Το χρονικό ενός (προαναγγελθέντος) εγκλήματος

Φωτιές, χρήση χημικών και οδοφράγματα στους δρόμους, επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και προπηλακισμοί δημοσιογράφων. Δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις (ανάμεσά τους και πολλοί ανήλικοι) σε επεισόδια που σημειώθηκαν σε συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, με αφορμή –τι άλλο;– τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη.  

Του Αλέξανδρου Δερμέζη

Αυτή είναι περίπου η κατάσταση –σε αστυνομικό τουλάχιστον επίπεδο– που επικρατεί μετά το επεισόδιο που ξεκίνησε σε μία καφετέρια, αλλά κατέληξε στο μαχαίρωμα του έντονα πολιτικοποιημένου μουσικού με το προσωνύμιο «Killah P», δέκα λεπτά μετά τις δώδεκα το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Ο κατ’ ομολογία 45χρονος δράστης (σ.σ.: είναι παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών και περιστασιακά εργαζόμενος, που μόλις τον περασμένο Ιούλιο είχε μετακομίσει στη Νίκαια) συνελήφθη στο σημείο της επίθεσης, τοποθετώντας τον εαυτό του στον πολιτικό χώρο της Χρυσής Αυγής, με τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων –περισσότερες από 20, περιλαμβάνονται στη σχετική δικογραφία– να ενισχύουν τους ισχυρισμούς του. Ο δράστης, ο οποίος βαρύνεται με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες (ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράβαση του Νόμου περί όπλων), οδηγήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Εισαγγελία Πειραιά, απ’ όπου ζήτησε προθεσμία για να απολογηθεί σήμερα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Κατηγορούμενη σε βαθμό πλημμελήματος παραπέμφθηκε ωστόσο και η σύζυγός του για ψευδορκία, η οποία εντοπίσθηκε τα ξημερώματα (18/09) και μετά τη σύλληψη του συζύγου της να μεταφέρει από το σπίτι στο οποίο διέμενε η οικογένεια στη Νίκαια, σε σακούλα, μπροσούρες και φέιγ βολάν της Χ.Α. Όπως προέκυψε, τα έγγραφα μετέφερε στο σπίτι του υπεύθυνου της Τ.Ο. της Χρυσής Αυγής, με τη σύζυγο του οποίου διατηρεί συγγενικές σχέσεις (η οποία παραπέμφθηκε με την ίδια κατηγορία), ενώ ο σύζυγός της οδηγήθηκε επίσης κατηγορούμενος στην Εισαγγελία, για παράβαση του Νόμου περί όπλων, για ένα πτυσσόμενο γκλοπ το οποίο εντοπίσθηκε. Και οι τρεις κατηγορούμενοι μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.

«Ένιωσα ότι κινδύνευα!»  

Ο ίδιος ο δράστης στην απολογία του στους αστυνομικούς αποδίδει τα όσα συνέβησαν σε τραγική συγκυρία και ανέφερε ότι βρέθηκε στο σημείο χωρίς να υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση. Υποστήριξε ότι παρακολουθούσε ποδοσφαιρικό αγώνα σε καφετέρια. Φορούσε στρατιωτικού τύπου παντελόνι, μαύρο μπλουζάκι και μπότες, αμφίεση που παρέπεμπε στον «ενδυματολογικό κώδικα» της Χ.Α. Υποστηρίζει ότι δέχθηκε επίθεση από άτομα όταν με το αυτοκίνητό του βρέθηκε στο σημείο της συμπλοκής και ότι έβγαλε το μαχαίρι που είχε πάνω του, χωρίς να έχει πρόθεση να σκοτώσει τον Φύσσα. «Ήμουν σε άμυνα! Μου επιτέθηκαν και ένιωσα ότι κινδύνευα!» αναφέρει χαρακτηριστικά. Για την εξέλιξη δηλώνει συγκλονισμένος και θεωρεί αδιανόητο το έγκλημα που διέπραξε.

Αν και οι καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία προσδιορίζουν την εικόνα του αιματηρού σκηνικού, ο δράστης από την πλευρά του παραθέτει διαφορετική εικόνα ως προς τις συνθήκες και την εξέλιξη των γεγονότων. Για τον λόγο αυτό, οι αστυνομικοί με εισαγγελική διάταξη έχουν ζητήσει την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο δράστης όντως δέχθηκε ή όχι τηλεφώνημα που τον «διέταξε» να μεταβεί στο σημείο της συμπλοκής.

Έρευνες και συλλήψεις

Έρευνα κατόπιν εισαγγελικής διάταξης, σε χώρους και γραφεία που σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή ακολούθησε από την Αστυνομία. Μάλιστα το πρωί της Πέμπτης  οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πειραιά ένας 26χρονος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χ.Α., σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ανεξάρτητη δικογραφία για υπόθεση άσχετη με τη δολοφονία του 34χρονου, ύστερα από καταγγελία (όπως διαρρέεται από την ΕΛ.ΑΣ.) για κατοχή όπλων. Πρόκειται για τον πρώην οδηγό του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος συνελήφθη ύστερα από έρευνα που έγινε στο σπίτι και το αυτοκίνητό του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αεροβόλο πιστόλι με αμπούλες, ένα στιλέτο και δύο κροτίδες («γουρούνες»). Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο 26χρονος είχε υποβάλει αίτημα για άδεια οπλοφορίας –ως οδηγός και συνοδός του Ν. Μιχαλολιάκου η οποία όμως απορρίφθηκε στις 5 Μαρτίου 2013.

Σε επιφυλακή…

Σε επιφυλακή βρίσκεται, εξάλλου, η ΕΛ.ΑΣ. από τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι με εσωτερικό ενημερωτικό του Αρχηγείου καλούνται άπαντες οι υπηρεσιακοί εμπλεκόμενοι να λάβουν μέτρα προς αποφυγή ενδεχόμενων επιθέσεων προς αστυνομικές υπηρεσίες και ταυτόχρονα να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή ιδίως σε περιοχές που λειτουργούν γραφεία της Χ.Α. και εμφανίζουν έντονη δραστηριότητα ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., τώρα, το τραγικό συμβάν αυτό καθ’ αυτό αλλά και η γενικευμένη ένταση που επικρατεί μετά τη δολοφονία Φύσσα, υποχρέωσαν τον υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, να ακυρώσει προγραμματισμένο ταξίδι και συνάντηση με τον ομόλογό του στην Ιταλία. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός, η κυβέρνηση μελετά την πρόταση Νομοθετικής Παρέμβασης «έκτακτης ανάγκης», η οποία πιθανώς να θέσει εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, ο υπουργός διαβίβασε ήδη στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, φάκελο που έχει συντάξει η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και ο οποίος περιέχει καταγγελίες (επώνυμες και ανώνυμες) και αναφορά αξιοποίνων πράξεων μελών της Χ.Α.

Συγκεκριμένα, το υπ’ αρ. πρωτ. 4003/173/-315661/19.09.2013 έγγραφο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας / Διευθύνσεως Κρατικής Ασφάλειας που περιλαμβάνεται στον φάκελο, αναφέρει αξιόποινες πράξεις μελών-υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, οι οποίες φαίνεται –όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Δένδιας προς την αρμόδια εισαγγελέα– να προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άσκηση οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας. Στον ίδιο φάκελο περιλαμβάνεται 32 δημοσιεύματα των εφημερίδων «Αυγή», «Βραδυνή», «Δημοκρατία», «Έθνος», «Ελεύθερος Τύπος», «Ελευθεροτυπία», «Εφημερίδα των Συντακτών», «Ημερησία», «Καθημερινή», «Παραπολιτικά», «Τα Νέα» και «Το Βήμα» αναφορικά με το ίδιο θέμα.

Η ενέργεια του Ν. Δένδια έρχεται σε συνέχεια πρότασης που έκανε την Τετάρτη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και η οποία αφορούσε τη διενέργεια δημοσίου διαλόγου πρότασης νομοθετικής παρέμβασης, με αντικείμενο τη διερεύνηση του άρθ. 187 ΠΚ περί εγκληματικής οργάνωσης και του άρθ. 195 ΠΚ περί του τι συνιστά κατάρτιση ένοπλης ομάδας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο Ν. Δένδιας, «η αντιμετώπισή της Χρυσής Αυγής επιβάλλει την εγρήγορση της Πολιτείας και την ενεργοποίηση όλων των αναγκαίων μέσων που προβλέπει το Σύνταγμα, ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα