Το μεγάλο ναυάγιο του ΣΥΡΙΖΑ

Οι δημοσκοπήσεις για τις περιφερειακές εκλογές είναι απογοητευτικές για το κυβερνών κόμμα

Οι ψηφοφόροι γυρίζουν την πλάτη στους εκπροσώπους της Κουμουνδούρου, καθώς δεν τους εμπιστεύονται για περιφέρειες και δήμους

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σε 35 ημέρες από σήμερα θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Ήδη εκατοντάδες υποψήφιοι, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι αυτές τις ημέρες δίνουν τη δική τους μάχη για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη ψήφο και τον σταυρό προτίμησης.

Βέβαια, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις η άγρα του σταυρού να προκαλεί τον γέλωτα, ή τη θυμηδία, αλλά αυτή η συμμετοχή είναι τεράστιο όφελος για τη Δημοκρατία συνολικά. Φυσικά, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές καίγονται και τα κόμματα, όχι μόνο για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, αλλά θεωρούνται σημαντικές στο να φτιάξουν κλίμα ενόψει των εθνικών εκλογών. Την ώρα που οι υποψήφιοι σχεδιάζουν πώς θα κινηθούν τις άγιες ημέρες του Πάσχα για να ψήσουν περισσότερους ψηφοφόρους μεταξύ οβελία και οίνου που ευφραίνει καρδίας.

Αυτή είναι η εύθυμη νότα, διότι υπάρχει και η αγωνία όχι μόνο των υποψηφίων, αλλά και των κομμάτων για τα αποτελέσματα τόσο στις περιφέρειες, όσο και στους μεγάλους δήμους, οι οποίοι στέλνουν και το ανάλογο μήνυμα.

Μέχρι στιγμής, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυριολεξία κινδυνεύει με συντριβή. Κι αυτό διότι στις περιφέρειες διασώζεται μόνο όπου υποστηρίζει υποψήφιο του Κινήματος Αλλαγής, όπως τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη και τον Απόστολο Κατσιφάρα στη Δυτική Ελλάδα, ενώ ο μοναδικός δικός του που ελπίζει σε εκλογή είναι στα Ιόνια νησιά. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στις μεγάλες πόλεις. Ειδικά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά οι εκλεκτοί της Κουμουνδούρου κινδυνεύουν όχι μόνο να αποκλειστούν από τον δεύτερο γύρο, αλλά να μην πιάσουν ούτε την 4η θέση.

ΑΤΤΙΚΗ

 

Η Δούρου προτίμησε το μαύρο από την αξιοπρέπεια

Αναμφίβολα η «μητέρα των μαχών» σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εκλογές είναι η Αττική. Η συγκεκριμένη περιφέρεια είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό και επί της ουσίας αποτελεί τη μικρογραφία του εκλογικού σώματος για όλη την Ελλάδα. Έχει την επαρχία της (Ανατολική και Δυτική Αττική), τις αστικές περιοχές της, τις μικροαστικές, αλλά και τις λαϊκές συνοικίες.

Στις προηγούμενες εκλογές (Ιούνιος 2014) η Ρένα Δούρου εκμεταλλεύτηκε το πολιτικό κλίμα και με βραχεία κεφαλή επικράτησε του Γιάννη Σγουρού. Από τότε κύλησε πολύς χρόνος και το σημαντικότερο στη θητεία της κας Δούρου το ότι καταγράφηκαν 125 νεκροί από δύο τεράστιες φυσικές καταστροφές. Στις πλημμύρες της Μάνδρας υπήρξαν 25 νεκροί, όπου οι ευθύνες της διοίκησης της Περιφέρειας αν και παρέλαβε μελέτες επέδειξε τη γνωστή αναβλητικότητα με συνέπεια να θρηνήσουμε τον χαμό 25 ανθρώπων.

Ακόμη χειρότερη ήταν η κατάσταση στο Μάτι, όπου 100 συνάνθρωποί μας κάηκαν ζωντανοί, διότι η περιφερειάρχης ως συνήθως επέδειξε ολιγωρία και διακρίθηκε κρυπτόμενη.

Τουναντίον εμφανίστηκε στην παρωδία της συσκέψεως υπό τον πρωθυπουργό, όπου για ένα τρίωρο έκρυβαν ότι υπάρχουν νεκροί.

Σε μία χώρα με υποτυπώδη σοβαρότητα η κα Δούρου θα είχε ήδη παραιτηθεί αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την τραγωδία. Εδώ στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας η κα Δούρου αρκέστηκε στην ατάκα «μου έτυχε η στραβή στη βάρδια μου» και είναι εκ νέου υποψήφια.

Στις δημοσκοπήσεις προηγείται σταθερά ο εκλεκτός της Ν.Δ., Γιώργος Πατούλης, ο οποίος έχει καπαρώσει τη συμμετοχή στον δεύτερο γύρο. Από εκεί και πέρα γίνεται σκληρή μάχη (ψήφο-ψήφο) μεταξύ της Ρένας Δούρου και του Γιάννη Σγουρού. Το μεγάλο όπλο του Γιάννη Σγουρού μπορεί να χαρακτηριστεί η επαρχία της Αττικής, δηλαδή η Ανατολική (Μάτι) και Δυτική Αττική (Μάνδρα). Ειδικά στην Ανατολική Αττική, εκτός του ότι παρατηρείται βύθιση της Δούρου, ο κ. Σγουρός έχει τεράστια διείσδυση και στον χώρο της Ν.Δ., έχοντας εξασφαλίσει την αρωγή δημάρχων από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πολύ βαθιές ρίζες στην περιοχή. Σε περίπτωση που η Δούρου περάσει στον β΄ γύρο, με βάση τις δημοσκοπήσεις ο Πατούλης μπορεί να καταγράψει νίκη με… εξωπραγματική διαφορά, καθώς οι ψηφοφόροι του κ. Σγουρού ούτε που θέλουν να ακούν για Δούρου. Αντίθετα, σε περίπτωση διδύμου Πατούλη – Σγουρού, εάν η διαφορά του πρώτου γύρου είναι μέχρι και 15%, οι εκλογολόγοι μιλούν ακόμη και για ανατροπή.

Οι εκτιμήσεις για τις άλλες περιφέρειες

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

Σε αυτή την περιφέρεια τα πράγματα λίγο-πολύ είναι ξεκάθαρα. Μιλάμε για νεοδημοκρατική μάχη, καθώς στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο νυν περιφερειάρχης και επίσημος της Ν.Δ., ο Χρήστος Μέτιος, και ακολουθεί ο Χριστόδουλος Τοψίδης, γνωστός επιχειρηματίας του Έβρου,  πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και ταυτόχρονα πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο κ. Τοψίδης προέρχεται από τη Ν.Δ. και εάν η διαφορά είναι μικρή στον α΄ γύρο, τότε μάλλον θα τα καταφέρει έναντι του Χρήστου Μέτιου. Ο Κώστας Κατσιμίγας, που είναι ο επίσημος του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει μάχη για την τρίτη θέση με τον Κώστα Σημιτζή, τον πρώην δήμαρχο Καβάλας, ο οποίος έχει πάρει το χρίσμα από το ΚΙΝΑΛ.

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και σε αυτή την περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον μένει εκτός νυμφώνος, καθώς ο εκλεκτός της Κουμουνδούρου Γιάννης Σπλάνης δεν πείθει. Και φυσικά, ο άνθρωπος τραβά τη δική του ανηφόρα, καθώς η συγκεκριμένη περιφέρεια υποφέρει από την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό. Η νυν περιφερειάρχης, έχοντας και το χρίσμα της Ν.Δ., η Χριστιάνα Καλογήρου, θα είναι σίγουρα στον β’ γύρο με πιθανότερο αντίπαλο τον Παναγιώτη Χριστόφα από το ΚΙΝΑΛ. Ζημιά στην κα Καλογήρου φαίνεται να κάνει ο καθηγητής πανεπιστημίου Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος κατέρχεται ως ανεξάρτητος, προέρχεται από τη Ν.Δ. και ανήκει στους πολιτικούς φίλους του Χαράλαμπου Αθανασίου. Ο κ. Μουτζούρης, όπως και ο υποψήφιος του ΚΚΕ, ο επίσης καθηγητής πανεπιστημίου Σταύρος Τάσσος, είναι αυτοί που θα «κρίνουν» τη μάχη.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αποφασίσει να δώσει το χρίσμα στον Απόστολο Κατσιφάρα, στραβά-κουτσά θα επετύγχανε την επανεκλογή του. Τώρα δίνει μάχη». Αυτό λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, που βλέπουν πως τους κάνει τεράστια ζημιά ο αντάρτης του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Κώστας Σπηλιόπουλος, ο οποίος έχει καταφέρει να συσπειρώσει το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο πολιτικός φίλος του κ. Βενιζέλου κατάφερε να πείσει τον Δημήτρη Κατσικόπουλο (πρώην βουλευτής και νομάρχης Αχαΐας) να κατέλθει υποψήφιος μαζί του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πρόσφατες εκλογές συνέδρων του ΚΙΝΑΛ, όταν πήγε να ψηφίσει ο Κατσιφάρας, τον έδιωξαν εξαγριωμένοι ΠΑΣΟΚοι. Αυτό το εμφυλιοπολεμικό κλίμα σαφώς και βολεύει τον εκλεκτό της Ν.Δ., Νεκτάριο Φαρμάκη. Με δίδυμο Κατσιφάρα – Φαρμάκη στον δεύτερο γύρο όλα είναι ανοιχτά, καθώς οι ψηφοφόροι του Σπηλιόπουλου δεν θέλουν να ακούν για ΣΥΡΙΖΑ. Όμως τα πάντα αλλάζουν εάν κάνει την έκπληξη και περάσει στον δεύτερο γύρο ο Σπηλιόπουλος.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Βελβεντό Κοζάνης μεσοβδόμαδα έγινε για να στηριχθεί ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος είναι εκ νέου υποψήφιος έχοντας το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περιφέρεια το φαβορί είναι ο βουλευτής Κοζάνης της Ν.Δ., Γιώργος Κασαπίδης. Δημοσκοπικά τα πάει θαυμάσια η εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία κερδίζει διαρκώς έδαφος εκμεταλλευόμενη την οργή του κόσμου για τη συμφωνία των Πρεσπών. Από τη Χαριλάου Τρικούπη αισιοδοξούν ότι η Ζεμπιλιάδου θα κάνει την έκπληξη και θα περάσει αντί του Καρυπίδη στον δεύτερο γύρο, χωρίς να μπορεί να απειλήσει τον Κασαπίδη.

ΗΠΕΙΡΟΣ

Εδώ υπάρχει φαβορί και ακούει στο όνομα του νυν περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος το πιθανότερο θα κάνει και τρίτη θητεία στον συγκεκριμένο περιφερειακό θώκο. Βέβαια το έργο του είναι πολύ δύσκολο, καθώς η υποψηφιότητα του επικοινωνιολόγου Σπύρου Ριζόπουλου, ο οποίος προέρχεται κι αυτός από τη Ν.Δ., του δημιουργεί προβλήματα.  Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ζάψας, δίνει τη δική του μάχη για την 3η θέση με τον εκλεκτό της Χαριλάου Τρικούπη, Δημήτρη Δημητρίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Κώστας Αγοραστός μπορεί να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, καθώς ναι μεν ο γιατρός Νίκος Τσιλιμίγκας που υποστηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές συμπάθειες, αλλά δεν έχει δυναμική για να αμφισβητήσει τα πρωτεία τού νυν περιφερειάρχη. Ακόμη κι εάν οδηγηθούν στον δεύτερο γύρο, θα είναι για μία χούφτα ψήφων.

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

Ίσως είναι η μοναδική περιφέρεια που νυν περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ έχει τύχη να επανεκλεγεί. Ο λόγος για τον Θόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος επιπλέει όχι γιατί έλυσε τα προβλήματα, αλλά διότι υπάρχει νεοδημοκρατικός εμφύλιος κι επειδή το ΚΙΝΑΛ δεν επέλεξε ένα πρόσωπο πρώτης γραμμής, αλλά έδωσε το χρίσμα σε ένα πρόσωπο της νέας γενιάς, τον Αλέξανδρο Αλεξάκη. Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε την πρώην ευρωβουλευτή Ρόδη Κράτσα, όμως της κάνει τεράστια ζημιά ο αντάρτης της Ν.Δ., πρώην νομάρχης Κέρκυρας, Σπύρος Σπύρου.

Λογικά, στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν Κράτσα και Γαλιατσάτος, όπου ναι μεν η εκλεκτή της Ν.Δ. έχει τον πρώτο λόγο, αλλά μέχρι εκεί.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Μόνος του παίζει μπάλα ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Η μη εκλογή του από τον πρώτο γύρο θα αποτελέσει πρώτης τάξεως έκπληξη. Ναι μεν είναι πολλοί υποψήφιοι, αλλά κανένας δεν παρουσιάζει δυναμική. Εξάλλου, η στεντόρεια φωνή του και οι επιτυχημένες παρεμβάσεις του στη συμφωνία των Πρεσπών τού προσθέτουν ψήφους ακόμη κι από εκεί που δεν περίμενε. Στις δημοσκοπήσεις παρουσιάζεται να έχει διαφορά, που πολλές φορές φτάνει στο απίθανο 40%. Για τη δεύτερη –τιμητική– θέση έχει σαφές προβάδισμα ο Χρήστος Παπαστεργίου από το ΚΙΝΑΛ, ο οποίος έχει πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, αποδεικνύοντας πως εάν η Χαριλάου Τρικούπη επέλεγε ένα προβεβλημένο στέλεχος θα είχε εξασφαλισμένη τη δεύτερη θέση και θα χτύπαγε και καλό ποσοστό. Ο εκλεκτός του Μαξίμου, ο δημοσιογράφος Χρήστος Γιαννούλης, καταποντίζεται. Κάτι οι δηλώσεις του ότι «όσοι δεν συμφωνούν με τις Πρέσπες είναι φασίστες», κάτι ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν το κορόιδο λόγω αποδοκιμασιών, έχουν οδηγήσει τον Γιαννούλη να μην μπορεί να επισκεφθεί ούτε καφενείο στο πιο απομακρυσμένο χωριό.

ΚΡΗΤΗ

Από τη μία η στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη οι πλημμύρες σε Χανιά και Ρέθυμνο μπορεί να οδηγήσουν τον Σταύρο Αρναουτάκη σε δεύτερο γύρο. Κι εδώ οι σκληροί ΠΑΣΟΚοι έχουν αντιδράσει με τη στήριξη που αποδέχθηκε ο κ. Αρναουτάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απλά ο νυν περιφερειάρχης είναι τυχερός, διότι ο εκλεκτός της Ν.Δ., ο νεαρός Αλέξανδρος Μακρογιαννάκης, δεν έχει την ανάλογη αναγνωρισιμότητα. Μάλιστα, οι αναλυτές ισχυρίζονται πως ο «γαλάζιος» υποψήφιος θα πάρει μικρότερο ποσοστό από αυτό που θα πάρει στην ίδια περιφέρεια η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές.

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κι εδώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή. Αφενός υπάρχουν μόνο τρεις υποψήφιοι, αφετέρου το προβάδισμα του εν ενεργεία επικεφαλής Δωδεκανήσων και Κυκλάδων, του νεοδημοκράτη Γιώργου Χατζημάρκου, είναι τεράστιο. Ο Μανώλης Γλυνός ξεκίνησε δυνατά όταν τον επέλεξε το ΚΙΝΑΛ, αλλά μόλις πήρε και τη στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ άρχισε η κατηφόρα. Θα βγει δεύτερος επειδή ο Γιάννης Ντουνιαδάκης από το ΚΚΕ είναι πολύ μακριά στις δημοσκοπήσεις. Εδώ μιλάμε για διαφορά που ξεπερνά τις 25 ποσοστιαίες μονάδες.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Άλλη μία περιφέρεια όπου θα γίνει μεγάλη μάχη. Δέκα υποψήφιοι, μάλλον οι περισσότεροι από άλλη περιφέρεια πλην Αττικής. Η Νέα Δημοκρατία έχει επενδύσει στον απερχόμενο δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος ως φαίνεται θα είναι στον δεύτερο γύρο. Όμως στην Πειραιώς φαίνεται ότι δεν είχαν υπολογίσει την ανθεκτικότητα του Πέτρου Τατούλη, ο οποίος σε αυτές τις εκλογές κατέρχεται έχοντας τη στήριξη της Νέας Ελληνικής Ορμής, του κόμματος της Παπακώστα! Διεκδικεί την 3η του θητεία και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι θα τα καταφέρει. Θεωρητικά στον δεύτερο γύρο θα αντιμετωπίσει τον Νίκα, όμως τελευταία ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δέδες, πρώην ΠΑΣΟΚος και πρώην αντιπεριφερειάρχης του Τατούλη, καταγράφει ανοδικές τάσεις. Συν ότι υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια, καθώς ήταν το δεξί χέρι του Σπίρτζη στο υπουργείο Υποδομών. Οπότε σε όποιο χωριό επισκεφθεί ο Δέδες υπόσχεται δρόμους, γεφύρια και έργα, πολλά έργα. Τύφλα να έχει ο Μαυρογιαλούρος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Τατούλης, εάν περάσει στον δεύτερο γύρο με όποιον αντίπαλο και να έχει, μάλλον θα επανεκλεγεί. Το ΚΙΝΑΛ παρουσιάζεται διασπασμένο, καθώς ναι μεν έχει επίσημο υποψήφιο τον Γιάννη Μπουντρούκα, όμως πολλά από τα τοπικά στελέχη στηρίζουν ανοιχτά τον Τατούλη.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Άλλη μία περιφέρεια όπου ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζεται με πανηγυρικό τρόπο. Εδώ ο εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας, ο Φάνης Σπανός, πρώην στενός συνεργάτης του Κώστα Μπακογιάννη, δίνει μάχη ψήφο με ψήφο με τον απερχόμενο δήμαρχο Στυλίδας, τον Απόστολο Γκλέτσο, που με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη. Ο δημοφιλής ηθοποιός έχει τη στήριξη των ΑΝΕΛ και του κόμματος της Παπακώστα, και όλα δείχνουν ότι θα διεκδικήσει τη νίκη στον δεύτερο γύρο με τον Φάνη Σπανό. Για την 3η θέση δίνουν τη δική τους μάχη η Κατερίνα Μπατζελή (ΚΙΝΑΛ) και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης (ΣΥΡΙΖΑ).

Διαβάστε επίσης