Τσεχία: Βάζει «λουκέτο» στα καταστήματα λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού

Η κυβέρνηση παράλληλα εφαρμόζει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως 5:00

Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και νέους περιορισμούς ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Τσεχίας, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο των καταστημάτων, καθώς ο αριθμός των μολύνσεων άρχισε και πάλι να εκτοξεύεται.

Η Τσεχική Δημοκρατία, μέλος της ΕΕ, με πληθυσμό 10.700.000 κατοίκους, κατέγραψε χθες, Τρίτη, 10.821 νέες μολύνσεις Covid-19, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των μολύνσεων από τις 6 Νοεμβρίου. Συνολικά, από τον Μάρτιο η χώρα έχει καταγράψει σχεδόν 650.000 μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό, εκ των οποίων 10.600 θανάτους.

«Από τις 27 Δεκεμβρίου, η Τσεχική Δημοκρατία θα περάσει στο πιο υψηλό επίπεδο συναγερμού», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας, Γιαν Μπλάτνι.

Κλείνουν τα καταστήματα, απαγόρευση κυκλοφορίας από 21:00 έως 5:00

Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων, τα καταστήματα που πωλούν μη απαραίτητα αγαθά θα κλείσουν και οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιοριστούν σε δύο άτομα, εκτός των μελών της οικογένειας, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9.00 μ.μ. έως τις 5.00 π.μ.

Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 10 Ιανουαρίου, ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα νομικό εργαλείο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιβάλλει περιορισμούς και να αγοράζει ιατρικό υλικό με απευθείας αναθέσεις, θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 22 Ιανουαρίου.

«Η συνεχιζόμενη αύξηση των μολύνσεων» κατέστησε τα μέτρα απαραίτητα, είπε ο Μπλάτνι, ο οποίος πρόσθεσε πως αναμένει ότι ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων θα διατηρηθεί περίπου στις 11.000 προτού αρχίσει να πέφτει ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων. Κάλεσε επίσης τους Τσέχους να περάσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μόνο με μέλη της οικογένειάς τους.

Η Τσεχία είδε μια έξαρση των μολύνσεων από κορωνοϊό νωρίτερα το φθινόπωρο, με 15.000 νέες μολύνσεις την ημέρα, και ένα ποσοστό ημερήσιων θανάτων ανά κάτοικο -το πιο υψηλό στην Ευρώπη- επί εβδομάδες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Από τότε η χώρα δυσκολεύεται να θέσει υπό έλεγχο τα ποσοστά μόλυνσης.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση έκλεισε τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα μουσεία και τις πινακοθήκες και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11:00 μ.μ. έως τις 5:00 π.μ.

Ο Μπλάτνι είπε πως η κυβέρνηση θα συνεδριάσει την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου προκειμένου να επανεξετάσει τα μέτρα. Οι περιορισμοί στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας έπληξαν την τσεχική οικονομία, αν και όχι τόσο σκληρά όπως στο πρώτο κύμα, όταν έκλεισαν τα εργοστάσια, με συνέπεια το δεύτερο τρίμηνο να σημειωθεί ρεκόρ ύφεσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα