Βγήκε… παγανιά η ΑΑΔΕ και ψάχνει Ι.Χ. με βουλγαρικές πινακίδες

Αιτία του ελέγχου αποτέλεσε μία πορισματική αναφορά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Θεσσαλονίκης (ΕΛΥΤ) που χρονολογείται από τις 2/3/2015

Παγανιά έχει βγει η ΑΑΔΕ, προσπαθώντας να εντοπίσει αυτοκίνητα με πινακίδες Βουλγαρίας, οι ιδιοκτήτες των οποίων θεωρούνταν ύποπτοι για φοροπαραβάσεις. Οι έρευνες γίνονται σε συνεργασία με τις βουλγαρικές φορολογικές και τελωνειακές Αρχές, με τους πιθανούς παραβάτες να αναζητούνται σε μία λίστα 9.500 τροχοφόρων που αρχικά είχαν ελληνικές πινακίδες και στη συνέχεια απέκτησαν βουλγαρικές.

Αιτία του ελέγχου αποτέλεσε μία πορισματική αναφορά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Θεσσαλονίκης (ΕΛΥΤ) που χρονολογείται από τις 2/3/2015, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκαν παραβάσεις τελωνειακής νομοθεσίας που έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης για τυχόν παραβάσεις και της φορολογικής νομοθεσίας. Ειδικότερα από την παραπάνω αναφορά της ΕΛΥΤ Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος και η σύζυγός του ίδρυσαν εμπορική επιχείρηση στη Βουλγαρία.

Στην εταιρεία αυτή ανήκουν δύο οχήματα μάρκας Porsche Carrera 911, 3.824 κυβικών και VW Touareg, 2.461 κυβικών, που και τα δύο «φορούσαν» βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τον έλεγχο της ΕΛΥΤ, από τα στοιχεία που προσκόμισαν οι υπόχρεοι (δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και άλλα έντυπα) διαπιστώθηκε ότι ο προσφεύγων έχει τη συνήθη κατοικία του, ήτοι τους οικογενειακούς του δεσμούς και την εργασία του, στην Ελλάδα.

Η πρακτική μόνο ασυνήθιστη δεν είναι, αφού Έλληνες φορολογούμενοι ιδρύουν εταιρείες στη Βουλγαρία, οι οποίες όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι εικονικές. Σε αυτές τις εταιρείες-«βιτρίνες» δηλώνουν ως εταιρικά τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, ξεγλιστρώντας από το ελληνικό φορολογικό σύστημα των τεκμηρίων, αλλά και την πληρωμή του φόρου πολυτελείας, δεδομένου ότι τα περισσότερα είναι μεγάλου κυβισμού.

 

Διαβάστε επίσης