωζώνη: σταθερότητα και επιστροφή της ανάπτυξης».

Την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθεί ένα «σενάριο κρίσης» αναφορικά με την Ελλάδα όπως το 2015, εκφράζοντας παράλληλα μετρημένη αισιοδοξία αναφορικά με τις πιθανότητες να επιτευχθεί μια συμφωνία τη Δευτέρα. Την εκτίμηση ότι δεν αναμένει να υπάρξει φέτος «μεγάλη κρίση» στην Ελλάδα, εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά», δήλωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος.

Πίσω στη χώρα μας, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι για πρώτη φορά μπαίνει στην ατζέντα το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο, όπως είπε, υπήρχε αναφορά στη συμφωνία του καλοκαιριού, η διαφορά όμως τώρα είναι ότι το ζήτημα αυτό ανοίγει με τους καλύτερους όρους.

Προσέθεσε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και πνεύμα αλληλοκατανόησης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε ότι «το εμπόδιο στη χημεία δεν είμαστε εμείς, αλλά η διαφωνία του ΔΝΤ με τους θεσμούς», δείχνοντας πως η κυβέρνηση παραμένει επιθετικά απέναντι στο Ταμείο.

Νικητές οι Γερμανοί και το Ταμείο
Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως το τέλος του παιχνιδιού θα το σημάνουν οι νικητές, και αυτοί δεν μπορεί παρά να είναι η Γερμανία διά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί να εμφανίστηκε καθησυχαστικός, όμως κύκλοι του ελληνικού ΥΠ.ΟΙΚ. σχολιάζουν πως οι όροι του σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ανθόσπαρτος αγρός. Το ΔΝΤ από την πλευρά του θα πουλήσει ακριβά την όποια συμφωνία και με μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού διαρρέει ότι στο Eurogroup της Δευτέρας πιθανότατα δεν θα παραστεί η Κριστίν Λαγκάρντ αλλά ο «σκληρός» Πολ Τόμσεν – ο εμπνευστής του πρόσθετου «προληπτικού» πακέτου μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ.

Αν και θεωρείται δεδομένο από την κάθε πλευρά ότι δύσκολα θα μπορούσε να περάσει το προληπτικό πακέτο και όχι μόνο πολιτικού κόστους, αλλά κυρίως λόγω συνταγματικών εμποδίων, πλέον η ελληνική πλευρά με κομμένη την ανάσα περιμένει να δει τα… αντίμετρα που θα προταθούν.

Όσον αφορά τη λύση για το χρέος, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι εκείνο της «ήπιας» επιμήκυνσης από τα 32,5 στα 40 ή και 50 χρόνια, χωρίς μείωση επιτοκίων, και με ρήτρα ανάπτυξης στις ετήσιες αποπληρωμές – μια ρήτρα, που πιθανότατα θα θέτει ως πλαφόν στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους το 15% του ΑΕΠ. Ανοιχτό, πάντως, παραμένει και το εάν η διαδικασία απομείωσης του χρέους θα δρομολογηθεί άμεσα ή θα παραπεμφθεί στον Οκτώβριο, μετά την επόμενη αξιολόγηση, με δεδομένη και την πάγια θέση Σόιμπλε ότι «δεν επείγει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Από την άλλη πλευρά, όμως, η ανακοίνωση του Eurogroup ξεκαθαρίζει ότι για να κλείσει η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση πρέπει να υπάρξει συμφωνία-πακέτο τόσο για τα μέτρα όσο και για το χρέος, γεγονός που ενισχύει το σενάριο για μετάθεση της τελικής συμφωνίας στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα