Το Αζερμπαϊτζάν θέλει να διπλασιάσει την προμήθεια φυσικού αέριου προς την Ευρώπη

Ο Αλίεφ πρότεινε στην Γεωργία να αυξήσει την δυναμικότητα του αγωγού του «Νότιου Καυκάσου» για τον εφοδιασμό της Ευρώπης

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ πρότεινε στην Γεωργία να αυξήσει την δυναμικότητα του αγωγού του «Νότιου Καυκάσου» για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ενεργειακούς πόρους και εμπορεύματα.

Επίσκεψη στη Γεωργία

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε σήμερα στην Γεωργία, ο Αλίεφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Ιράκλιι Γκαριμπασβίλι, δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να αυξήσει τον όγκο φυσικού αερίου, που διοχετεύεται ετησίως στην Ευρώπη μέσω Γεωργίας και Τουρκίας, έως τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ήδη από το 2027.

11,5 δισεκ. όγκο φυσικού αερίου και 5 εκατ. τόνους πετρελαίου

Φέτος αναμένεται το Αζερμπαϊτζάν ότι θα εφοδιάσει την Ευρώπη με περίπου 11,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, όγκος απότομα αυξημένος σε σύγκριση με το 2021. Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε επίσης ότι η χώρα του θα εφοδιάζει ετησίως τους ευρωπαίους καταναλωτές με 5 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου μέσω του αγωγού Μπακού – Τμπιλίσι- Τζεϊχάν.

Ο Ιλχάμ Αλίεφ υποσχέθηκε επίσης ότι ετησίως θα προμηθεύει τις ευρωπαϊκές χώρες με 157 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας κάνοντας χρήση των αγωγών υψηλής τάσης της Γεωργίας και της Τουρκίας, όπως και ότι θα διευρύνει την διαμετακόμιση εμπορευμάτων από την κεντρική Ασία προς την Δύση.

Γεωργία – Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν

Με τη σειρά του, ο Γεωργιανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε όλα τα προγράμματα διαμετακόμισης και ευχαρίστησε τον Αζέρο πρόεδρο για την δημιουργία τους τριμερούς σχήματος «Γεωργία – Αζερμπαϊτζάν – Αρμενία».

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ιλχάμ Αλίεφ, το σχήμα αυτό «θα αρχίσει να λειτουργεί, μόλις η Αρμενία επιδείξει το ενδιαφέρον της γι αυτό», κάτι που εξαρτάται προφανώς από τις συμφωνίες της με το Μπακού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Svoboda.org

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα