Ξεκάθαρη η υπεροχή Λοβέρδου στο debate του ΚΙΝΑΛ

Ο αείμνηστος Νίκος Αλέφαντος στις πάμπολλες αναλύσεις του -είτε στην πλατεία Εξαρχείων, είτε στο members club του Πανελλήνιου- ήταν πάντα κατηγορηματικός στο ποια πρέπει να είναι η στόχευση ενός σοβαρού προπονητή: «Εάν δεν μπορείς να κερδίσεις, τότε προσπαθείς να μην χάσεις». Αυτή η ακριβώς η ατάκα περιγράφει το χθεσινοβραδινό debate των υποψηφίων προέδρων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι ακριβώς οι πέντε από τους έξι (έλαμψε διά της απουσίας του ο Γιώργος Παπανδρέου) ασχολήθηκαν περισσότερο με το πώς δεν θα κάνουν λάθος και δεν αφέθηκαν ελεύθεροι, προκειμένου να πείσουν τηλεοπτικά κι άλλους ψηφοφόρους. Εξάλλου και οι πέντε προσήλθαν γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να τους δει πολύ κόσμος (η τηλεθέαση έφτασε στο 8%), οπότε ενδιαφέρθηκαν αφενός μεν να μην υποπέσουν σε κάποιο τρανταχτό σφάλμα που θα κόστιζε, αφετέρου δε έδωσαν βάση στην τακτική του δεύτερου γύρου αποφεύγοντας τις πολλές αιχμές.

Οι τρεις κερδισμένοι

Φυσικά από όλο αυτό το τηλεοπτικό προϊόν ξεχώρισαν τρία πρόσωπα. Ο ένας είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος.  Με εμπειρία, με ξεκάθαρη θέση και ολοκληρωμένη πολιτική πλατφόρμα έδωσε την εντύπωση πως είναι έτοιμος από χρόνια για την ηγεσία του κόμματος. Εξάλλου και η ευφράδεια του, αλλά και το ότι από την αρχή έθεσε διάφορα ζητήματα έσυρε πίσω του όλους τους υπόλοιπους. Όπως η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ανάδειξη των διαφορών με τον ΣΥΡΙΖΑ και οι διακριτές του θέσεις έναντι της Ν.Δ. Έδωσε μεγάλη βάση στην ασφάλεια των πολιτών, ενώ ακολούθησε την τακτική του Κώστα Σημίτη προσκαλώντας προοδευτικούς πολίτες από όλους τους χώρους για να ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή, δείχνοντας ότι δεν έχει άγχος με την συμμετοχή του κόσμου που δεν είναι αποδεδειγμένα μέλη του ΚΙΝΑΛ.

Ο δεύτερος ήταν ο Παύλος Γερουλάνος. Κατέθεσε μία ολοκληρωμένη κυβερνητική πρόταση, μία μεταρρυθμιστική πρόταση για την διακυβέρνηση της χώρας, η οποία ανατρέπει παραδόσεις χρόνων. Και αυτό διότι ο πρώην υπουργός ζητά να εκχωρηθούν αρμοδιότητες με τα ανάλογα κονδύλια (μέσω των πόρων της κεντρικής κυβέρνησης) στον δεύτερο και του τρίτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μία θέση για την οποία δεν έδειξαν να είναι αντίθετοι και οι υπόλοιποι (τουλάχιστον θεωρητικά), παρά το γεγονός ότι ανατρέπει όλα όσα έχουν μάθει οι πολιτικοί για την κεντρική κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι Ανδρέας Λοβέρδος έσπευσε να τον ανταμείψει (με το μυαλό καις τον δεύτερο γύρο) αναδεικνύοντας και την πρόταση του για την ηλεκτρονική ψηφοφορία που απορρίφθηκε, δίνοντας πάσα στον Γερουλάνο να πει την ατάκα της βραδιάς: «Υπάρχουν εστίες μούχλας στο κόμμα μας». Κάποιοι το εξέλαβαν ως αιχμή προς το Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ως παιδί του κομματικού σωλήνα.

Ο τρίτος κερδισμένος της βραδιάς ήταν ο Παύλος Τσίμας. Ήταν ο πραγματικά άνετος (λόγω και της εμπειρίας του σε τηλεμαχίες), ήταν ευθύς στις ερωτήσεις του, σε αντίθεση με τους άλλους δύο, που έδειξαν ότι είχαν άγχος. Ειδικά ο Τάσος Παππάς, που προφανώς είχε εντολή από την «Εφημερίδα των Συντακτών» να ρωτήσει για τη Novartis τον Καστανίδη, μπας και χτυπήσει τον Λοβέρδο, αλλά ο έμπειρος Θεσσαλονικιός (πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου) απέφυγε με την ευελιξία σκιέρ σε γιγαντιαίο σλάλομ την μπανανόφλουδα, απαντώντας ότι «προφανώς είναι σκάνδαλο, ωστόσο έγιναν μεθοδεύσεις έξω από νομικό πολιτικό για να χτυπηθούν πολιτικά πρόσωπα».

Αν δεν υπήρχε ο Λοβέρδος θα μπορούσαμε να λέγαμε ότι ο πρωταγωνιστής της τηλεμαχίας ήταν ο Παύλος Τσίμας. Οι άλλοι δύο ήταν αγχωμένοι με τον Παππά να αγωνιά πότε θα ρωτήσει για τη Novartis

Και για να ολοκληρώσουμε για τον τρίτο πρωταγωνιστή, τον Παύλο Τσίμα, εάν βρίσκονταν από την απέναντι πλευρά του στούντιο, σίγουρα θα ήταν καλύτερος τουλάχιστον από τους τέσσερις στους πέντε υποψηφίους προέδρους.

Άχρωμος ο Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που φέρεται από τις στοιχηματικές εταιρείες ως το πρώτο φαβορί ήταν άχρωμος, προσπαθούσε να στρογγυλέψει τα πάντα, ασχολήθηκε περισσότερο με τα ευρωπαϊκά που τα γνωρίζει ως ευρωβουλευτής κι απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση σε όλα τα ζητήματα. Έδειξε άγχος και το μυαλό του ήταν στον δεύτερο γύρο.

Ο Παύλος Γερουλάνος προσπάθησε να αναδείξει τα ζητήματα στη γενική διακυβέρνηση της χώρας, ο Χάρης Καστανίδης έδειξε ότι θέλει να διεκδικήσει τον τίτλο του «Νέστορα» στην επόμενη ημέρα του ΚΙΝΑΛ, ενώ ο Παύλος Χρηστίδης στόχευσε στο πως θα πλασάρει πιο καλύτερα τον εαυτό του στον επόμενο πρόεδρο.

Αίσθηση προκάλεσε ότι στο γύρο που υπήρχε η δυνατότητα για απευθείας ερωτήσεις του ενός υποψηφίου προς όποιον συνυποψήφιό του επιλέξει, οι Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος δεν επέλεξαν να αντιπαρατεθούν μεταξύ τους, αλλά να χτίσουν κλίμα συνεργασιών για τη δεύτερη Κυριακή: Ο Ν. Ανδρουλάκης με τον Χάρη Καστανίδη και τον Παύλο Γερουλάνο και ο Ανδρέας Λοβέρδος πρωτίστως με τον Παύλο Γερουλάνο.

Οι συμμετέχοντες στην τηλεμαχία απέφυγαν τις αιχμές και τις αντιπαραθέσεις

Τα αξιοσημείωτα

* Ο Ανδρέας Λοβέρδος όχι απλώς υπεραμύνθηκε της άποψης να μην περάσουν από τη Βουλή τα μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά τάχτηκε και εναντίον της στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βορείου Μακεδονίας από την Αθήνα. Άφησε μάλιστα αιχμές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Επίσης ο κ. Λοβέρδος, πέραν της γνωστής θέσης του για «καμιά συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ», εμφανίστηκε οπαδός του δόγματος «νόμος και τάξη», με αποτέλεσμα να έχει αντιπαράθεση για τους Ποινικούς Κώδικες με τον Χάρη Καστανίδη και, δευτερευόντως και με τον Παύλο Χρηστίδη. Αίσθηση δε προκάλεσε η έμμεση αιχμή του προς τον Ν. Ανδρουλάκη, με τον χαρακτηρισμό «νεόγερος»!

* Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το πρόσωπο που θα ορίσει ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε περίπτωση που εκλεγεί, υπεραμυνόμενος της απόφασής του να παραμείνει ευρωβουλευτής. Ο Α. Λοβέρδος, πάντως, αμφισβήτησε το δικαίωμα του Ν. Ανδρουλάκη να ορίσει τον επικεφαλής, λέγοντας πως αυτό αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

* «Άλλο ο κόσμος και άλλο η ηγεσία της αριστεράς, που συνεργάστηκε με τον Καμμένο ή έκανε το απαράδεκτο δημοψήφισμα μέσα σε πέντε μέρες και μίλησε για επιβολή στους αρμούς της εξουσίας» δήλωσε ο Ν. Ανδρουλάκης, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει το θέμα των συμμαχιών.

Οι στοιχηματικές

Μετά και την τηλεμαχία οι εταιρείες (Stoiximan και novibet) που δέχονται στοιχήματα  για τις εκλογές του ΚΙΝΛΑ δίνουν ως πρώτο φαβορί το Νίκο Ανδρουλάκη. Ακολουθούν με μικρή διαφορά οι κ.κ. Παπανδρέου και Λοβέρδος, ενώ οι αποδόσεις που δίνονται για τους κ.κ. Χρηστίδη, Γερουλάνο και Καστανίδη προκαλούν ίλιγγο. Πάντως οι δημοσκοπικές εταιρείες προβλέπουν ως πρώτο του πρώτου γύρου τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Η εταιρεία Stoiximan δίνει φαβορί τον Ανδρουλάκη με απόδοση στο 1.95. Ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με απόδοση στο 3.00. Στην τρίτη θέση ο Ανδρέας Λοβέρδος με 4.25. Η εταιρεία novibet, δίνει πρώτο τον Νίκο Ανδρουλάκη με 1.90, δεύτερο τον Γιώργο Παπανδρέου με 2.30 και τρίτο τον Ανδρέα Λοβέρδο με 4.50.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα