Τι φοβήθηκε και… πέταξε ο Όσβαλντ;

Τέσσερα 24ωρα –και άγνωστο πόσα ακόμη– μετρά ως φυγάς ο Ζαν-Κλοντ  Όσβαλντ, το στέλεχος ελβετικής τράπεζας που το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης (20/11) έκοψε το «ηλεκτρονικό βραχιόλι» επιτήρησης που φορούσε και μία ώρα από την επιστροφή του εκείνη την ημέρα από τα δικαστήρια στο σπίτι του παραμένει άφαντος.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Το χειρότερο σενάριο που έχουν στο μυαλό τους οι Αρχές είναι αυτό του να έχει διαφύγει ο Όσβαλντ στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα (ταυτότητα ή διαβατήριο). Η λογική λέει ότι ο καταζητούμενος φυγάς, που κατηγορείται για την υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της Siemens και των υποβρυχίων, θα έχει βρει κάποιο προσωρινό καταφύγιο εντός ή εκτός Αττικής ώσπου να αποτολμήσει τη διαφυγή του –με όποιον πρόσφορο τρόπο– από τη χώρα μας. Υπό αυτό το πρίσμα οι ελληνικές διωκτικές αρχές έχουν στείλει σήμα για εντατικούς ελέγχους σε κάθε λιμάνι και μεθοριακό σταθμό της χώρας προκειμένου να εντοπιστεί ο Γαλλο-Ελβετός τραπεζικός.

Η ανοιχτή πόρτα και το κινητό

Για την ώρα η ΕΛ.ΑΣ. έχει πιάσει το νήμα των ερευνών από τις 12:50 μ.μ. της 20ής Νοεμβρίου οπότε και ο Όσβαλντ επέστρεψε στο διαμέρισμα που κατοικεί στην περιοχή των Ιλισίων, συνοδευόμενος από αστυνομικούς. Σχεδόν μία ώρα αργότερα, στις 13:56΄, σήμανε συναγερμός, καθώς η εταιρεία που έχει αναλάβει την επιτήρηση των κατηγορουμένων στους οποίους εφαρμόζεται το περιοριστικό μέτρο με τα «βραχιολάκια» διαπίστωσε παραβίαση των όρων τού κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση. Ήταν η ώρα που ο Όσβαλντ κατέστρεψε τον ιμάντα της συσκευής γεωεντοπισμού που φορούσε και δραπέτευσε.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που μετέβησαν στο διαμέρισμα του Όσβαλντ βρήκαν ανοιχτή την πόρτα του σπιτιού, καθώς και το εργαλείο –έναν κόφτη– με τον οποίο ο φυγάς προφανώς έκοψε τον ιμάντα από το ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Δεδομένου ότι δεν βρέθηκε πουθενά το κινητό του Όσβαλντ και επιπρόσθετα από το διαμέρισμα φαίνεται να έλειπαν μερικά ρούχα, ο λογικός συνειρμός παραπέμπει στο ότι ο Γαλλο-Ελβετός κατηγορούμενος είχε προσχεδιάσει να διαφύγει άρον-άρον!

Από την πλευρά των διωκτικών αρχών αναμένεται πλέον να ζητηθεί η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Όσβαλντ προκειμένου να εξεταστούν οι πιο πρόσφατες ηλεκτρονικές επικοινωνίες (sms, e-mail) του φυγάδα και να αποκαλυφθούν τυχόν ίχνη που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Προεξοφλούσε(;) την καταδίκη του

Το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι το τι ώθησε τον Ζαν Κλοντ Όσβαλντ στην «απονενοημένη» απόδραση, η οποία δίχως άλλο επιβαρύνει ως πράξη τη θέση του ως κατηγορούμενου στην υπόθεση με τις υποβρύχιες μίζες. Μία εκδοχή αποπειράθηκε να δώσει ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου, ο οποίος, σε σχετικό άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», επικαλέστηκε μία κατ’ ίδιαν επίσκεψή του στο σπίτι του Όσβαλντ, θέλοντας να μάθει –όπως εξιστορεί– όσα δεν είχε πει ο κατηγορούμενος τραπεζικός στο δικαστήριο.

Ο Τ. Τέλογλου μετέφερε την εικόνα ενός υπόδικου που παραπονιόταν επειδή «το βραχιολάκι χτυπούσε ακόμα και όταν αποφάσιζε να πάει τα σκουπίδια στον κάδο της γειτονιάς», που «δεν θεωρούσε ότι είχε κάνει κάτι επιλήψιμο», αλλά που πιθανότατα «θα καταδικαζόταν». Οπότε δεν αποκλείεται ο φόβος του Όσβαλντ ότι η προσωρινή κράτησή του στην Ελλάδα θα γίνει μόνιμη να τον οδήγησε στην «τελευταία έξοδο».

Πρόκειται πάντως για μία εκδοχή που έρχεται κόντρα στην άποψη του συνήγορου υπεράσπισης του Ζ. Κλ. Όσβαλντ, Χριστόφορου Καπαρουνάκη, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του για την επιλογή του πελάτη του. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τον κ. Καπαρουνάκη η υπό έκδοση απόφαση της Θέμιδας για την υπόθεση των υποβρυχίων αναμένεται να είναι θετική για τον Όσβαλντ.

Τι έγινε με τη φυγάδα της Energa

Αν επιβεβαιωθεί η αισιόδοξη για τον Όσβαλντ πρόβλεψη του συνηγόρου του, μία οικιοθελής παράδοση του φυγάδα δεν αποκλείεται να διευκόλυνε τη θέση του, καθώς όπως λένε έμπειροι νομικοί η μεταμέλεια του Γάλλο-Ελβετού δεν αποκλείεται να έδινε «συγχωροχάρτι» στην… αποκοτιά της απόδρασής του, στα πρότυπα δικαστικής απόφασης για μία άλλη φυγάδα, τη Μαρία Σκλαβάκη.

Μιλώντας στην «Α», οι ίδιοι νομικοί θυμίζουν ότι η 43χρονη γραμματέας της «Energa» που είχε καταδικαστεί για το σκάνδαλο Energa – Hellas Power είχε κι αυτή δραπετεύσει, σπάζοντας το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι». Η οποία Σκλαβάκη εντοπίστηκε, συνελήφθη εκ νέου και μετά το πέρας της απολογίας της τελικά αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, με το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας να αναστέλλει την ποινή των 7 ετών κάθειρξης που πρωτόδικα της είχε επιβληθεί.

Για την ιστορία να πούμε ότι τα δικαστικά βερεσέδια του Όσβαλντ στην Ελλάδα ξεκινούν τον Απρίλιο του 2015, όταν κατόπιν ενεργοποίησης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είχε εκδώσει ο εισαγγελέας εκδόσεων, Γιάννης Αγγελής, πέφτει στα χέρια των αρχών εβρισκόμενος στο Άμπου Ντάμπι.

Ο Όσβαλντ καταζητείτο για φερόμενη εμπλοκή του σε 4 υποθέσεις που σχετίζονται με μίζες στα εξοπλιστικά, ενώ λίγο πριν από τη σύλληψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον είχε παραπέμψει σε δίκη για την υπόθεση της Siemens.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα